Η επιγραφή στο μέτωπο ταυτοποιεί το κρανίο ως την κάρα του Αγίου Βαλεντίνου, προστάτη αγίου των ερωτευμένων.
Ωστόσο, είναι περιπεπλεγμένο το ποιου ακριβώς το κρανίο είναι. Υπάρχει πάνω από ένας άγιος της Αγίας Ρωμαϊκής Καθολικής Εκκλησίας με το όνομα Άγιος Βαλεντίνος. Επιπλέον, πέρασαν περίπου 1.500 χρόνια από τον θάνατο αυτών των μαρτύρων έως την ενθουσιώδη διασπορά και ονοματοποίηση των λειψάνων τους τον 19ο αιώνα. Τέλος -και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό- υπάρχουν όχι λιγότερα από 10 μέρη στον κόσμο που διεκδικούν την κατοχή των πραγματικών λειψάνων του αγίου.
Δεν γνωρίζουμε πολλά για τους άνδρες πίσω από τον μύθο, αλλά τουλάχιστον δύο Άγιοι Βαλεντίνοι ζούσαν στην Ιταλία στα τέλη του 3ου αιώνα, καθώς και άλλος ένας στη Βόρεια Αφρική την ίδια πάνω κάτω περίοδο. Η «μυθολογία» γύρω από τον Βαλεντίνο επικεντρώνεται στο ότι ήταν ο προστάτης άγιος των ερωτευμένων και, το 496 μΧ, ο Πάπας Γελάσιος ο 1ος καθιέρωσε την 14η Φεβρουαρίου -αρχικά, ημέρα της περιόδου του εορτασμού των Lupercalia στην Αρχαία Ρώμη- ως ημέρα αφιερωμένη στον Άγιο Βαλεντίνο.
Η ίδια η Βασιλική είναι παλαιά, ανεγερμένη σε σημείο όπου τον 2ο αιώνα πΧ υπήρχε Ρωμαϊκός ναός. Αυτό που ως επί το πλείστον σήμερα βλέπει κανείς ανάγεται στον 8ο και 12 αιώνα, συμπεριλαμβανομένης και της κρύπτης κάτω από την Αγία Τράπεζα. Η κάρα του Αγίου βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της εκκλησίας. Δίπλα στο προστώο μπορεί κανείς να επισκεφθεί το πασίγνωστο Bocca della Veritá (το στόμα της αλήθειας).
Info: Σταθμός του μετρό Circo Massimo. Η θύρα της εκκλησίας είναι δεξιά του Στόματος της Αλήθειας και η είσοδος επιτρέπεται μόνον σε όσες και όσους έχουν καλυμμένους ώμους και γόνατα.
(φωτο:pexels)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κομισιόν για πρόγραμμα SAFE: «Έχουμε λάβει αίτημα από την Τουρκία»
- Ύψωσαν τη ρωσική σημαία στην Ιταλία, vid
- Ισραήλ: Περιμένουμε από τη Χαμάς να επιστρέψει τις σορούς όλων των ομήρων
- Σημαντική εξέλιξη στην ιατρική: Επιστήμονες ανέπτυξαν “τεχνητό ήπαρ” που προβλέπει τοξικές αντιδράσεις στα φάρμακα
- «Καμπανάκι» ΔΝΤ για το παγκόσμιο χρέος
- Diathikes. gr: Παρουσιάστηκε η νέα πλατφόρμα δημοσίευσης των διαθηκών – Τι αλλάζει από 1η Νοεμβρίου 2025
- Νέο σόου από τον Γ.Γ. ΝΑΤΟ: «Μην παίρνετε τους Ρώσους στα σοβαρά – Δικτάτορας ο Πούτιν», vid
- Ρομποτόσκυλα που… διασκεδάζουν μικρά παιδιά; Δυστοπικό ΒΙΝΤΕΟ από Κίνα
- Ο Ζελένσκι διόρισε νέο Κυβερνήτη στην Οδησσό
- Βίντεο Μητσοτάκη για τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, vid