• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εκπρόσωπος του Βατικανού μέλος παραθρησκευτικής οργάνωσης

Εκπρόσωπος του Βατικανού μέλος παραθρησκευτικής οργάνωσης

Στον Κώδικα Da Vinci μας γυρίζει ο Πάπας Φραγκίσκος,

ο οποίος εξεδίωξε τον προηγούμενο υπεύθυνο τύπου του Βατικανού και όρισε στη θέση του έναν Αμερικανό δημοσιογράφο του συντηρητικού καναλιού Fox News, τον  Greg Burke, 56 ετών.

Ο Αμερικανός  Greg Burke βρίσκεται στο Βατικανό εδώ και πολλές δεκαετίες. Το πραγματικό του όνομα είναι  Gregory Joseph Burke, δουλεύει στο Βατικανό εδώ και 20 χρόνια ως ανταποκριτής του αμερικανικού εβδομαδιαίου περιοδικού  National Catholic Register.

Γεννήθηκε στο Μιζούρι των ΗΠΑ και είναι πτυχιούχος συγκριτικής λογοτεχνίας του πανεπιστημίου του Κολούμπια. Βρίσκεται 20 χρόνια στο Βατικανό ως ανταποκριτής, αλλά το 2012 εκλήθη από τον Πάπα Βενέδικτο XVIo ως σύμβουλος επικοινωνίας, όταν στο Βατικανό εξελίσσονταν απίστευτα οικονομικά σκάνδαλα. Ο Βενέδικτος παραιτήθηκε, αλλά ο Burke έμεινε και γίνεται τώρα επικεφαλής επικοινωνίας.

Ακόμα και η μετριοπαθής γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία παρακολουθεί στενά τα δρώμενα στο Βατικανό, έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι ο νέος αμερικανός εκπρόσωπος τύπου του Πάπα Greg Burke είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Opus Dei.

Η Opus Dei ιδρύθηκε στην Ισπανία το 1928 από τον πρώην δικηγόρο και μετέπειτα ιε­ρωμένο Χοσέ Μαρία Εσκριβά, «ο οποίος αντιδρούσε στη φιλελεύθερη ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο πανεπιστήμιο της Μαδρίτης».

Η οργάνωση απέκτησε σημα­ντική ισχύ μετά τον ισπανικό εμφύλιο, «δι­ευρύνοντας σταδιακά την επιρροή της στην Παιδεία, στον Τύπο και τους οικονομικούς οργανισμούς», ενώ παράλληλα απολάμβανε στήριξης από το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο.

Το 1950 το Βατικανό, που ελέγχεται από την Νέα Τάξη, την αναγνώρισε ως «κοσμικό ινστιτούτο» και το 1982 ο «θαυ­μαστής» της Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ ως «personal Prelature», που σημαίνει ότι «η δικαιοδοσία της (της «Τάξης» ή του «θρη­σκευτικού Τάγματος» κατά κάποιον τρόπο) καλύπτει τα συμμετέχοντα άτομα και όχι μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή».

Είναι η μοναδική περίπτωση χορήγησης τέ­τοιου προνομίου στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Τα μέλη της συγκροτούν «ξεχωρι­στή επισκοπή, με δικό της επίσκοπο» και, πρακτικά, τελούν εκτός ελέγχου των κατά τόπους επισκόπων του Βατικανού.

Κυκλοφορεί μια έντονη φημολογία για τις μεσαιωνικές μεθόδους λειτουργίας της και για την ανάμειξη της με παράνομες δραστηριότητες.