• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο Δαλάι Λάμα “λυπάται πολύ” για τα σχόλιά του σχετικά με τις γυναίκες

Ο Δαλάι Λάμα “λυπάται πολύ” για τα σχόλιά του σχετικά με τις γυναίκες

O Δαλάι Λάμα ζήτησε χθες συγγνώμη για κάποια αμφιλεγόμενα σχόλιά του σχετικά με την πιθανότητα να τον διαδεχτεί μια γυναίκα.

Μιλώντας τον περασμένο μήνα στο BBC, ο θιβετιανός ηγέτης είχε δηλώσει ότι αν τον διαδεχτεί κάποια γυναίκα θα πρέπει να είναι “ελκυστική”.

Αλλά με ανακοίνωση από το γραφείο του ζητεί συγγνώμη για το σχόλιά του και προσθέτει ότι αστειευόταν.

“Λυπάται βαθύτατα που εθίγησαν άνθρωποι από αυτό που είπε και ζητεί ειλικρινώς συγγνώμη”.

Στη συνέντευξή του ο 84χρονος πνευματικός ηγέτης έθιξε πολλά ζητήματα: τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, το όνειρό του να επιστρέψει στο Θιβέτ και τους πρόσφυγες.

Ωστόσο αυτό που ενόχλησε ήταν τα σχόλιά του για το ενδεχόμενο ενός θηλυκού διαδόχου του.

“Αν προκύψει μια γυναίκα Δαλάι Λάμα, θα πρέπει να είναι πιο ελκυστική”, είπε στα αγγλικά γελώντας.

Ο Δαλάι Λάμα “έχει μια σαφή αίσθηση των αντιφάσεων ανάμεσα στον υλιστικό, παγκοσμιοποιημένο κόσμο που συναντά στα ταξίδια του και στις πιο σύνθετες απόκρυφες ιδέες για την μετενσάρκωση που βρίσκονται στην καρδιά της θιβετιανής βουδιστικής παράδοσης”, ανέφερε η ανακοίνωση.

“Ωστόσο, κάποιες φορές τυχαίνει κάποια αυθόρμητα σχόλια, που πιθανόν να είναι διασκεδαστικά σε ένα πολιτισμικό πλαίσιο, να χάνουν το χιούμορ τους στην μετάφραση όταν μεταφέρονται σε ένα άλλο (πολιτισμικό πλαίσιο). Λυπάται αν τυχόν πρόσβαλε κάποιον”.

Σε όλη του τη ζωή ο Δαλάι Λάμα ήταν αντίθετος με την αντικειμενοποίηση της γυναίκας και υποστήριζε την ισότητα των φύλων, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σχόλιά του στα οποία ανέφερε ότι οι πρόσφυγες στην ΕΕ θα πρέπει κάποια στιγμή να επιστρέψουν στα σπίτια τους “πιθανόν να παρερμηνεύτηκαν”.

ΦΩΤΟ pexels