Βρεθήκαμε σήμερα στη Γενεύη, στην άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό.
Μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανέλαβε το τελευταίο διάστημα, ως μείζονα προτεραιότητα του ΟΗΕ, την επανεκκίνηση των άτυπων συζητήσεων σχετικά με το Κυπριακό.
Η συζήτηση, η οποία έγινε, εδράστηκε στους τομείς που αναφέρονται στα Μέτρα για την Οικοδόμηση Εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών, όπως ιδίως αναφέρονται τα ζητήματα αποναρκοθέτησης, προστασίας του περιβάλλοντος, νεότητας, της αποκατάστασης νεκροταφείων κ.λπ.
Αποφασίστηκε ότι θα ορισθεί Προσωπικός Απεσταλμένος για τα επόμενα βήματα των συζητήσεων εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή το Κυπριακό βρίσκεται στην αιχμή της ατζέντας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θα υπάρξει συνέχεια στις άτυπες συναντήσεις, τόσο διμερώς, όσο και με το format της πενταμερούς.
Αναμένουμε ότι στο τέλος Ιουλίου θα υπάρξει και νέα πενταμερής συνεδρίαση.
Αντιλαμβανόμαστε ότι, παρά το γεγονός ότι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς βρίσκεται σε άλλη γραμμή σε σχέση με το πλαίσιο, το οποίο καθορίζουν τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει ο διάλογος για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης.
Η μόνη λύση είναι η επανένωση του νησιού.
Σας ευχαριστώ.
(ΠΗΓΗ: Υπουργείο Εξωτερικών / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το Ισραήλ θέλει ξανά σε ισχύ την εκεχειρία μετά τους χθεσινούς βομβαρδισμούς
- Είναι μάταιο! Η αλήθεια για τον Ζελένσκι που ουδείς τολμά να παραδεχτεί στην διεθνιστική Δύση
- Θεσσαλονίκη: Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου τιμήθηκε η Σοφία Βέμπο στο σημείο που πρωτοτραγούδησε
- Οι Ολλανδοί στις κάλπες για τις τρίτες βουλευτικές εκλογές μέσα σε λιγότερο από 5 χρόνια
- Με κορωνοϊό μετά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- ΑΑΔΕ: Μέσω myAADE οι δηλώσεις απαλλαγής ΕΝΦΙΑ για τις πυρκαγιές του 2025
- Οι φωτογραφίες της Νατάσας Παζαΐτη με τον Κώστα Καραμανλή σε Τεπελένι και Κλεισούρα
- Όρμπαν: Καταστροφικό λάθος που η Ε.Ε. δεν θέλει να τα βρει με τη Ρωσία, vid
- Τουρκία: Το Γενικό Προξενείο Ελλάδος τίμησε τους πεσόντες Κωνσταντινουπολίτες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
- Αύριο η πολυαναμενόμενη συνάντηση Τραμπ-Σι στη Νότια Κορέα









