Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2022, οι τιμές των κατοικιών στην ΕΕ μειώθηκαν κατά -1%, ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 3%.
Μετά από μια απότομη πτώση μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2011 και του πρώτου τριμήνου του 2013, οι τιμές των κατοικιών στην ΕΕ παρέμειναν λίγο πολύ σταθερές μεταξύ 2013 και 2014. Ακολούθησε ταχεία άνοδος στις αρχές του 2015 και οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν ταχύτερα από τα ενοίκια μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2022 Από το τέταρτο τρίμηνο του 2022, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν για δύο συνεχόμενα τρίμηνα πριν αυξηθούν ξανά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2023.
Μεταξύ του 2010 και του τρίτου τριμήνου του 2023, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 48% και τα ενοίκια κατά 22%. Συγκρίνοντας το τρίτο τρίμηνο του 2023 με το 2010, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν περισσότερο από τα ενοίκια σε 18 από τις 27 χώρες της ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι τιμές των κατοικιών υπερτριπλασιάστηκαν στην Εσθονία (+210%) και υπερδιπλασιάστηκαν στην Ουγγαρία (+185%), τη Λιθουανία (+158%), τη Λετονία (+141%), την Αυστρία (+123%), την Τσεχία (+122%) και το Λουξεμβούργο (+107%). Μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (-14%), στην Ιταλία (-8%) και στην Κύπρο (-2%).
Τα ενοίκια αυξήθηκαν σε 26 χώρες της ΕΕ με τις υψηλότερες αυξήσεις στην Εσθονία (+218%), τη Λιθουανία (+170%) και την Ιρλανδία (+100%). Η μόνη μείωση στις τιμές των ενοικίων σημειώθηκε στην Ελλάδα (-20%).
(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Χαμός στις ΗΠΑ! Πυροβόλησαν και σκότωσαν δεξιό σύμμαχο του Τραμπ σε εκδήλωση – Σκληρά ΒΙΝΤΕΟ
- Ιστορική επανένωση της βασιλικής οικογένειας: Χάρι και Κάρολος συναντιούνται μετά από 18 μήνες
- Δικαστήριο και εξελιγμένο σύστημα ύδρευσης ανακαλύφθηκαν σε αρχαία ελληνική πόλη της Σικελίας, vid
- Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ: Αναβολή για την Πέμπτη της έκτακτης συνεδρίασης για το Μεσανατολικό
- Πειραιάς: Ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ για τη σύγκρουση τραμ με λεωφορείο – Ένοιωσε αδιαθεσία ο οδηγός
- Bill Gates: Πρώτη φορά εκτός 10άδας με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής – Στην κορυφή ο Μασκ
- Δεν θέλουν την Ρωσία του Πούτιν! Μετά τους διεθνιστές της Ευρώπης, ο ΟΗΕ έβαλε το «κερασάκι»
- Θεσσαλονίκη: Άγριος ξυλοδαρμός 13χρονου στις Συκιές- Για απόπειρα ανθρωποκτονίας διώκεται ο 18χρονος
- OpenAI: Ξεκίνησε την παραγωγή ταινίας κινουμένων σχεδίων με στόχο τις Κάννες το 2026
- Ιπποκράτειο: Αναβλήθηκε για τις 12/9 η δίκη του γιατρού που ζήτησε «φακελάκι»
Κύρια Θέματα

















