• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΒΑΤΙΚΑΝΟ
  • Η καταδίκη Αρχιεπισκόπου στην Αυστραλία εμπλέκει εκ νέου την Καθολική Εκκλησία σε σεξουαλικά σκάνδαλα

Η καταδίκη Αρχιεπισκόπου στην Αυστραλία εμπλέκει εκ νέου την Καθολική Εκκλησία σε σεξουαλικά σκάνδαλα

Ενοχος κρίθηκε από δικαστήριο της Αυστραλίας ο Καθολικός αρχιεπίσκοπος, Φίλιπ Γουίλσον με την κατηγορία της συγκάλυψης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών τη δεκαετία του 1970.

 

Πρόκειται για τον ανώτερο σε αξίωμα ιερέα που έχει κατηγορηθεί και καταδικαστεί για το συγκεκριμένο αδίκημα. Οπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα του BBC, ο αρχιεπίσκοπος της Αδελαΐδας, απέκρυψε την κακοποίηση αγοριών που βρίσκονταν στους κόλπους της εκκλησίας από «παιδόφιλο συνάδελφό του» στη Νέα Νότια Ουαλία, πολιτεία της Αυστραλίας.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του, ο ίδιος αρνήθηκε ότι γνώριζε όσα εξιστόρησαν ενώπιον του δικαστηρίου ορισμένα από τα θύματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η εκκλησία, ο αρχιεπίσκοπος Γουίλσον δήλωσε ότι είναι «εμφανώς απογοητευμένος» από την ετυμηγορία του δικαστηρίου και θα διερευνήσει τις νομικές του επιλογές. «Θέλοντας να προστατέψει την εκκλησία», ο Γουίλσον είπε στο τοπικό δικαστήριο του Νιούκασλ τον περασμένο μήνα ότι δεν γνώριζε τις ενέργειες του ιερέα Τζέιμς Φλέτσερ, οι οποίες έλαβαν χώρα όταν ήταν βοηθός ιερέας στο Maitland, 130χλμ. βόρεια του Σίδνεϊ.

Ειδικότερα, ο Φλέτσερ είχε κριθεί ένοχος για εννέα σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών το 2004 και πέθανε στη φυλακή το 2006. Ένα από τα θύματά του, δήλωσε στο δικαστήριο ότι είχε περιγράψει λεπτομερώς την κακοποίηση στον αρχιεπίσκοπο Γουίλσον το 1976, πέντε χρόνια αργότερα.

O δικαστής που χειρίστηκε την υπόθεση απέρριψε τους ισχυρισμούς του Γουίλσον ότι δεν θυμόταν πως είχε γίνει μια τέτοια συζήτηση, ενώ ο μάρτυρας κατηγορίας κρίθηκε ως αξιόπιστος. Ο ιερέας γνώριζε ότι «αυτό που άκουγε ήταν ένας αξιόπιστος ισχυρισμός και ο κατηγορούμενος ήθελε να προστατεύσει την Εκκλησία και τη φήμη της», αποφάνθηκε ο δικαστής.

Οι δικηγόροι τουαρχιεπισκόπου προσπάθησαν τέσσερις φορές να τερματίσουν την υπόθεση σε βάρος του, επικαλούμενοι την κατάσταση υγείας του 67χρονου ιερέα, οποίος έχει διαγνωσθεί ότι πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, ο ίδιος θα καταδικαστεί τον Ιούνιο, ενώ η μέγιστη ποινή φυλάκισης που αναμένεται να του επιβληθεί είναι δύο χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 7% των Αυστραλιανών ιερέων έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από το 1950 έως και το 2010. Πάνω από το 40% των ιερέων έχουν κατηγορηθεί για κακοποίηση, ενώ περισσότεροι από 4.440 άτομα ισχυρίζονται ότι υπήρξαν θύματα κακοποίησης από το 1980 μέχρι και το 2015.

Νομική πηγή ανέφερε μάλιστα ότι πάνω από 1.000 καθολικά ιδρύματα σε ολόκληρη την Αυστραλία εντοπίστηκαν στους ισχυρισμούς για σεξουαλική κακοποίηση, με συνολικά 1.880 φερόμενους ως δράστες για την συγκεκριμένη περίοδο. Ως μέση ηλικία των θυμάτων αναγνωρίστκαν τα 10,5 έτη για τα κορίτσια και 11,5 για τα αγόρια, ενώ πήρε στα θύματα κατά μέσο όρο 33 χρόνια για να μιλήσουν για την κακοποίηση που υπέστησαν.

(kathimerini)

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu