Η ανάλυση του γονιδιώματος των Μάγια αποκαλύπτει την πρακτική της τελετουργικής θυσίας διδύμων αγοριών

Μια νέα μελέτη διερευνά την τελετουργική πρακτική της θυσίας παιδιών στο Chichén Itzá, μια αρχαία πόλη των Μάγια.

Μετά την κατάρρευση του κλασικού πολιτισμού των Μάγια, το Chichén Itzá αναδείχθηκε σε μια ισχυρή και ισχυρή πόλη. Παρά την εξέχουσα θέση του, πολλά σχετικά με τις πολιτικές διασυνδέσεις και την τελετουργική του ζωή παραμένουν μυστήριο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature, αποκαλύπτει ότι η πρακτική της θυσίας παιδιών επικεντρωνόταν αποκλειστικά σε αγόρια, συμπεριλαμβανομένων ζευγών πανομοιότυπων διδύμων, τα οποία μπορεί να σχετίζονται με τους μύθους της καταγωγής των Μάγια που βρέθηκαν στο Popol Vuh. Επιπλέον, οι συγκρίσεις με τους σύγχρονους πληθυσμούς των Μάγια δείχνουν τη γενετική επίδραση των επιδημιών της αποικιακής εποχής.

Το Chichén Itzá βρίσκεται στην καρδιά της χερσονήσου Yucatán στο Μεξικό και είναι ένας από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Αμερικής. Έγινε σημαντικό πολιτικό κέντρο μετά την παρακμή των κλασικών Μάγια και παρέμεινε να ασκεί επιρροή μέχρι την άφιξη των Ισπανών.

Η επιρροή της πόλης εξαπλώθηκε σε όλη την περιοχή των Μάγια και στο κεντρικό Μεξικό. Γνωστό για τη μνημειακή αρχιτεκτονική του, συμπεριλαμβανομένων των γηπέδων μπάλας και των ναών, όπως το τεράστιο El Castillo, στολισμένο με φτερωτά γλυπτά από φίδια, το Chichén Itzá αποτελεί
Το Chichén Itzá είναι επίσης διαβόητο για στοιχεία τελετουργικών δολοφονιών, τόσο με τη μορφή σωματικών υπολειμμάτων όσο και με απεικονίσεις σε μνημειακή τέχνη. Η εκβάθυνση των αρχών του 20ου αιώνα του Ιερού Κενότου αποκάλυψε εκατοντάδες λείψανα ατόμων και μια μεγάλη πέτρινη αναπαράσταση ενός τζομπαντλι , ένα ράφι κρανίων, υπογραμμίζει τη σημασία της θυσίας στις τελετουργίες της πόλης. Παρά τη φήμη του, οι ιδιαιτερότητες αυτών των τελετουργικών δολοφονιών δεν είναι ακόμα καλά κατανοητές.

Ένα σημαντικό ποσοστό όσων θυσιάστηκαν ήταν παιδιά και έφηβοι. Ενώ υπάρχει μια κοινή πεποίθηση ότι οι γυναίκες ήταν οι κύριοι στόχοι, η φυσική εξέταση των νεανικών σκελετικών υπολειμμάτων καθιστά δύσκολο τον προσδιορισμό του φύλου. Πρόσφατες ανατομικές αναλύσεις υποδηλώνουν ότι πολλοί από τους μεγαλύτερους ανήλικους ήταν πιθανότατα αγόρια.

