Σκάνδαλο παιδεραστίας: Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αδελαΐδας, Philip Wilson

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποδέχθηκε την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αδελαΐδας, Philip Wilson,

του πλέον ανώτερου στην ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας που διώχθηκε ποινικά και καταδικάστηκε για το σκάνδαλο παιδεραστίας που ταλανίζει την Εκκλησία επί δεκαετίες.

Το διάστημα που ακολούθησε την καταδίκη του Αρχιεπισκόπου, ασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις στον ίδιο να παραιτηθεί επίσημα των καθηκόντων του, τόσο από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, κ. Malcolm Turnbull, όσο από άλλοι πολιτικούς.

Τον περασμένο Μάιο, ο Αρχιεπίσκοπος Wilson, κηρύχθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε 12μηνη φυλάκιση για το ότι συγκάλυψε τη σεξουαλική κακομεταχείριση παιδιών από τον παιδόφιλο ιερέα της εκκλησιαστικής του περιφέρειας, Jim Fletcher, τη δεκαετία του 1970. Ο Fletcher, βέβαια, συνελήφθη, οδηγήθηκε σε δίκη και καταδικάστηκε. Πέθανε στη φυλακή το 2006.

Όσον αφορά τον Wilson, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών του Australian Catholic Bishops Conference (Συνέδριο Καθολικών Επισκόπων Αυστραλίας) τονίζεται ότι «αποφασίστηκε ότι ως καταδικασθείς ο Wilson δεν μπορεί πλέον να συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του ως Αρχιεπισκόπου, γιατί σε περίπτωση που συνεχίσει θα εξακολουθεί να προκαλεί πόνο και δυσφορία σε αρκετούς, ειδικά σε όλους όσοι έχουν υποφέρει από το σκάνδαλο παιδεραστίας, αλλά και σε ολόκληρη την Αρχιεπισκοπή Αδελαΐδας».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «καλωσορίζω την παραίτηση του Philip Wilson, η οποία άργησε και με την οποία αναγνωρίζονται τα τόσα καλέσματα, τα δικά μου και άλλων συναδέλφων μου. Δεν υπάρχει πιο σπουδαία υπευθυνότητα εκ μέρους των θρησκευτικών ηγετών όσο αυτή της προστασίας των παιδιών και της γενικότερης κοινωνίας».

Τέλος, έγινε γνωστό ότι ο έως τώρα Επίσκοπος Port Pirie, Greg O’Kelly, αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα Αρχιεπισκόπου Αδελαΐδας.

Από Νέος Κόσμος

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...