Καταγγελίες για «ψυχολογικά βασανιστήρια» στον Ασάνζ

Λόγο για «ψυχολογικά βασανιστήρια» στον Τζούλιαν Ασάνζ, έκανε λόγο ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών, για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όπως ανέφερε ο Νιλς Μέλτσερ, ο ιδρυτής των WikiLeaks δεν είναι σε καλή κατάσταση. Τον επισκέφτηκε στις φυλακές της Βρετανίας στις 9 Μαΐου και το συμπέρασμα που έβγαλε ήταν πως δεν θα πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, καθώς είναι σε πολύ κακή κατάσταση.

Ο Ασάνζ επρόκειτο να παραστεί μέσω βιντεοσύνδεσης, σε ακρόαση για το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ, αλλά οι γιατροί το απαγόρευσαν, καθώς είναι φανερά αδύναμος, όπως είπαν, με την υγεία του να έχει παρουσιάσει σοβαρή επιδείνωση.

Μέλτσερ για Ασάνζ: «Απάνθρωπη μεταχείρηση»
«Ο κ. Ασάνζ έχει εκ προθέσεως εκτεθεί, για μια περίοδο πολλών χρόνων, σε όλο και πιο σοβαρές μορφές σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, τα σωρευτικά αποτελέσματα των οποίων μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο ως ψυχολογικά βασανιστήρια», ανέφερε σε μια δήλωση του ο Μέλτσερ.

Ο Ελβετός καθηγητής νομικής, που είναι ένας ανεξάρτητος ειδικός, συνοδευόταν κατά την επίσκεψή του στη φυλακή από δύο ιατρικούς εμπειρογνώμονες που ειδικεύονται στην εξέταση πιθανών θυμάτων βασανιστηρίων και άλλων κακομεταχειρίσεων, αναφέρεται στη δήλωση. Μίλησαν ιδιωτικά με τον Ασάνζ και πραγματοποίησαν μια «ενδελεχή ιατρική εκτίμηση».

«Ήταν προφανές πως η υγεία του κ. Ασάνζ έχει επηρεαστεί σοβαρά από το υπερβολικά εχθρικό και αυταρχικό περιβάλλον στο οποίο έχει εκτεθεί για τόσο πολλά χρόνια», δήλωσε και συνέχισε:

«Επιπλέον των σωματικών παθήσεων, ο κ. Ασάνζ είχε όλα τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της παρατεταμένης έκθεσης σε ψυχολογικά βασανιστήρια, περιλαμβανομένου του υπερβολικού στρες, της χρόνιας αγχώδους διαταραχής και του έντονου ψυχολογικού τραύματος».

Επιμένουν για την έκδοση του Ασάνζ οι Αμερικανοί
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την έκδοση του Ασάνζ ο οποίος συνελήφθη στις 11 Απριλίου από τις βρετανικές αρχές μετά την άρση της επταετούς ασυλίας του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, για μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία διαρροές απόρρητων πληροφοριών.

Ο Αυστραλός, που είναι σήμερα 47 ετών, είχε παραβιάσει τους όρους της προσωρινής απελευθέρωσής του και είχε καταφύγει εκεί το 2012 προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία σχετικά με μια έρευνα για σεξουαλική επίθεση η οποία τέθηκε στη συνέχεια στο αρχείο. Η Σουηδία ξεκίνησε και πάλι την έρευνα στις αρχές Μαΐου. Ο Ασάνζ αρνείται τις κατηγορίες για βιασμό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απαγγείλει κατηγορίες για κατασκοπεία σε βάρος του Ασάνζ, λέγοντας πως δημοσίευσε παράνομα τα ονόματα απόρρητων πηγών και συνωμότησε με και βοήθησε την πρώην αναλύτρια των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Τσέλσι Μάνινγκ για την απόκτηση πρόσβασης σε απόρρητες πληροφορίες. Αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες στις ΗΠΑ που επισύρουν φυλάκιση πολλών δεκαετιών αν καταδικαστεί.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι πως, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Ασάνζ θα εκτεθεί σε αληθινό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη και της απαγόρευσης βασανιστηρίων και άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας», είπε ο Μέλτσερ.

Από iefimerida.gr, ΦΩΤΟ:΅Pexels