λίγα 24ωρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα κρίνουν την τύχη του εθνικιστή λαϊκιστή πρωθυπουργού, μέγα συμμάχου του Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το γραφείο του αντιπροέδρου των ΗΠΑ.
Θα τον συνοδεύσει η σύζυγός του και σχεδιάζει να εκφωνήσει ομιλία για την «πλούσια σχέση ανάμεσα στην Ουγγαρία και τις ΗΠΑ», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.
Ο συντηρητικός πολιτικός, 41 ετών, η φιλοδοξία του οποίου δεν κρύβεται, συγκαταλέγεται στους πιο επιθετικούς επικριτές κεντρώων και προοδευτικών κυβερνήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους πιο θερμούς υποστηρικτές ευρωπαϊκών παρατάξεων της άκρας δεξιάς στην αμερικανική κυβέρνηση.
Η επίσκεψή του στην Ουγγαρία για να υποστηρίξει τον πρωθυπουργό της ανακοινώνεται στην τελική ευθεία της κούρσας ενόψει των εκλογών της 12ης Απριλίου.
Ο ούγγρος πρωθυπουργός, στην εξουσία 16 χρόνια, χάρη στις προνομιακές σχέσεις που καλλιέργησε με τη Μόσχα, ωφελείται, υποστηρίζουν αναλυτές κι αντίπαλοί του, από δημόσια και μυστική ρωσική βοήθεια για να αυξήσει τις πιθανότητές του να επανεκλεγεί.
Κοινοβουλευτικοί του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφραζαν ανησυχία προχθές για τον «τοξικό» χαρακτήρα της προεκλογικής εκστρατείας και την «εμπρηστική προπαγάνδα» του εθνικιστή λαϊκιστή πρωθυπουργού, ο οποίος έχει βρεθεί αντιμέτωπος με εντεινόμενη δυσαρέσκεια για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ουγγαρία.
Πίσω στις δημοσκοπήσεις, που φέρουν επικρατέστερο νικητή τον επικεφαλής αντιπολιτευόμενης παράταξης της δεξιάς, τον Πέτερ Μάγκιαρ, ο πρωθυπουργός Όρμπαν βάζει στο στόχαστρό του ειδικά την ΕΕ και την Ουκρανία.
Αφότου επέστρεψε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2025, ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του ήρθαν σε ρήξη με τη διπλωματική παράδοση που ήθελε τις ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν συγκρατημένα και επιφυλακτικά εκλογικές αναμετρήσεις στο εξωτερικό.
Η Ουάσιγκτον παίρνει ρητά και σθεναρά θέση υπέρ πολιτικών που θεωρεί συμμάχους ή συμβατούς με τις πολιτικές, ιδεολογικές και διπλωματικές προτεραιότητές της.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο επισκέφθηκε μόλις πριν από μερικές εβδομάδες τη Βουδαπέστη κι ευχήθηκε «επιτυχία» στον ούγγρο πρωθυπουργό.
Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ τον ύμνησε τον Φεβρουάριο, μιλώντας για «αληθινά ισχυρό» ηγέτη με «αποδεδειγμένη» ικανότητα να «επιτυγχάνει καταπληκτικά αποτελέσματα».
ΑΠΕΜΠΕ – ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Champions League γυναικών: 60.000 φίλαθλοι της Ρεάλ σε σοκ από το 6-0 με Μπαρτσελόνα
- ΒΙΝΤΕΟ: Ομάδα ΝΒΑ έκανε το πιο κακόγουστο πρωταπριλιάτικο αστείο σε οπαδό!
- Το ελληνικό νησί που ξεχωρίζει διεθνώς για τη φυσική ομορφιά αλλά και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του
- Ελβετίδα μητέρα 12χρονου έστειλε πιστολή ευγνωμοσύνης στον δήμαρχο Λειψών και το σύστημα υγείας στην Ελλάδα
- Επιβάτες αεροπλάνου έβλεπαν τον κόκκινο ουρανό της Κρήτης και δεν το πίστευαν, vid
- Κοζάνη: Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις του πανάρχαιου εθίμου «Λαζαρίνες» στην Αιανή
- Η viral διάσωση με ανθρώπινη αλυσίδα ενός σκύλου το 2016 έγινε μνημείο – ΒΙΝΤΕΟ
- Σύμβουλος του Κρεμλίνου δηλώνει ότι το Στενό του Ορμούζ είναι ανοικτό για τη Ρωσία
- Η Κούβα δίνει χάρη σε 2.010 φυλακισμένους ενόψει Πάσχα
- Γιατί οι αστροναύτες της Artemis II παίζουν… χαρτιά πριν από την εκτόξευση! vid









