• Αρχική
  • Άρθρα
  • TOP NEWS
  • Πλεόνασμα-μαμούθ: Πανηγυρίζουν οι τοκογλύφοι για την κατάρρευση της ελληνικής μεσαίας τάξης (ΒΙΝΤΕΟ)

Πλεόνασμα-μαμούθ: Πανηγυρίζουν οι τοκογλύφοι για την κατάρρευση της ελληνικής μεσαίας τάξης (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Η υπερφορολόγηση και οι υψηλές φορολογικές εισφορές οδήγησαν στη δημιουργία ενός πρωτογενούς πλεονάσματος μαμούθ το οποίο ανήλθε για το 2017 στο 4%, σύμφωνα και με την Εurostat, με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει.

Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι υπερδιπλάσιο από αυτό που χρειαζόταν να πετύχει η Ελλάδα (1,75% του ΑΕΠ) και στέρησε από την πραγματική οικονομία σημαντικά κεφάλαια!

Αντί δηλαδή να δοθεί το πλεόνασμα στην αγορά, η οποία κινείται με βραδείς ρυθμούς, δίνεται μάλλον σε δαπάνες του Δημοσίου και ενδεχόμενα σε μισθούς διορισμένων, συρρικνώνοντας ταυτόχρονα τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Μάλιστα, τα υψηλά πλεονάσματα θα παραμείνουν και το τρέχον έτος, δεδομένου ότι οι φόροι παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, όπως επίσης και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Επιπλέον, το υπερπλεόνασμα όχι μόνον δεν στάθηκε «ανάχωμα» στις πιέσεις των δανειστών, αλλά τελικώς κατάφερε να ανοίξει την όρεξή τους και για διπλάσια μέτρα το 2019, κάνοντας τους παγκόσμιους τοκογλύφους να ξεσπούν σε πανηγυρισμούς.

Ενώ όμως έως το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ακολουθούσαν την «γραμμή» (εντός και εκτός συνόρων) πως πρέπει να μειωθούν οι απαιτήσεις των δανειστών και πως ήταν αδύνατον να επιτευχθούν υψηλά πλεονάσματα από κατεστραμμένη χώρα, πλέον η κυβέρνηση πανηγυρίζει επειδή πέτυχε υπερδιπλάσιο πλεόνασμα κι από όσο απαιτούσε το Μνημόνιο, ενώ δεσμεύεται και ότι θα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια!!!

Ζήτω η αριστερόστροφη λογική των υψηλών φόρων που κατακρημνίζει την μεσαία τάξη!

Προκειμένου να πετύχει η κυβέρνηση τους στόχους της, υπέβαλε το 2017 την χώρα σε …τριπλάσια λιτότητα από όση είχε συμφωνηθεί!!

Και αυτό γιατί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου είχε συσσωρευθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 5% αντί 1,75% του ΑΕΠ ή –σε απόλυτους αριθμούς- 8,75 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντί μόλις 3 δισ. ευρώ! Μόνον τις τελευταίες μέρες του 2017 επέστρεψε σαν «κοινωνικό μέρισμα» περί τα 1,25 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ), εκ των οποίων μεγάλο μέρος ήταν παράνομες κρατήσεις εισφορών Υγείας στους συνταξιούχους!!!

Άρα πέραν της υπέρογκης φορολογία, γίνονται και παράνομες κρατήσεις, με σκοπό να επιτευχθεί το υπερπλεόνασμα.

Τα σχόλια δικά σας!

 

 

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...