Βατικανό: Χωρίς την παρουσία πιστών για πρώτη φορά η λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής (BINTEO)

Ο Πάπας Φραγκίσκος τελεί τη λειτουργία από την πλατεία του Αγίου Πέτρου και οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν από την ιταλική τηλεόραση και από το διαδίκτυο, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό. Χωρίς τη φυσική παρουσία των πιστών τελείται για πρώτη φορά στο Βατικανό η λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής της […]

Ο Πάπας Φραγκίσκος τελεί τη λειτουργία από την πλατεία του Αγίου Πέτρου και οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν από την ιταλική τηλεόραση και από το διαδίκτυο, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Χωρίς τη φυσική παρουσία των πιστών τελείται για πρώτη φορά στο Βατικανό η λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής της Καθολικής Εκκλησίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος τελεί τη λειτουργία από την πλατεία του Αγίου Πέτρου και οι πιστοί έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν από την ιταλική τηλεόραση και από το διαδίκτυο και την ακούσουν από το ραδιόφωνο στις 21.00 τοπική ώρα.

Η Λειτουργία της Ακολουθίας του Δρόμου του Σταυρού (Via Crucis) τελείται κάθε Παρασκευή με την έναρξη της Σαρακοστής μέχρι και τη Μεγάλη Παρασκευή.

Ο Δρόμος του Σταυρού αποτελείται από 14 Στάσεις και παρουσιάζουν τον δρόμο του μαρτυρίου (Via Dolorosa) του Χριστού από την ώρα που καταδικάζεται σε θάνατο μέχρι και την ενταφίασή του.

Η ακολουθία αυτή θεωρείται η κυριότερη ευλάβεια του Θείου Πάθος και έχει καταγωγή από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου όταν Χριστιανοί προσκυνητές διέρχονταν από την οδό του Μαρτυρίου της Ιερουσαλήμ προσευχόμενοι έως και την τελευταία Στάση της πορείας του Ιησού προς τον Γολγοθά.

Συνήθως τη Μεγάλη Παρασκευή οι πιστοί που συρρέουν στο Βατικανό για τη συγκεκριμένη λειτουργία είναι δεκάδες χιλιάδων και τις εποχές πριν την πανδημία του Covid-19 οι 14 Στάσεις πραγματοποιούνταν πέριξ του Κολοσσαίου στη Ρώμη.

Tα λόγια του Ποντίφικα

Η φετινή Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών είναι όμως τελείως διαφορετική. Ο Ποντίφικας αναφέρεται ιδιαίτερα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που δίνει διεθνώς τη μάχη κατά της πανδημίας και προσεύχεται στον σταυρό του ναού του Αγίου Μαρκέλλου που βρίσκεται εδώ και αρκετές ημέρες στο Βατικανό. Πρόκειται για έναν πολύτιμο ξύλινο σταυρό του 15ου αιώνα, του οποίου η θαυματουργική δύναμη, σύμφωνα με τους πιστούς, έσωσε στη Ρώμη από την επιδημία της πανούκλας το 1523.

Οι 14 Στάσεις του σταυρού θα λάβουν χώρα εντός του έρημου Βατικανού και μόνο ο εκείνος που θα ιερουργεί θα φιλήσει τον Εσταυρωμένο και κανείς άλλος. Από την έναρξη της επιδημίας στην Ιταλία έχουν χάσει τη ζωή τους 67 ιερείς. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν μεγάλης ηλικίας.

Την ίδια στιγμή η Παναγία των Παρισίων άνοιξε ξανά τις πύλες της, σχεδόν ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά που προκάλεσε καταστροφικές ζημιές στον ιστορικό ναό.

Κατόπιν απόφασης του Αρχιεπισκόπου του Παρισιού, στον ναό τελέστηκε η λειτουργία της Μεγάλης Παρασκευής, καθώς την ερχόμενη Κυριακή εορτάζεται το Πάσχα των καθολικών.

Όπως ήταν φυσικό, δεν επετράπη η προσέλευση στους πιστούς, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό, είχαν όμως τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν μέσω διαδικτύου, ενώ στον ναό εισήλθαν μόλις επτά άτομα.

protothema.gr / photo eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί