Η επίσκεψη πραγματοποιείται “σε απάντηση” αυτής στα μέσα Φεβρουαρίου του Ερντογάν στην Αίγυπτο, διευκρίνισε η προεδρία στην ανακοίνωσή της.
Οι δύο ηγέτες είχαν προχωρήσει στο άνοιγμα μιας “νέας σελίδας” στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Καΐρου, οι οποίες διακόπηκαν απότομα μετά την άνοδο του Σίσι στην εξουσία το 2013.
Η αποπομπή από τον Σίσι του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου, του Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος προερχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και μεγάλου συμμάχου της Τουρκίας, έκανε τότε τον πρόεδρο Ερντογάν να ορκιστεί ότι δεν θα μιλήσει “ποτέ” σε “κάποιον όπως” ο Σίσι.
Ωστόσο οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών βελτιώθηκαν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, καθώς τα συμφέροντά τους συγκλίνουν πλέον σε αρκετά περιφερειακά θέματα, όπως ο πόλεμος στη Γάζα.
Στα μέσα Φεβρουαρίου στο Κάιρο, Σίσι και Ερντογάν υπέγραψαν αρκετές συμφωνίες και τάχθηκαν υπέρ μιας ενίσχυσης των εμπορικών ανταλλαγών και μιας διπλωματικής συνεργασίας στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.
Οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ουδέποτε σταμάτησαν κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας απομάκρυνσης: η Άγκυρα είναι ο πέμπτος εμπορικός εταίρος της Αιγύπτου και το Κάιρο είναι ο πρώτες οικονομικός εταίρος της Τουρκίας στην Αφρική.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- “Βροχή” οι παραιτήσεις λόγω Έπστιν: Παραιτήθηκε γνωστή Νορβηγή διπλωμάτης
- Τα λαχανικά που μπορείτε να φυτέψετε τον Φεβρουάριο και να “πιάσουν”
- Λύθηκε μυστήριο 150 ετών με τον “Πράσινο Ποταμό” στη Γιούτα που έρεε προς τα πάνω, σε υψόμετρο χιλιάδων μέτρων
- Βενεζουέλα: Αποφυλακίσθηκε ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Πάμπλο Γκουανίπα, σύμμαχος της Ματσάδο
- Χαμένο δαχτυλίδι βρέθηκε θαμμένο μετά από 44 χρόνια σε παραλία του Μισισιπή, vid
- Σκάνδαλο Έπσταϊν: Κυβερνητική κρίση στη Βρετανία – Παραιτήθηκε ο προσωπάρχης του Στάρμερ
- Μεγάλη φωτιά σε κτίριο στο κέντρο του Βόλου
- Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Σοκαριστική πτώση για την Αμερικανίδα σκιέρ Λίντσεϊ Βον, vid
- Σπάνια πάθηση προκαλεί “κυριολεκτικά” αλλεργία στο κρύο
- Εξιχνιάσθηκε υπόθεση εμπρησμού στα Χανιά – Συνελήφθησαν 3 άτομα









