«Ο αγώνας μας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα δε θα καμφθεί μέχρι την τελική δικαίωση. Σε αυτή την προσπάθεια ενώνονται δυναμικά οι γενιές που πέρασαν με τις γενιές που έρχονται. Σε έναν κοινό σκοπό και με την πεποίθηση των προγόνων μας, που ήξεραν πως δεν υπάρχει αθανασία χωρίς την ευεργετική ορμή της νεότητας…»
Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα, έστειλε χθες ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, σε χαιρετισμό που απεύθυνε σε εκδήλωση της Επιτροπής Νέων για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, με θέμα «Αποζητώντας το Γλυκό Φως του Ομήρου», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο του Αρσακείου Σχολείου Ψυχικού.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Ν. Κακλαμάνης έκανε εκτενή ιστορική αναφορά για τον διαμελισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Τόμας Μπρους Έλγιν, πριν από 222 χρόνια αλλά και στους περίεργους και νομιμοφανείς χειρισμούς, που ακολουθούν μέχρι σήμερα τόσο η βρετανική κυβέρνηση, όσο και το Βρετανικό Μουσείο για να αποτρέψουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Εξήρε επίσης την πρωτοβουλία της Επιτροπής Νέων για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, υπογραμμίζοντας ότι «δανείζουν λίγη απ’ την ορμή και απ’ τα όνειρά τους για έναν ιερό σκοπό» και συμπλήρωσε με νόημα: «Θα επιμείνω στον όρο “γλυπτά”, γιατί η λέξη “μάρμαρα” παραπέμπει σε ένα υλικό ουδέτερο, επίπεδο ή ακατέργαστο. Τα γλυπτά του Παρθενώνα όμως, είναι σμιλεμένα με ψυχή, με αγάπη, με αισθητική γνώση. Για αυτό το αριστούργημα, ως ενιαίο και συμπαγές σύνολο, αγωνίζεται τόσες δεκαετίες η ελληνική Πολιτεία. Για αυτό το αριστούργημα η Μεγάλη Βρετανία και το Βρετανικό Μουσείο παίζουν κρυφτούλι, προβάλλοντας απίστευτα προσκόμματα».
Στον επίλογό του, ο κ. Ν. Κακλαμάνης αναφέρθηκε και σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο από 17 μεγάλα μουσεία, τα οποία με τεχνάσματα αποτρέπουν την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών στις χώρες στις οποίες ανήκουν: «Σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε ούτε μόνοι, ούτε οι μόνοι», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αυτά αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo αρχείου Eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Αληθινό ή όχι; Κόβει την ανάσα το ΒΙΝΤΕΟ με το ανελέητο κυνηγητό λαγού από 2 λύκους!
- Το κάλεσμα ένοπλης οργάνωσης που δείχνει τι θα μπορούσε να συμβεί σύντομα στην Μέση Ανατολή
- Τραγωδία στο Μόναχο: 82χρονος συνεθλίβη από γερανό σε αυτοκίνητο σε μάντρα!
- Ήρωας περαστικός στην Ρωσία έσωσε άνδρα από φλεγόμενο αμάξι μέσα στα χιόνια! ΒΙΝΤΕΟ
- Θεσσαλονίκη: Στις 12 Ιουνίου τα εγκαίνια του Πάρκου Παύλου Μελά – Τριήμερο εκδηλώσεων
- Τρομακτικό βίντεο δείχνει άντρα με μάσκα να δηλητηριάζει κρυφά συγκατοίκους του με σπρέι στο φαγητό!
- Λατινοπούλου για: «Ζητούσε δημόσια την εκτέλεσή μου – Η ανοχή στα αριστερά σκουπίδια δεν περνάει»
- «Υπνοδωμάτια προς πώληση» στην Ισπανία – Η στεγαστική κρίση γιγαντώνεται στην Ευρώπη
- Χανιά: 42χρονος συνελήφθη κατηγορούμενος για ναρκωτικά και όπλα
- Το Ιράν κάλεσε τις ΗΠΑ να αποφύγουν οποιαδήποτε “υπερβολική απαίτηση” προκειμένου να υπάρξει συμφωνία
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΕΓΚΑΙΝΙΑ
Θεσσαλονίκη
ΕΒΡΟΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ
ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ
ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ
ΚΑΙΡΟΣ
ΜΕΤΡΟ
ΓΙΟΡΤΗ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ









