LIVE η εξειδίκευση των νέων μέτρων για το ρεύμα

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του ρεύματος εξειδικεύουν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Πρόκειται για δέσμη τεσσάρων παρεμβάσεων που θα απορροφήσει το 70% έως 80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες. Το πακέτο μέτρων έχει ορίζοντα τους επόμενους 12 μήνες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επιστροφή του 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων στους λογαριασμός ρεύματος από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο, μέχρι τα 600 ευρώ.

Ταυτόχρονα για τον Μάϊο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 kwh που επιδοτούνται έως σήμερα. Η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσής τους.

Από τον Ιούλιο μπαίνει σε εφαρμογή και μια διπλή παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας θέτουμε έμμεσο πλαφόν στην αγορά λιανικής και σταθεροποιούμε τις τιμές λιανικής για τους επόμενους 6-12 μήνες. Αναστέλλεται έτσι για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, η Ρήτρα Αναπροσαρμογής και κόβωνται τα συγκυριακά υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας.

Η εξειδίκευση των μέτρων γίνεται από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Πώς θα μπει το πλαφόν από τον Ιούλιο

Πλαφόν στα οικιακά τιμολόγια στα επίπεδα των 145 ευρώ η μεγαβατώρα και έως 160 ευρώ στα εμπορικά, βιομηχανικά και επαγγελματικά ώστε να μειωθεί το κόστος ρεύματος σε όλη την οικονομική αλυσίδα και έμμεσο πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, προβλέπει ο νέος μηχανισμός που θα ισχύσει από τον Ιούλιο και για διάστημα ενός έτους. Ο μηχανισμός τον οποίο προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα λειτουργεί ως εξής:

  1. Θα τεθεί πλαφόν στα τιμολόγια λιανικής για κάθε κατηγορία (οικιακά, εμπορικά, βιομηχανικά κ.λπ.) που θα ξεκινάει από τα 145 έως τα 160 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό οι τιμές θα διαμορφωθούν για τους οικιακούς καταναλωτές κατά 30% υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα και πάνω από 50% χαμηλότερα από τα σημερινά. Αντίστοιχα, τα τιμολόγια των επιχειρήσεων θα είναι υψηλότερα από 30% έως και 40% από τα προ κρίσης επίπεδα.
  2. Η Οριακή Τιμή Συστήματος θα συνεχίσει να διαμορφώνεται με το σημερινό σύστημα που καταλήγει να καθορίζεται από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου, προκειμένου να μην επηρεαστούν οι διασυνδεδεμένες αγορές (Βουλγαρίας και Ιταλίας) και να μην παραβιαστεί το ενιαίο ευρωπαϊκό μοντέλο.
  3. Η εσωτερική αγορά ωστόσο θα αποσυνδεθεί από την τιμή του φυσικού αερίου και την Οριακή Τιμή Συστήματος. Για όσο διάστημα αυτή διαμορφώνεται πάνω από τα 150 ευρώ/MWh (η σημερινή τιμή είναι στα 233,80) οι μονάδες που συμμετέχουν στη χονδρεμπορική αγορά δεν θα αποπληρώνονται βάσει της Οριακής Τιμής.
  4. Για κάθε ώρα της ημέρας θα εισπράττουν ένα ποσό που έχει προκαθοριστεί ανά τεχνολογία βάσει του μεταβλητού τους κόστους. Ενα προκαθορισμένο κόστος για τον λιγνίτη, το φυσικό αέριο, τα υδροηλεκτρικά και τις ΑΠΕ που συμμετέχουν στην αγορά. Ετσι, τα όποια υπερκέρδη αντλούνται από την «πηγή».
  5. Οι προμηθευτές θα αγοράζουν την ενέργεια για τους πελάτες τους στον σταθμισμένο μέσο όρο των αμοιβών των παραγωγών. Με τον τρόπο αυτό αποδεσμεύεται το κόστος της προμήθειας από την Οριακή Τιμή και το φυσικό αέριο, οπότε και εξαλείφεται ουσιαστικά η Ρήτρα Αναπροσαρμογής, η οποία θα καταργηθεί και με νόμο.
  6. Στο κόστος που θα αγοράσουν από τη χονδρεμπορική αγορά οι προμηθευτές θα προσθέσουν τα λειτουργικά τους κόστη και ένα περιθώριο κέρδους για να τιμολογήσουν το ρεύμα που θα παρέχουν στους πελάτες τους. Η διαφορά αυτού του κόστους με το πλαφόν της λιανικής θα επιδοτείται από το κράτος. Το πλαφόν των 145 ευρώ/ΜWh για τα οικιακά τιμολόγια παίρνει ως βάση τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ο στόχος που έχει τεθεί και ο οποίος θα αναπροσαρμόζεται κάθε φορά για να επιτυγχάνεται, είναι όλα τα οικιακά τιμολόγια να διαμορφώνονται σταθερά για ένα χρόνο σε επίπεδα 30% υψηλότερα από αυτά της προ κρίσης.

Ο μηχανισμός έχει λάβει υπόψη του μέση τιμή TTF φυσικού αερίου για ένα έτος στα 100 ευρώ/ΜWh. Η συνολική επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ. Το γκρίζο σημείο αυτού του μηχανισμού είναι οι πιθανές υπερτιμολογήσεις που μπορεί να κάνουν οι προμηθευτές για να αποσπάσουν μεγαλύτερες επιδοτήσεις, κάτι που θα αντιμετωπιστεί με συνεχείς ελέγχους από τη ΡΑΕ.

Hλεκτρονικά οι αιτήσεις για τις αναδρομικές ενισχύσεις του ρεύματος

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα γίνουν οι αιτήσεις των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών ακινήτων για να πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς η αναδρομική ενίσχυση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Μέσω της πλατφόρμας, οι καταναλωτές θα δηλώνουν τον αριθμό του μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Το σύστημα θα διασταυρώνει:

Το αν πληροί ο ενδιαφερόμενος το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 45.000 ευρώ ετησίως
Το ύψος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που έχει καταγράψει με την τελική μέτρηση ο ΔΕΔΔΗΕ
Το ποσό της επιδότησης που έχει ήδη καταβληθεί, πληροφορία που επίσης υπάρχει στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας
Τις εκπτώσεις που έχει κάνει στον καταναλωτή ο ίδιος ο πάροχος. Για παράδειγμα, οι πελάτες της ΔΕΗ έχουν ήδη λάβει εκπτώσεις της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο ποσό αφορά στην περίοδο από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο.
Το ποσό της επιβάρυνσης που έχει υποστεί ο καταναλωτής από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Το αν το ακίνητο είναι δηλωμένο στο Ε9 και μάλιστα να προκύπτει κατόπιν διασταύρωσης με το Ε1 ότι χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Βάσει των όσων είπε ο πρωθυπουργός, τα αναδρομικά αφορούν μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία.
Από το άθροισμα των επιβαρύνσεων που υπέστη ο καταναλωτής μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής για το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου-Μαίου, θα αφαιρείται το ποσό των επιδοτήσεων και των εκπτώσεων που έχουν ήδη δοθεί. Επί της διαφοράς που θα προκύπτει, ο καταναλωτής θα λαμβάνει το 60% με απευθείας κατάθεση του ποσού στον τραπεζικό του λογαριασμό. Έτσι, αν η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1000 ευρώ για ένα νοικοκυριό που έχει καταναλώσει πάνω από 4000 κιλοβατώρες στο εν λόγω χρονικό διάστημα και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί είναι 400 ευρώ, τότε το νοικοκυριό θα εισπράξει 360 ευρώ στον λογαριασμό του δηλαδή το 60% της διαφοράς. Το ανώτατο ποσό πίστωσης θα φτάσει στα 600 ευρώ ενώ εκτιμάται ότι συνολικά τα νοικοκυριά θα εισπράξουν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ με το συγκεκριμένο μέτρο. Ο στόχος είναι να ωφεληθούν κυρίως τα νοικοκυριά που χρησιμοποίησαν ηλεκτρικό ρεύμα για να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης.

moneyreview/ photo vid scr

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί