«44 χρόνια μετά ο αγώνας συνεχίζεται»

Πέρασαν 44 χρόνια από τις πρώτες εκείνες σκοτεινές μέρες του πραξικοπήματος και της εισβολής της Κύπρου από τον Αττίλα.

Οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα ώστε να βρεθεί μία λύση που θα ενώσει το νησί και θα αποκαταστήσει το αίσθημα του δικαίου στους κατοίκους του είναι πολλές αλλά δυστυχώς όλες αποδείχθηκαν μάταιες και αυτό λόγω της αδιαλλαξίας που επιδεικνύει η Τουρκία.

Η συνεχιζόμενη κατοχή του νησιού σε συνδυασμό με τη στάση της τουρκικής ηγεσίας, ιδιαίτερα μετά τις συνομιλίες του 2017 και την κατάρρευσή τους, σίγουρα προκαλούν απογοήτευση όχι μόνο στους κατοίκους της Κύπρου αλλά και στην διασπορά.

Αυτό όμως δεν πτοεί την ομογένεια της Αυστραλίας που και φέτος διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας για την συνεχιζόμενη και κατά παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ κατοχή του νησιού.

Σε κάθε γωνιά της Αυστραλίας η ελληνοκυπριακή πατριά και εν γένει η ομογένεια συμμετείχε και θα συμμετάσχει τις επόμενες μέρες στις εκδηλώσεις αυτές.

Ήδη στην Νότια Αυστραλία και υπό την αιγίδα της ΣΕΚΑ Νοτίου Αυστραλίας και της εκεί Κυπριακής Κοινότητας, έλαβε χώρα επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της εισβολής μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι 900 περίπου αγνοούμενοι.

Η επιμνημόσυνη δέηση έλαβε χώρα στον ιερό ναό του Αγ. Αντωνίου. Στην συνέχεια παροικιακοί παράγοντες κατέθεσαν στεφάνια στο περίβολο της Κυπριακής Κοινότητας.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΝΟΤΙΑ ΟΥΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

Την Κυριακή που μας πέρασε έλαβαν χώρα και οι εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε η ΣΕΚΑ Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ.

Οι εκδηλώσεις συμπεριελάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης του Σίδνεϊ.

Το παρών στις εκδηλώσεις μνήμης έδωσε η ύπατη αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλίας κ. Μάρθα Μαυρομάτη, ο πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ κ. Χρήστος Καρράς, η ηγεσία της ΣΕΚΑ, της Κυπριακής Κοινότητας Ν.Ν. Ουαλίας και άλλων ομογενειακών οργανώσεων της πολιτείας.

Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νατάσα Πηλείδου.

Οι εκδηλώσεις στην Μελβούρνη αρχίζουν αύριο το βράδυ με την ανθρώπινη αλυσίδα στα σκαλοπάτια της Βουλής της Βικτώριας.

H ομογένεια της Μελβούρνης καλείται αύριο το απόγευμα στις 5.00 μ.μ. να στείλει μήνυμα συμπαράστασης στην κυβέρνηση και τον λαό της μεγαλονήσου αλλά και να τιμήσει αυτούς που έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια της εισβολής. Η εκδήλωση αυτή θεωρείται μία από τις σημαντικότερες καθώς στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της αυστραλιανής κοινής γνώμης στο πρόβλημα της Κύπρου μας.

Στη συγκέντρωση θα διαδηλώσουν για τα δίκαια της Κύπρου, η ηγεσία της ΣΕΚΑ Βικτώριας και της ΠΑΣΕΚΑ, αντιπρόσωποι Κυπριακών και Ελλαδικών Οργανισμών, καθώς και κάθε πατριώτης που αγαπά την Κύπρο και κουβαλά το πρόβλημά της στην καρδιά του.

Η διαμαρτυρία είναι διαρκείας μιας ώρας.

Αμέσως μετά θα δοθεί στο οίκημα της Κυπριακής Κοινότητας (495 Lygon Street, East Brunswick) το καθιερωμένο “δείπνο λιτότητας”, ένα δείπνο που διοργανώνεται ως εκδήλωση μνήμης για τους χιλιάδες πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους μετά την τουρκική εισβολή.

Το Σάββατο θα μεταβεί στην Μελβούρνη ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και η υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Πηλείδου.

Οι δύο πολιτικοί θα παραστούν στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΣΕΚΑ Βικτώριας την Κυριακή και οι οποίες θα αρχίσουν με επιμνημόσυνη δέηση που θα ψαλεί στον καθεδρικό ναό του Αγ. Ευσταθίου (221 Dorcas Street, South Melbourne) στις 10 το πρωί.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο ελληνισμός της Μελβούρνης μέσω της πορείας διαμαρτυρίας που διοργανώνεται την Κυριακή στις 1.00 θα δείξει την στήριξή του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού αλλά και στις οικογένειες όλων αυτών που έχασαν κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο κατά την εισβολή.

Η πορεία διαμαρτυρίας όπως κάθε χρόνο θα ξεκινήσει από την «ελληνική οδό» της Μελβούρνης το Lonsdale Street και θα καταλήξει στα σκαλιά της Βουλής όπου και ηγετικά στελέχη της ΣΕΚΑ, οι εκπρόσωποι της Κυπριακής Δημοκρατίας που επισκέπτονται την Αυστραλία αλλά και στελέχη ομογενειακών οργανισμών θα κάνουν αναφορές στο Κυπριακό ζήτημα.

Να αναφέρουμε επίσης ότι την περασμένη εβδομάδα έλαβε χώρα και τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Αυστραλοελληνικό Μνημείο.

Από την εφημερίδα της ομογένειας «Νέος Κόσμος»

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu