• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Ο Πάπας καταδικάζει τις απειλές εναντίον Ρομά στην Ιταλία: «Πολίτες δεύτερης κατηγορίας είναι όσοι απορρίπτουν άλλους ανθρώπους»

Ο Πάπας καταδικάζει τις απειλές εναντίον Ρομά στην Ιταλία: «Πολίτες δεύτερης κατηγορίας είναι όσοι απορρίπτουν άλλους ανθρώπους»

Ο Πάπας, «ξαναχτυπά» υπέρ των μεταναστών...

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε σήμερα τον «πόνο» του για τις εντάσεις και τις απειλές που διατυπώθηκαν σε βάρος μιας προσφυγικής οικογένειας Ρομά από τη Βοσνία, η οποία μόλις απέκτησε σπίτι στη Ρώμη μέσω του προγράμματος κοινωνικής στέγασης.

Έπειτα από αναμονή άνω των 2 ετών κι ενώ πηγαινοέρχονταν από καταυλισμό σε καταυλισμό, ο Ιμέρ και η Σεναντά, που βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό στην Ιταλία, κατάφεραν να μετακομίσουν αυτήν την εβδομάδα με τα 12 παιδιά τους σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Κάζαλ Μπρουτσάτο, στα περίχωρα της Ρώμης.

Έκτοτε, ωστόσο, βρέθηκαν στο στόχαστρο προσβολών και απειλών μέχρι και για βιασμό από γείτονες και μέλη εθνικιστικών οργανώσεων, που υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις Ιταλικές οικογένειες στη διανομή των κοινωνικών κατοικιών.

Χθες, Τετάρτη, αναπτύχθηκαν στην περιοχή ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας χρειάστηκε να επέμβουν για να καταφέρει η δήμαρχος της Ρώμης Βιρτζίνια Ράτζι να εξέλθει του κτιρίου, όπου είχε πάει για να επισκεφθεί την οικογένεια. Κατόπιν, η αστυνομία προχώρησε στη διάλυση δύο διαδηλώσεων, εναντίον των Ρομά από τη μία, αντιφασιστική από την άλλη, οι οποίες οργανώθηκαν ταυτόχρονα στη συνοικία.

«Μένουν εδώ, διότι έχουν το δικαίωμα να το κάνουν, πρέπει να σέβεστε τον νόμο» επισήμανε η Ράτζι, η οποία έχει, σε αυτήν την υπόθεση, τη στήριξη του κόμματός της, του Κινήματος των 5 Αστέρων (Μ5S).

Από την πλευρά της, η Εκκλησία της Ρώμης στέκεται στο πλευρό της οικογένειας, μουσουλμανικού θρησκεύματος, την οποία κάλεσε σε συνάντηση των πιστών της επισκοπής με τον ποντίφικα, απόψε το βράδυ, στη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού. Προηγουμένως, το πρωί, ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχθηκε 500 Ρομά στο Βατικανό για μια προσευχή, που είχε προγραμματιστεί από παλιά.

«Προσεύχομαι για εσάς και βρίσκομαι κοντά σε εσάς (…). Σήμερα, διάβασα άθλια πράγματα στην εφημερίδα και πονώ, διότι δεν είναι αξιοπρεπές» τόνισε ο Φραγκίσκος.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Όμως, οι αληθινοί πολίτες δεύτερης κατηγορίας είναι εκείνοι που απορρίπτουν τους άλλους ανθρώπους (…), που ζουν με μια σκούπα στο χέρι για κυνηγούν τους άλλους» υπογράμμισε.

Σε αντίθεση, ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, σε ομιλία του, σε πολλά σημεία της οποίας καταφέρθηκε εναντίον των Ρομά, είπε ότι το να δοθεί προτεραιότητα στους Ιταλούς συνιστά «μια αρχή ευπρέπειας».

(φώτο: Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...