• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Η καθολική εκκλησία προτείνει να κηρυχθεί άγιος ο συγγραφέας G.K. Chesterton

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Η καθολική εκκλησία προτείνει να κηρυχθεί άγιος ο συγγραφέας G.K. Chesterton

Ο διάσημος Βρετανός καθολικός συγγραφέας και θεολόγος, G.K. Chesterton θεωρείται από τους Times of Israel, «ένας μολυσματικός αντισημίτης» και για αυτό η πρόταση για αγιοποίησή του από την καθολική εκκλησία ξεσήκωσε τους Εβραίους της Βρετανίας - και μερικούς Καθολικούς.

Ο Gilbert Keith Chesterton, που έμεινε γνωστός ως G. K. Chesterton (Γκ. Κ. Τσέστερτον), (1874-1936) δημοσιογράφος, συγγραφέας και δραματουργός των οποίων τα έργα παραμένουν δημοφιλή στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο από 80 χρόνια μετά το θάνατό του, αποτελεί το αντικείμενο μιας αρχικής έρευνας από την καθολική εκκλησία, η οποία θα δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα.

Με την εντολή να δίδεται το 2013 από τον επίσκοπο του Northampton, Peter Doyle, η έκθεση αυτή είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία της «αγιοποίησης» (canonization).

Αλλά η κίνηση αυτή έχει τεθεί σε μεγάλη αμφισβήτηση, καθώς υπάρχει η κατηγορία ότι ο Τσέστερτον είχε ταχθεί υπέρ της άποψης να αναγκάζονται οι Εβραίοι στη δημόσια ζωή να φορούν ξεχωριστά ρούχα και ότι τα έργα του είναι γεμάτα με «αντισημιτικούς τρόπους». Κατηγορείται επίσης ο Τσέστερτον ότι συνέχισε να αμφισβητεί την αθωότητα του Alfred Dreyfus, του Εβραιο-Γάλλου αξιωματικού, που η δίκη του και η καταδίκη του το 1894 (γνωστή ως Υπόθεση Ντρέυφους) θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες διεθνώς δικαστικές πλάνες και η πρώτη σοβαρή ένδειξη του επερχόμενου αντισημιτισμού στην Ευρώπη κατά τον 20ο αιώνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph, η έκθεση αναμένεται να προτείνει τα στείρα ζευγάρια να προσεύχονται στον Τσέστερτον να μεσιτεύσει στον Θεό να γίνουν «θαυματουργικές συλλήψεις». Το Βατικανό απαιτεί αποδείξεις ότι όσοι προορίζονται για αγιοποίηση πρέπει να είναι υπεύθυνοι για τουλάχιστον δύο θαύματα. Ο Τσέστερτον θα γίνει ο πρώτος Άγγλος άγιος μετά τον 17ο αιώνα.

Από Κόκκινος Ουρανός