Το 1967, ανακαλύφθηκε ένας υπόγειος θάλαμος κοντά στο Sacred Cenote, που περιείχε τα διάσπαρτα λείψανα πάνω από εκατό μικρών παιδιών. Αυτός ο θάλαμος, πιθανότατα επαναχρησιμοποιημένος chultún (νεροδοχείο), είχε επεκταθεί για να συνδεθεί με μια μικρή σπηλιά. Μεταξύ των αρχαίων Μάγια, οι σπηλιές, συχνά συνδέονταν με θυσίες παιδιών, που θεωρούνταν συνδέσεις με τον κάτω κόσμο.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την τελετουργική ζωή και το πλαίσιο της παιδικής θυσίας στο Chichén Itzá, μια διεθνής ομάδα ερευνητών διεξήγαγε μια γενετική μελέτη των λειψάνων 64 παιδιών που τελετουργικά θαμμένα στο chultún . Η ανάλυση αποκάλυψε ότι το chultún χρησιμοποιήθηκε για ταφές για πάνω από 500 χρόνια, με τα περισσότερα παιδιά να θάβονταν κατά τη διάρκεια της πολιτικής ακμής της πόλης μεταξύ 800 και 1000 μ.Χ.


Απροσδόκητα, και τα 64 άτομα που αναλύθηκαν ήταν αγόρια. Περαιτέρω γενετική ανάλυση έδειξε ότι αυτά τα παιδιά προέρχονταν από τοπικούς πληθυσμούς Μάγια και τουλάχιστον το ένα τέταρτο ήταν στενά συνδεδεμένα με τουλάχιστον ένα άλλο παιδί στο chultún , υποδηλώνοντας ότι μεγάλωσαν στα ίδια νοικοκυριά.

Η ανακάλυψη δύο ζευγών πανομοιότυπων διδύμων μεταξύ των υπολειμμάτων υποστηρίζει μια σύνδεση με τους μύθους καταγωγής των Μάγια στο Popol Vuh, όπου τα δίδυμα αδέρφια παίζουν κεντρικό ρόλο σε ιστορίες θυσιών και αναγέννησης. Η ταφή των διδύμων και των στενά συγγενών ζευγαριών μέσα στο chultún πιθανότατα αντανακλά τελετουργίες που σχετίζονται με αυτούς τους μύθους. Αυτό το εύρημα αμφισβητεί προηγούμενες ιστορίες που ψευδώς ισχυρίζονταν ότι γυναίκες και κορίτσια ήταν τα κύρια θύματα των θυσιών στο Chichén Itzá.

Τα λεπτομερή γενετικά δεδομένα επέτρεψαν επίσης στους ερευνητές να εξετάσουν τη μακροπρόθεσμη επίδραση των επιδημιών της αποικιακής εποχής στους αυτόχθονες πληθυσμούς. Σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα των Μάγια στο Tixcacaltuyub, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία θετικής γενετικής επιλογής σε γονίδια που σχετίζονται με την ανοσία, ιδιαίτερα κατά της σαλμονέλας. Αυτό ευθυγραμμίζεται με ιστορικά αρχεία καταστροφικών επιδημιών, όπως η επιδημία cocoliztli του 1545, που προκλήθηκε από Salmonella enterica .

Οι νέες πληροφορίες που αποκτήθηκαν από το αρχαίο DNA όχι μόνο μας επέτρεψαν να διαλύσουμε ξεπερασμένες υποθέσεις και υποθέσεις και να αποκτήσουμε νέες γνώσεις για τις βιολογικές συνέπειες των προηγούμενων γεγονότων, αλλά μας έδωσαν μια ματιά στην πολιτιστική ζωή των αρχαίων Μάγια , λέει ο ανώτερος συγγραφέας Johannes Krause, Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιογενετικής στο Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology.

Τέτοιες μελέτες δίνουν επίσης τη δυνατότητα στους αυτόχθονες ερευνητές να διαμορφώνουν αφηγήσεις του παρελθόντος και να θέτουν προτεραιότητες για το μέλλον. Είναι σημαντικό για μένα ως ερευνήτρια καθηγήτρια ιθαγενούς καταγωγής να μπορώ να συνεισφέρω στην οικοδόμηση της γνώσης , λέει η María Ermila Moo-Mezeta, συν-συγγραφέας των Μάγια της μελέτης και ερευνήτρια στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Yucatán (UADY). Θεωρώ σημαντική τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του λαού των Μάγια .

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί