• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε για πρώτη φορά σε ανταλλαγή εντόκων γραμματίων της με ομόλογα στο διηνεκές εμπορικών τραπεζών

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε για πρώτη φορά σε ανταλλαγή εντόκων γραμματίων της με ομόλογα στο διηνεκές εμπορικών τραπεζών

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη πράξη ανταλλαγής εντόκων γραμματίων (central bank bill swaps, CBS) για να στηρίξει την έκδοση ομολόγων στο διηνεκές (perpetual bonds) από εμπορικές τράπεζες.


Η ανταλλαγή, ύψους 1,5 δισ. γιουάν (περίπου 222 εκατ. δολάρια), είναι διαθέσιμη στους βασικούς διαπραγματευτές με σταθερό επιτόκιο 0,25%, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Ημερομηνία λήξης του swap είναι η 20η Φεβρουαρίου 2020.

Το swap επιτρέπει στους βασικούς διαπραγματευτές να ανταλλάξουν τα ομόλογα στο διηνεκές που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους με έντοκα γραμμάτια της κεντρικής τράπεζας, δίνοντας ώθηση στη ζήτηση για ομόλογα στο διηνεκές. Τα ομόλογα στο διηνεκές είναι τίτλοι σταθερού εισοδήματος χωρίς ημερομηνία λήξης και δεν μπορούν να εξοφληθούν, αλλά πληρώνουν σταθερές ροές τόκων.

Τον Ιανουάριο, η Bank of China ήταν η πρώτη κινεζική τράπεζα που εξέδωσε ομόλογα στο διηνεκές, με το ζητούμενο ποσό της έκδοσης να υπερκαλύπτεται από τους επενδυτές, μεταξύ των οποίων ήταν ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές εταιρείες και ορισμένα ξένα ιδρύματα.

(φώτο: Pexels)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.