«Οι στρατιώτες της Θράκης στην Μάχη της Κρήτης»

Με εξαιρετική επιτυχία και συμμετοχή διεξήχθη το απόγευμα της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου 2018 στο Ηράκλειο

(κτίριο Ανδρόγεω – αίθουσα «Μανόλης Καρέλλης) η εκδήλωση του Συνδέσμου Εθνοφυλάκων Ηρακλείου «Δασκαλογιάνννης» και του Συλλόγου Θρακιωτών Κρήτης, με θέμα: «Οι στρατιώτες της Θράκης στην Μάχη της Κρήτης».

Κεντρικός ομιλητής ήταν το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου και σύμβουλος του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης σε θέματα νεότερης Ιστορίας κ. Κωνσταντίνος ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ.

Επίσης το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου μας, πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο στην μνήμη των πεσόντων στρατιωτών της Θράκης, στο Μνημείο Μάχης της Κρήτης χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και κατάθεση στεφάνων.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές:

“Στην Μάχη της Κρήτης κατά των Γερμανών εισβολέων που έλαβε χώρα τον Μάιο του 1941 και συγκεκριμένα στον τομέα Ηρακλείου, μεταξύ των αμυνομένων συμμετείχε σημαντικός αριθμός νεοσυλλέκτων με καταγωγή από τη Θράκη. Μόνον οι έχοντες καταγωγή τον Νομό Έβρου, κλάσεως 1941, υπερέβαιναν τους 300 (τριακοσίους). Γεννημένοι το 1920 οι περισσότεροι, έλαβαν την κλήση της επιστρατεύσεως και πρόλαβαν να παρουσιασθούν στο κέντρο εκπαιδεύσεως Ναυπλίου, στις αρχές Απριλίου του 1941, ενώ τα Γερμανικά στρατεύματα κατελάμβαναν τη χώρα. Μετά από ολιγοήμερη και ανεπαρκή εκπαίδευση και μαζί με όλο το ένστολο ανθρώπινο δυναμικό που βρίσκονταν στην Πελοπόννησο, μεταφέρθηκαν με νηοπομπή στην Κρήτη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανίσχυρη γερμανική πολεμική μηχανή. Στην πόλη του Ηρακλείου την 20η Μαΐου τους βρήκε η έναρξη της Μάχης. Παρόλο που η εκπαίδευσή τους ήταν υποτυπώδης, ο εξοπλισμός που τους είχε δοθεί απαρχαιωμένος και τα πυρομαχικά ανύπαρκτα, τα παιδιά αυτά πολέμησαν τον εισβολέα με γενναιότητα. Ας κρατήσομε τις μνήμες ζωντανές. Οι Κρητικοί χρωστάμε στη Θράκη και αυτό δεν πρέπει να το ξεχάσουμε ποτέ.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, βουλευτές, εκπρόσωποι αρχών & σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων τους οποίους ευχαριστούμε”.

Από cretalive

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •