Την οργή των Γάλλων προκάλεσε σχέδιο για την Παναγία των Παρισίων – Τι θέλουν να κάνουν;

«Βανδαλισμό» θεωρούν πολλοί Γάλλοι το σχέδιο που υποστηρίζει και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, για την αντικατάσταση των βιτρό στα παρεκκλήσια της Παναγίας των Παρισίων με σύγχρονες δημιουργίες.

Πάνω από 120.000 άνθρωποι υπέγραψαν αίτημα για τη διατήρηση των αρχικών παραθύρων, αναφέρει ο Guardian.

Όσοι επικρίνουν το σχέδιο λένε ότι η αλλαγή θα καταστρέψει την αρχιτεκτονική αρμονία του ιστορικού κτιρίου που υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2019.

«Τα βιτρό στην Παναγία των Παρισίων δημιουργήθηκαν ως συνεκτικό σύνολο. Πρόκειται για γνήσιο δημιούργημα που ο αρχιτέκτονας ήθελε να είναι πιστό στις γοτθικές καταβολές του καθεδρικού ναού», αναφέρει ακόμη το αίτημα.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον ναό προ ημερών, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι τα παράθυρα σε έξι από τα επτά παρεκκλήσια στο νότιο κλίτος θα αντικατασταθούν από σύγχρονα βιτρό που θα επιλεγούν σε διαγωνισμό.

Η ιδέα φέρεται να προήλθε από τον αρχιεπίσκοπο του Παρισιού Λοράν Ουλρίχ, ο οποίος έγραψε στο Προεδρικό Μέγαρο λέγοντας ότι θα ήθελε να δει το κράτος να αναθέτει μια σειρά από έξι νέα παράθυρα.

Ο Μακρόν απάντησε ότι η ιδέα είχε την πλήρη έγκρισή του.

Τα παράθυρα προς αντικατάσταση, σχεδιασμένα από τον αρχιτέκτονα Βιολέ-Λε-Ντυ, ο οποίος πρόσθεσε επίσης το καμπαναριό στα μέσα του 19ου αιώνα, δεν υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά και θα εκτεθούν στο νεοσύστατο Μουσείο της Παναγίας των Παρισίων, δήλωσε ο πρόεδρος.

Τα εγκαίνια του ναού έπειτα από πέντε χρόνια εργασιών προγραμματίζονται για τις 8 Δεκεμβρίου 2024.

(protothema, guardian – freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί