Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίσιμη κατάσταση με το νερό και στην Τεχεράνη το χαμηλό επίπεδο βροχής είναι «σχεδόν πρωτόγνωρο εδώ και έναν αιώνα», είχε δηλώσει τον Οκτώβριο ένας τοπικός αξιωματούχος.
Εκ των 31 ιρανικών επαρχιών, σε 15 δεν έπεσε σταγόνα βροχής αυτό το φθινόπωρο, όπως μεταδίδουν ιρανικά ΜΜΕ.
Μπροστά στη λειψυδρία, η κυβέρνηση αποφάσισε προσφάτως να προχωρήσει σε διακοπές στην ηλεκτροδότηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην Τεχεράνη, μια μητρόπολη άνω των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, για να περιορίσει την κατανάλωση.
Σήμερα, οι πιστοί συγκεντρώθηκαν στο τέμενος Εμαμζαντέχ Σάλεχ και προσευχήθηκαν για την επιστροφή των βροχοπτώσεων.
Αυτή η ομαδική προσευχή πραγματοποιείται τόσο από σουνίτες όσο και από σιίτες μουσουλμάνους, κατά τη διάρκεια επεισοδίων ξηρασίας.
Πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας ξέσπασαν σε κλάματα καθώς προσεύχονταν με θέρμη. Όλες οι γυναίκες φορούσαν την παραδοσιακή μαντίλα και, σύμφωνα με τη θρησκευτική πρακτική, άνδρες και γυναίκες είχαν χωριστεί ο ένας από τον άλλο κατά τη διάρκεια της προσευχής.
Καθώς βρίσκεται στη νότια πλαγιά της οροσειράς του Αλμπόρζ, η Τεχεράνη γνωρίζει ζεστά και ξηρά καλοκαίρια, φθινόπωρα κάποιες φορές βροχερά και σκληρούς και χιονισμένους χειμώνες.
Οι κορυφές, που συνήθως καλύπτονται από χιόνι αυτήν την περίοδο, είναι φέτος απελπιστικά στεγνές.
Η πόλη καταναλώνει περίπου 3 εκατομμύρια κυβικά νερό την ημέρα, σύμφωνα με τον ιρανικό Τύπο.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ιράν προειδοποίησε πως η Τεχεράνη θα μπορούσε να εκκενωθεί εξαιτίας της λειψυδρίας, εάν δεν βρέξει έως τα τέλη του έτους. Ο Μασούντ Πεζεσκιάν δεν διευκρίνισε πώς θα διεξαχθεί μια τέτοια επιχείρηση.
Εκ των πέντε φραγμάτων που τροφοδοτούν την πρωτεύουσα, το ένα είναι χωρίς νερό, ενώ τα αποθέματα σε ένα άλλο έχουν μειωθεί σε λιγότερο από 8%, σύμφωνα με τις αρχές.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo αρχείου EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ευρωστρατός: Σε αυτό συμφωνούν διεθνιστές και «Τραμπιστές»
- Ο Χάρης Δούκας προσπαθεί να μιλήσει…κινέζικα στο κέντρο της Αθήνας! Δείτε βίντεο
- «Ηρέμησε, λυσσασμένο σκυλί» – Ο Μεντβέντεφ έδωσε απάντηση στον Μερτς
- “Δαχτυλίδι της φωτιάς”: Έρχεται η πρώτη ηλιακή έκλειψη του 2026, αλλά θα τη δουν μόνο πιγκουίνοι
- ΗΠΑ: Σαφής επιβράδυνση για τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο, έπεσε στο 2,4%
- Επίσκεψη Ν. Δένδια στο εργοτάξιο του υπό ανέγερση Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής
- Ρέθυμνο: Σε πλήρη ετοιμότητα η πόλη για την κορύφωση του φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων
- Ο Τραμπ καλεί τον Ζελένσκι να βιαστεί, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με την Ρωσία
- Ολοκληρώθηκε το αγροτικό συλλαλητήριο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στο Σύνταγμα
- Σ. Φάμελλος από Σύνταγμα: Εμείς εκπροσωπούμε τους τίμιους αγρότες όχι τους «Φραπέδες» και τους «Χασάπηδες»
Κύρια Θέματα
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΔΕΝΔΙΑΣ
ΗΠΑ
ΓΕΦΥΡΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΚΑΙΡΟΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΟΣΕ
ΑΠΟΜΙΜΗΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ









