• Αρχική
  • Άρθρα
  • Καθώς η Κίνα διώκει τους Χριστιανούς το Βατικανό υπογράφει μαζί της μια “ύποπτη” συμφωνία

Καθώς η Κίνα διώκει τους Χριστιανούς το Βατικανό υπογράφει μαζί της μια “ύποπτη” συμφωνία

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας θα ορίσει το πλαίσιο της συμφωνίας, με τη σφραγίδα εγκρίσεως του Βατικανού στην κρατική Καθολική Εκκλησία,

σε μια εποχή που οι χριστιανοί πιστοί αντιμετωπίζουν μια σοβαρή καταστολή των πεποιθήσεων και των πρακτικών τους στην Κίνα.

Η κινεζική κυβέρνηση καταστρέφει τους σταυρούς, καίει βίβλους, κλείνει εκκλησίες και αναγκάζει τους χριστιανούς πιστούς να υπογράψουν έγγραφα ότι παραιτούνται από την πίστη τους, καθώς η καταστολή των θρησκευτικών συγκεντρώσεων στο Πεκίνο και σε αρκετές επαρχίες εντείνεται.

Τα 12 περίπου εκατομμύρια των Κινέζων Χριστιανών, που αποτελούν μειοψηφία σε σχέση με τα 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκων της Κίνας, διχάζονταν εδώ και δεκαετίες μεταξύ μιας «πατριωτικής» Εκκλησίας που τελεί υπό τον έλεγχο του Πεκίνου και μιας παράνομης Εκκλησίας η οποία αναγνωρίζει μονάχα την εξουσία του Πάπα.

Ο πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε επτά Κινέζους επισκόπους βάσει αυτής της προκαταρκτικής συμφωνίας τους οποίους είχε διορίσει το Πεκίνο χωρίς τη συγκατάθεσή του, καθώς επίσης κι έναν όγδοο επίσκοπο μετά θάνατον.

Σήμερα, το Βατικανό δήλωσε ότι έχει «συντάξει μια συμφωνία» που επιτρέπει στην κινεζική κυβέρνηση να ελέγξει τον τρόπο επιλογής των καθολικών επισκόπων, διασφαλίζοντας έτσι ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί και θα ελέγχει ό,τι λέγεται και γίνεται μέσα λειτουργία, στις μελέτες της Βίβλου κλπ. Γιατί το κάνουν αυτό το Βατικανό και ο Πάπας Φραγκίσκος;

Η Αγία Έδρα, που δεν δημοσιοποίησε το κείμενο της συμφωνίας, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθείται στο μέλλον για τον διορισμό των νέων επισκόπων, ενώ την τελευταία λέξη θα πρέπει να έχει ο Πάπας.

«Ορισμένοι πιστοί και ιερείς το αποδέχονται, άλλοι δεν μπορούν να το κατανοήσουν διότι παραμένουν καχύποπτοι προς το κομουνιστικό κόμμα και την κινεζική κυβέρνηση. Αμφιβάλλουν για την ειλικρίνειά τους» είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κληρικός της παράνομης Εκκλησίας στην επαρχία Χεμπέι (βόρεια Κίνα), που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Βατικανού, Γκρεγκ Μπερκ: «Ο στόχος της συμφωνίας δεν είναι πολιτικός αλλά ποιμαντορικός, επιτρέποντας στους πιστούς να έχουν επισκόπους σε επικοινωνία με τη Ρώμη, όμως την ίδια στιγμή να τους αναγνωρίζουν και οι κινεζικές αρχές».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε πως η Κίνα και το Βατικανό «θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επικοινωνία και να εργάζονται για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων».

 

  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •