Επίδομα θέρμανσης: Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για περισσότερους δικαιούχους

Αυξημένο σε σχέση με πέρσι και σε περισσότερους καταναλωτές, αναμένεται το επίδομα θέρμανσης που σχεδιάζει να καταβάλει η κυβέρνηση, ως αντιστάθμισμα ενεργειακή ακρίβεια με την οποία θα βρεθούν αντιμέτωπα χιλιάδες νοικοκυριά τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Συγκεκριμένα, το επίδομα σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι φέτος αυξημένο τουλάχιστον κατά 20% για να ανέλθει από 168 εκατ. ευρώ πέρυσι σε επίπεδα πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, εξετάζεται η αύξηση των εισοδηματικών ορίων στα επίπεδα των 40.000 – 45.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό μελών της οικογένειας κάτι που σημαίνει ότι το επίδομα θέρμανσης θα καταβληθεί σε περισσότερους δικαιούχους.


Αναμένεται επίσης, η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους θα ανοίξει νωρίτερα ώστε το επίδομα να έχει καταβληθεί προκαταβολικά στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Πάντως οι λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδιαμού θα «κλειδώσουν» τα επόμενα 24ωρα και αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι το επίδομα θέρμανσης που κυμαίνονταν από 100-750 ευρώ έλαβαν 827.575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν 166 εκατ. ευρώ με το μέσο ποσό της επιδότησης στα 200 ευρώ.

Επίσης, πέρυσι το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανερχόταν έως 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανερχόταν σε 23.000 ευρώ, το οποίο προσαυξανόταν κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβανόταν εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.

Επίσης η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας πέρυσι δεν μπορούσε να υπερβαίνει το ποσό των 180.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

CNN Greece, photo intime

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί