ΟΠΕΚΑ/ΔΥΠΑ: Αλλάζει ο τρόπος καταβολής των επιδομάτων

Αλλάζει καταλυτικά ο τρόπος καταβολής των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ από το 2023, καθώς η καταβολή θα πραγματοποιείται με προπληρωμένη κάρτα η οποία και θα δοθεί στους δικαιούχους από τις τράπεζες προκειμένου να εισπράττουν τα ποσά που τους αναλογούν.

Η λύση της προπληρωμένης κάρτας αναφέρεται ότι θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση του επιδόματος, οποιασδήποτε κατηγορίας. Ο κάτοχος της κάρτας θα συναλλάσσεται άυλα, ηλεκτρονικά, μέσω e-shopping, e-banking και άλλες online υπηρεσίες. Όλα τα υπόλοιπα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ πληρώνονται μέσω κατάθεσης σε λογαριασμό του δικαιούχου και ο δικαιούχος μπορεί να «σηκώσει» όλο το ποσό.

Ποια επιδόματα θα ενταχθούν σε προπληρωμένη κάρτα

Επίδομα Γέννησης

Επίδομα Παιδιού (Α21)

Επίδομα Παιδιού (Α21)

Επίδομα αναδοχής Ενίσχυση σε Οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών

Επίδομα ανεργίας

Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας

Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων

Επίδομα επίσχεσης

Ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες

Ειδικό εποχικό βοήθημα

Βοήθημα μακροχρονίως ανέργων ύψους 200 ευρώ για έως 12 μήνες

Επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη

Επίδομα διαθεσιμότητας.

Τα μόνα επιδόματα που δεν θα καταβληθούν σε προπληρωμένη κάρτα είναι τα αναπηρικά επιδόματα.

Ποιες αλλαγές θα γίνουν συνολικά: Θα καθιερωθούν προπληρωμένες κάρτες και για τα άλλα σημαντικά προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, όπως το επίδομα τέκνου και το επίδομα για τη γέννηση. Θα πληρώνονται με κάρτες τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ, π. ΟΑΕΔ. Θα καθιερωθούν όρια ανάληψης μετρητών για τις προπληρωμένες κάρτες και το ποσό που θα μένει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές, δηλαδή με αγορές μέσω POS, αγορές μέσω e-banking κ.ά. Θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες, όπως για τζόγο. Με αυτόν τον τρόπο η προπληρωμένη κάρτα δεν θα επιτρέπει τη συναλλαγή σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιχειρεί να κάνει μια απαγορευμένη δαπάνη.

(dimosio. gr / photo: pixabay)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί