Ένθερμος άθεος πολιτικός βαπτίστηκε χριστιανός

Εκτός από το ότι ήταν ο δεύτερος μακροβιότερος γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας και ο υπουργός που έβαλε τα θεμέλια για το Εθνικό Σύστημα Υγείας Medicare,

ο Bill Hayden είναι, πιθανότατα, πιο γνωστός ως ένας από τους πλέον ένθερμους άθεους πολιτικούς της χώρας, στον οποίο λόγω του ότι ποτέ του δεν σταμάτησε να το διαδίδει, ο Gough Whitlam του είχε πει ότι όσο και αν αντιστέκεται στο τέλος «η Καθολική εκκλησία θα σε νικήσει».

Και έτσι έγινε. Ο άθεος Hayden πριν από λίγες μέρες και σε ηλικία 85 ετών αποφάσισε να βαφτιστεί.

«Ο πατέρας μου ήταν βαθιά αντιθρησκευόμενο άτομο και νομίζω ότι αυτό με επηρέασε» δήλωσε ο Hayden, προσπαθώντας να εξηγήσει τους λόγους πίσω από το ότι ήταν άθεος.

«Θυμάμαι ότι είχα δει μία ταινία για το Βατικανό μία φορά και όταν είδα τα χρυσά αγάλματα μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Είπα ότι θα έπρεπε να τα ξηλώσουν, να τα λιώσουν και να μοιράσουν τα χρήματα στους φτωχούς».

Η αντιπάθειά του προς την Εκκλησία δοκιμάστηκε όταν ο ίδιος και η σύζυγός του Dallas, έχασαν την μεγαλύτερη τους κόρη, μόλις πέντε ετών, σε τροχαίο το 1966.

Παρά το γεγονός ότι ήρθε πολύ κοντά στην Εκκλησία χάρη σε έναν ευγενέστατο ιερέα, ο Hayden είχε πει τότε ότι όσο και αν προσπάθησε δεν μπόρεσε να βρει παρηγοριά στην προσευχή.

«Ανησυχούσα αν το έκανα ότι θα ήταν ανέντιμο, έπρεπε να είμαι ειλικρινής» είπε μετά την βάπτισή του προχθές.

Από τότε που έχασε την κόρη του παρέμεινε πιστός στον αθεϊσμό του έως πριν από περίπου τέσσερα χρόνια όταν πέρασε επτά μήνες στο νοσοκομείο μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, γεγονός που του έδωσε αρκετό χρόνο να σκεφτεί τα της πνευματικότητάς του.

«Μην νομίζετε ότι ήμουν άθεος τυχαία, είχα καταλήξει σε αυτήν την θέση αφού το είχα σκεφτεί πολύ και ακόμα έχω τις απορίες μου» δήλωσε προχθές εξηγώντας το πώς και το γιατί για τα βαφτίσια του.

Η μεγαλύτερη επιρροή ή έμπνευση για τη μετατροπή του σε Χριστιανό ήρθε από την μοναχή Angela Mary Doyle, διοικητικό στέλεχος του νοσοκομείου Mater του Brisbane επί 23 χρόνια τώρα, την οποία, εντούτοις, ο Hayden γνωρίζει για πάνω από 40 χρόνια.
Και οι δύο τους, ο καθένας από το πόστο που είχε επιλέξει να υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο, μοιράζονταν τις ίδιες αξίες και στόχους, προσφέροντας και βοηθώντας τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη και κοινωνική στήριξη.

«Άσχετο από το ότι ήταν άθεος, ήταν ένας πολύ έντιμος άνθρωπος, γι’ αυτό ήμουν στο πλευρό του» λέει σήμερα η μοναχή Doyle.

«Κάναμε πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να μας βάλουν σε μεγάλους μπελάδες όπως, για παράδειγμα βοηθώντας τους ανθρώπους που έπασχαν από AIDS. Ο τότε πρωθυπουργός δήλωσε της χώρας είχε εξαγγείλει ότι κανείς δεν πρέπει να τους βοηθήσει, αλλά δεν ήταν δυνατό να παραμελήσουμε τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη για να εξασφαλίσουμε εμείς τη δική μας θέση» ανέφερε η μοναχή προσθέτοντας ότι ήταν αυτή που του έδωσε την ιδέα να βαπτιστεί.

«Ήταν φυσικό επακόλουθο της καλοσύνης με την οποία είχε ζήσει στη ζωή του» ανέφερε η μοναχή.

Και η μεγάλη στιγμή στην πνευματική ζωή του Hayden ήρθε πριν από περίπου ένα μήνα.

«Ένοιωσα κατάνυξη. Πιστεύω ότι ο Ιησούς ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, που υπέφερε για τις αδυναμίες μας και ο Χριστιανισμός είναι μια θρησκεία αγάπης, δεν θα μπορούσα να ζητήσω κάτι παραπάνω» είπε ο Hayden περιγράφοντας την μετάβασή του στη ρεσεψιόν του παράδεισου.

Από την εφημερίδα της ομογένειας «Νέος Κόσμος»

  • 37
  •  
  •  
  •  
  •  
  •