«50% πιθανή η αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων»

Την ανησυχία του πως η Παναγία των Παρισίων δεν θα γίνει ποτέ ξανά όπως πριν, εξέφρασε ο διοικητικός κληρικός του Ναού, Πατρίκ Σοβέ.

Σε δηλώσεις του στο Associated Press είπε πως οι ζημιές είναι τόσο σοβαρές από την φωτιά του Απρίλη, που μπορεί να μην επανορθώνεται η ζημιά.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 50% πιθανότητες να σωθεί ο Ναός. Και 50% να πέσουν οι σκαλωσιές στους τρεις θόλους, πράγμα που σημαίνει ότι το κτίριο είναι πολύ εύθραυστο», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά την μεγάλη καταστροφή που συγκλόνισε όλο τον πλανήτη (ήταν το κορυφαίο hashtag στο twitter για το 2019), αρκετοί ζάμπλουτοι Γάλλοι αποφάσισαν να δώσουν δωρεές εκατομμυρίων προκειμένου να σωθεί ο ναός. Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σοβέ, αυτό είναι ανοιχτό.
Φέτος για πρώτη φορά δεν έγινε χριστουγεννιάτικη λειτουργία στην Παναγία των Παρισίων, μετά το 1803.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα πάρει αρκετά χρόνια για να γίνει και πάλι προσβάσιμος στο κοινό, καθώς δεν προβλέπεται να έχει τελειώσει η ανακατασκευή του για τουλάχιστον τρία χρόνια. Ακόμη και αν πάνε όλα καλά, υπολογίζεται πως οι ανακαινίσεις σε ορισμένα σημεία του ναού, δεν πρόκειται να αρχίσουν πριν το 2021.

«Πρέπει πρώτα να μετακινήσουμε τις σκαλωσιές, ώστε να κάνουμε ασφαλές το κτίριο. Το 2021 πιθανότατα θα αρχίσουμε την ανακαίνιση. Αφού μετακινηθούν οι σκαλωσιές, θα πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση του καθεδρικού ναού, να δούμε την ποσότητα των πετρών που πρέπει να αφαιρεθούν και στη συνέχεια να αντικατασταθούν», συνέχισε ο Σοβέ.


Η φωτιά της 15ης Απριλίου πλήγωσε τους Γάλλους που ένα σύμβολό τους καταστράφηκε, κατά την διάρκεια έργων ανακαίνισης. Οικογένειες όπως οι Πινό, Αρνόλτ, Μπετενκούρ κ.α., δώρισαν το ποσό των 565 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να γίνει η ανακατασκευή του ναού, ενώ 113 εκατομμύρια έχει υποσχεθεί Γαλλική πετρελαϊκή εταιρία.

(iefimerida – φωτο:pexels)