Αυστρία: Όλο και περισσότεροι πιστοί απογοητεύονται από την Καθολική Εκκλησία

Μία επιπλέον μείωση των πιστών της, κατέγραψε μέσα στην περασμένη χρονιά η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Αυστρία,

καθώς, σύμφωνα με τα νέα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα, οι αποχωρήσεις πέρυσι αυξήθηκαν κατά 14,9% σε σχέση με το 2018, όταν το σύνολο των πιστών αριθμούσε 5,05 εκατομμύρια, τα οποία μειώθηκαν το 2019 σε 4,98 εκατομμύρια, σε μία χώρα με συνολικό πληθυσμό 8,8 εκατομμύρια κατοίκους.

Ως πιθανές αιτίες των αποχωρήσεων πιστών από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αναφέρονται, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό της πρακτορείο Kathpress, οι περιπτώσεις κακοποιήσεων όπως επίσης οι κατηγορίες με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρώην επίσκοπος της πόλης Κλάγκενφουρτ, πρωτεύουσας του ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας στα νότια της χώρας.

Όπως αναφέρεται από τη Σύνοδο των Επισκόπων, οι αποχωρήσεις από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία κινούνται τα τελευταία χρόνια περίπου στα ίδια επίπεδα, αλλά το 2010 είχαν καταγραφεί οι περισσότερες έως τώρα, σε ετήσια βάση, φθάνοντας τις 85.960 που αποτελεί ένα ιστορικό αρνητικό “ρεκόρ”.

Η Αυστρία, όπου από τους πιστούς καταβάλλεται εκκλησιαστικός φόρος-συνδρομή, θεωρείται παραδοσιακά καθολική χώρα με ιδιαίτερη προσήλωση και αφοσίωση, της, αρκετά συντηρητικής, Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της στο Βατικανό, κάτι που την δεκαετία του 2000 είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις και αμφισβητήσεις, με αποτέλεσμα τη μαζική αποχώρηση πιστών από τις τάξεις της, με κορυφαία εκείνη το 2010.

Στην τελευταία απογραφή στην Αυστρία, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία βρισκόταν στην πρώτη θέση του καταλόγου θρησκεύματος των Αυστριακών, με ποσοστό 73,6%, που έχει βέβαια μειωθεί σημαντικά, λόγω αποχωρήσεων, την τελευταία δεκαετία, και όπως δήλωσε πρόσφατα εκπρόσωπος της Επισκοπής Βιέννης, κάθε αποχώρηση πιστού είναι για την Εκκλησία ως Κοινότητα, πολύ οδυνηρή.

Όπως αναφέρουν αναλυτές στη Βιέννη, οι έξοδοι από τις εκκλησιαστικές τάξεις έχουν ως συνέπεια και μία μείωση των εισπράξεων της αυστριακής Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε εκκλησιαστικές συνδρομές, κατά πρόχειρους υπολογισμούς, της τάξης μερικών εκατομμυρίων Ευρώ, ποσό που βέβαια , σε σύγκριση με το σύνολο των συνδρομών, ύψους περίπου 350 εκατομμυρίων Ευρώ, μπορεί να θεωρείται σχετικά αμελητέο.

Σήμερα, στην Αυστρία η δεύτερη σε αριθμό επίσημα αναγνωρισμένη Εκκλησία είναι, μετά την Ρωμαιοκαθολική, η Ορθοδοξία, της οποίας οι πιστοί ανέρχονται σε 500.000 – με τους περισσότερους από αυτούς να προέρχονται από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

(φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί