Η πρώτη γνωστή περίπτωση στον κόσμο: Άνδρας έσκισε την τραχεία του κρατώντας φτάρνισμα!

Στην πρώτη γνωστή περίπτωση αυτού του είδους, ένας άνδρας προκάλεσε μια μικρή τρύπα στην τραχεία του, αφού προσπάθησε να κρατήσει ένα φτέρνισμα.

Το περίεργο συμβάν έλαβε χώρα, ενώ ο άνδρας οδηγούσε το αυτοκίνητό του και αντιμετώπιζε αλλεργικό συνάχι. Ξαφνικά ένιωσε την ακατανίκητη επιθυμία να φτερνιστεί, αλλά αντί να αφήσει το φτέρνισμα, το “έπνιξε” τσιμπώντας τη μύτη του και κλείνοντας το στόμα του.

Εάν κατά τη διάρκεια ενός φτερνίσματος, το στόμα και η μύτη είναι και τα δύο κλειστά, η πίεση που δημιουργείται στους άνω αεραγωγούς μπορεί να υπερβεί το < a i=3>περισσότερες από 20 φορές αυτές που κανονικά θα συσσωρευόταν κατά τη διάρκεια ενός φτερνίσματος. Στην περίπτωση του άνδρα, η πίεση ήταν τόσο μεγάλη που άνοιξε μια τρύπα 0,08 ίντσας επί 0,08 ίντσας (2 επί 2 χιλιοστά) στην τραχεία του.


Όταν ο άνδρας έφτασε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, πονούσε έντονα, ο λαιμός του ήταν πρησμένος και από τις δύο πλευρές και πάλευε να τον κουνήσει. Όταν οι γιατροί το εξέτασαν, μπορούσαν επίσης να ακούσουν έναν αχνό ήχο τριξίματος. Ωστόσο, ο άνδρας δεν είχε προβλήματα με την αναπνοή, την κατάποση ή την ομιλία.

Η ακτινογραφία αποκάλυψε ότι ο άνδρας είχε εμφύσημα (surgical emphysima), μια κατάσταση κατά την οποία ο αέρας παγιδεύεται κάτω από τα βαθύτερα στρώματα ιστού κάτω από το δέρμα. Στη συνέχεια, μια αξονική τομογραφία (CT) έδειξε ότι η ρήξη βρισκόταν μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου οστού ή σπονδύλων του λαιμού του. Αέρας είχε επίσης συσσωρευτεί στο χώρο στο στήθος ανάμεσα στους πνεύμονές του.

Οι γιατροί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ρήξη προκλήθηκε από “ταχεία συσσώρευση πίεσης στην τραχεία ενώ φτερνιζόταν κρατώντας τη μύτη και με κλειστό στόμα”.

Οι γιατροί αποφάνθηκαν ότι ο άνδρας δεν χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, παρακολουθήθηκε στο νοσοκομείο για δύο ημέρες για να διασφαλιστεί ότι τα επίπεδα οξυγόνου του και άλλα ζωτικά σημεία παρέμειναν σταθερά. Στη συνέχεια πήρε εξιτήριο, οπλισμένος με φάρμακα για τον πόνο και το αλλεργικό συνάχι. Οι γιατροί του είπαν επίσης να μην κάνει καμία έντονη σωματική δραστηριότητα για δύο εβδομάδες.

Πέντε εβδομάδες αργότερα, μια αξονική τομογραφία αποκάλυψε ότι το σκίσιμο είχε επουλωθεί πλήρως.

Τελικά, ο άνδρας υπέστη σχετικά ελαφρούς τραυματισμούς. Αλλά οι γιατροί που εμπλέκονται στην περίπτωσή του, που περιγράφεται σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε την 1η Δεκεμβρίου στο περιοδικό BMJ Case Reports, είπαν ότι θα πρέπει να είναι μια προειδοποίηση για άλλους.

«Όλοι θα πρέπει να συμβουλευτούν να μην “πνίγουν” τα φτέρνισμα τσιμπώντας τη μύτη και κρατώντας το στόμα κλειστό, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διάτρηση της τραχείας» έγραψαν οι συντάκτες της αναφοράς.

Το αυθόρμητο σκίσιμο της τραχείας (Spontaneous tearing of the windpipe) είναι σπάνιο αλλά δυνητικά θανατηφόρο. Μόνο λίγες περιπτώσεις έχουν ποτέ αναφερθεί και συνήθως προκαλείται από σωματικό τραύμα ή τραυματισμούς μετά από ιατρική διαδικασία, όπως χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα ή εισαγωγή σωλήνα στην τραχεία. Ανάλογα με το πού βρίσκεται η ρήξη και εάν τα ζωτικά σημεία του ασθενούς είναι σταθερά, συνήθως απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της βλάβης, έγραψαν οι συντάκτες της αναφοράς περιστατικού.

To να συμβεί τέτοιος τραυματισμός από το κράτημα σε ένα φτέρνισμα είναι, φυσικά, πολύ σπάνιο — αλλά προφανώς δεν είναι αδύνατο.

Αυτό το άρθρο είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν προορίζεται να προσφέρει ιατρική συμβουλή.

(με πληροφορίες από livescience. com / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί