• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η κυβέρνηση αποφάσισε: Τέλος οι απεργίες όπως τις ξέραμε- Τι θα ακολουθήσει (ΒΙΝΤΕΟ)

Η κυβέρνηση αποφάσισε: Τέλος οι απεργίες όπως τις ξέραμε- Τι θα ακολουθήσει (ΒΙΝΤΕΟ)

Αναθεωρείται και ο συνδικαλιστικός νόμος!

Το υπουργείο εργασίας, στα πλαίσια της αναθεώρησης του συνδικαλιστικού νόμου, μελετά τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής, εξ’αποστάσεως ψηφοφορίας, για την επιλογή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων σε ένα σωματείο ή μια οργάνωση, αλλά και την…ψηφιακή προκήρυξη απεργίας!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», στην ήδη υπάρχουσα διάταξη που προβλέπει την παρουσία 50%+1 στην λήψη των οικονομικών ενεργών μελών μιας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στην γενική συνέλευση, προκειμένου να ληφθεί έγκυρη απόφαση, θα προστεθεί η δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ώστε να υπάρχει «ανεμπόδιστη καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες και στην άσκηση του σχετικού δικαιώματός τους».

Ταυτόχρονα, θα προωθηθεί ο σχεδιασμός της δημιουργίας «συνδικαλιστικού μητρώου» που θα αφορά τις συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών.

Οι παραπάνω διατάξεις, στοχεύουν σε συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων στη λήψη σοβαρών αποφάσεων και στη διαφάνεια που μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό, έλειπε από τον συνδικαλισμό.

Πλην αυτών, που αποτελούν άμεσα σχέδια του υπουργείου, εξετάζεται και η δημιουργία μιας ειδικής ιστοσελίδας, στην οποία οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα μπορούν να δημοσιοποιούν τις ανακοινώσεις του ηλεκτρονικά, ώστε να αποφεύγονται οι αφίσες.

Ήδη με την ανακοίνωση αυτή, ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων, με το υπουργείο Εργασίας να διαμηνύει, πως οι όποιες παρεμβάσεις θα τεθούν σε κοινωνικό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά, μετά και την παρέμβαση για τις απολύσεις και τις εργολαβίες, εξελίσσονται σε μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση.

Βέβαια, όπως επισημαίνουν στην «Καθημερινή» έγκριτοι νομικοί αλλά και έμπειροι συνδικαλιστές, βασική προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσει το εγχείρημα του e-συνδικαλισμού στην Ελλάδα είναι η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων όσων συμμετέχουν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, χωρίς να δημιουργούνται συνθήκες εκφοβισμού. Παράλληλα, απαιτείται και η διασφάλιση του απορρήτου της ψήφου και του αδιάβλητου της διαδικασίας ψηφοφορίας.

(φώτο: Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •