Το Βερολίνο στηρίζει τους Εβραίους

Διαβάζουμε από την οπτική γωνία της Deutsche Welle:

Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις εναντίον των Εβραίων στη Γερμανία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της επίθεσης με ζώνη με δράστες αραβικής καταγωγής στο Βερολίνο εναντίον δυο νεαρών που φορούσαν κιπά. Ακόμα, σόκαρε την κοινή γνώμη της χώρας η απονομή του μουσικού βραβείου Echo σε τραγούδι με αντισημιτικούς στίχους.

Χθες το βράδυ η εβραϊκή κοινότητα του Βερολίνου διοργάνωσε διαμαρτυρία με τον τίτλο «το Βερολίνο φοράει κιπά». Και πράγματι γύρω στα 2.000 άτομα, Εβραίοι αλλά και άνθρωποι άλλων θρησκειών και δογμάτων, φορούσαν στο κεφάλι τους το χαρακτηριστικό εβραϊκό καπελάκι. Ήθελαν να διατρανώσουν την αλληλεγγύη τους προς την εβραϊκή κοινότητα. 

Ανάμεσά τους ήταν και ο Βερολινέζος Βολφ Μάρτιν Ροστ:«Είμαι Χριστιανός. Τη Βίβλο και όλα τα χρωστάμε στους Εβραίους, αλλά και ως Γερμανός μου είναι πολύ σημαντικό να στείλω ένα μήνυμα εναντίον της τρέλας του αντισημιτισμού. Δεν μπορώ να κατανοήσω τους ανθρώπους που ολισθαίνουν στον δρόμο του μίσους. Κάτι τέτοιο με αφήνει πάντα άναυδο, ανεξάρτητα που συμβαίνει».

Πάντα υπήρχε αντισημιτισμός στην Γερμανία

Από τη διαμαρτυρία με τον τίτλο «το Βερολίνο φοράει κιπά» στο Βερολίνο
Στις χθεσινές ομιλίες τονίστηκε πως στις μέρες μας είναι αδιανόητο άνθρωποι να δέχονται επιθέσεις απλά και μόνο γιατί φορούν ένα εβραϊκό σύμβολο, για παράδειγμα την κιπά, όπως συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Γιόζεφ Σούστερ, πρόεδρος του Εβραϊκού Συμβουλίου στη Γερμανία, προειδοποίησε για τις συνέπειες των αντισημιτικών επιθέσεων:

«Οι εβραίοι γονείς συμβουλεύουν τις κόρες τους να κρύβουν κάτω από την μπλούζα τους το αστέρι του Δαβίδ. Αυτή κυρίες και κύριοι είναι πραγματικότητα στη Γερμανία του 2018. Και για αυτό λέω εδώ και τώρα πως δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι αυτή η κατάσταση», τονίζει. 

Οι συστάσεις του Γιόζεφ Σούστερ σε Εβραίους στη Γερμανία να μην φοράνε δημόσια την κιπά προκάλεσε έντονες συζητήσεις. Κάποιοι συμμερίστηκαν την άποψη του, άλλοι δήλωσαν πως οι Εβραίοι στη Γερμανία θα πρέπει να κρατήσουν μια πιο δυναμική στάση, όπως για παράδειγμα ο Μάικ Ντέλμπεργκ από την Εβραϊκή Κοινότητα του Βερολίνου:

«Προσωπικά θεωρώ πως αν κάποιος θέλει να φοράει την κιπά, να το κάνει. Δεν θα πρέπει να κρύβεται από φόβο ότι θα συμβεί κάτι. Φυσικά θα πρέπει κανείς να είναι προσεκτικός. Ζούμε σε ένα κόσμο που το να φοράει κανείς κιπά θεωρείται πρόκληση ή αφορμή για άσκηση βίας. Εγώ πάντως θα συνεχίσω να την φοράω», λέει.

Ο Μάικ Ντέλμπεργκ πιστεύει πως πάντα υπήρχε αντισημιτισμός στη Γερμανία σε ορισμένους κύκλους μεταναστών, σε ακροδεξιές ή ακόμα και αριστερές ομάδες, ωστόσο αυτό που του προκαλεί ανησυχία είναι ότι αυτός ο αντισημιτισμός γίνεται ολοένα και πιο έντονος και εμφανής.

Από DW