ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ: Ξαφνικά η Τουρκία ζητά τον έλεγχο στο Όρος του Ναού

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

Το όρος του Ναού είναι ένας από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς χώρους στην Ιερουσαλήμ. Εκεί αναμένεται να αναγερθεί ο Τρίτος Ναός, όπου θα ανακηρυχθεί παγκόσμια κυβέρνηση του ενός ανδρός, στην περιοχή που συνυπάρχουν οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να ελέγχεται από τις Ιορδανικές αρχές ο χώρος, καθώς οι παγκοσμιοποιητές της Δύσης, οι οποίοι θέλουν να θέσουν την Ιερουσαλήμ υπό διεθνή εποπτεία, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση το εβραϊκό Κράτος να αναγείρει αυτοβούλως και εκτός προγραμματισμού τον Τρίτο Ναό.

Και ξαφνικά, κάπου εκεί, άρχισε να εμπλέκεται η Τουρκία.

Πληροφορίες ισραηλινών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν πως η Άγκυρα άρχισε να εμπλέκεται, προκειμένου να πάρει τον έλεγχο του Όρους του Ναού.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Hashiloach, ισραηλινό πολιτικό περιοδικό, η Τουρκία ξεκίνησε να επενδύει εκατομμύρια δολάρια σε μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με σκοπό να ενδυναμώσει την επιρροή της μεταξύ των Αράβων κατοίκων της περιοχής, σε κόστος τόσο του Ισραήλ όσο και της Ιορδανίας.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αν μη τι άλλο τεράστιας σημασίας, καθώς ένας ακόμη παίκτης –και μάλιστα απρόβλεπτος- μπαίνει στο «παιχνίδι» του Όρους του Ναού και κατ’ επέκταση του Τρίτου Ναού.

Ο αραβικός πληθυσμός της Ιερουσαλήμ αριθμεί περίπου 320.000 κατοίκους με άλλους 50.000 να ζουν σε Ιουδαία και Σαμάρεια. Οι Άραβες της Ιερουσαλήμ αποτελούν ποσοστό 37% του συνολικού πληθυσμού της πόλης, όπερ και σημαίνει πως σε περίπτωση που η Τουρκία κατορθώσει να τους «τραβήξει» προς το μέρος της, θα έχει σημαντικό λόγο στα τεκταινόμενα της «ιερής πόλης».

«Η αυξανόμενη ανάμειξη του καθεστώτος Ερντογάν (στην Ιερουσαλήμ), το οποίο πατρονάρει την μουσουλμανική αδελφότητα παγκοσμίως, δείχνει πως οι τουρκικές ενέργειες στην Ιερουσαλήμ είναι μέρος ευρύτερου σχεδίου με σκοπό την τουρκική ηγεμονία σε βάρος άλλων παικτών», σχολιάζουν Ισραηλινοί αναλυτές, σημειώνοντας πως «ο μεγαλύτερος χαμένος της τουρκικής παρουσίας είναι η Ιορδανία, η οποία για πολλά χρόνια αποτελούσε επιστάτη του όρους του Ναού και προστάτης των Αράβων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Η μεγαλύτερη απειλή για το Όρος του Ναού για το Βασίλειο της Ιορδανίας έρχεται από την Τουρκία».

Μένει να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα! Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε πρόσφατα το Ισραήλ πως «σκοτώνει Παλαιστίνιους», ενώ κάλεσε τους Τούρκους να επισκεφτούν μαζικά το τέμενος Al-Aqsa στο Όρος του Ναού, χαρακτηρίζοντας τον ισραηλινό έλεγχο πάνω στην Ιερουσαλήμ ως «προσβολή».

Άλλο ένα μέτωπο άνοιξε η Τουρκία, αν μη τι άλλο, το πιο ευαίσθητο και επικίνδυνο από όλα.

Σχέδιο τουρκικής εμπλοκής στο Όρος του Ναού ή «εξουδετέρωση» της ιορδανικής επιρροής προς όφελος του Ισραήλ;

 

Kάντε μας like στο https://www.facebook.com/ELNEWSGR/

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...