Το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA) αντιμετώπιζε σποραδικά περικοπές στον προϋπολογισμό του λόγω των μειωμένων δωρεών των ΗΠΑ, αλλά αυτή την φορά οι επιπτώσεις της πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι ακόμη πιο «καταστροφικές», τόνισε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της υπηρεσίας Νατάλια Κάνεμ.
Οι διεθνιστές υποφέρουν από την πολιτική Τραμπ.
Μετά την υιοθέτηση το 1985 από το αμερικανικό Κογκρέσο της τροπολογίας Κεμπ- Κάστεν, όλες οι Ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ μείωναν τις δωρεές τους προς το UNFPA, κατηγορώντας το ότι προωθεί τις αμβλώσεις και τις αναγκαστικές στειρώσεις στην Κίνα, έναν ισχυρισμό που απορρίπτει η υπηρεσία του ΟΗΕ που ασχολείται με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία.
Η δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ δεν αποτελεί εξαίρεση.
«Έχουν μπλοκάρει προγράμματα αξίας μεγαλύτερης των 330 εκατ. δολαρίων από τη μία ημέρα στην άλλη», κυρίως σε κάποιες από τις πιο δύσκολες περιοχές του κόσμου, όπως το Αφγανιστάν, εξήγησε η Κάνεμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του UNFPA.
«Οπότε, ναι, υποφέρουμε».
Αναμένεται η συνέχεια.
Η δεξιά τάξη πραγμάτων στις ΗΠΑ έχει τα δικά της πλάνα για την Υγεία.