Τίμησαν την ισραηλιτική κοινότητα Άρτας

Την... πολιτισμική κληρονομιά των Εβραίων της Άρτας

αναβίωσαν σε μια ενδιαφέρουσα όσο και συγκινητική εκδήλωση που διοργάνωσαν στην Αθήνα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Κ. Αθηνών, στις 30.10.2017, το ΚΙΣΕ και ο Δήμος Αρταίων.

Βιβλία, φωτογραφίες από την προπολεμική Άρτα αλλά και από τη σύγχρονη ζωή της πόλης, από παραδοσιακές φορεσιές, πρόσωπα, τέχνη και αρχιτεκτονική, έθιμα αλλά και παραδοσιακά εδέσματα, τοπικά προϊόντα, καθώς και μουσική, ήταν ορισμένα μόνον από τα χαρακτηριστικά που διάνθισαν την εκδήλωση και αναζωογόνησαν τους δεσμούς με τις ρίζες, μεταδίδοντας το μήνυμα ότι οι δεσμοί αυτοί συνεχίζονται και στη σημερινή Άρτα, μια πόλη που αναδεικνύει την εβραϊκή της ιστορία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή σύντομου βίντεο για τους Εβραίους της Άρτας και με καλωσόρισμα του Β΄ αντιπροέδρου του ΚΙΣΕ κ. Βίκτωρα Ισ. Ελιέζερ, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της βραδιάς. Ο Β.Ι. Ελιέζερ στην εισαγωγή του αναφέρθηκε στην ιστορία των Εβραίων της Άρτας, στη σημασία διατήρησης της μνήμης, καθώς και σε στοιχεία από την οικογενειακή του ιστορία με καταγωγή από την Άρτα.

Την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης ο πρόεδρος της Ι.Κ. Αθηνών Μίνος Μωϋσής ο οποίος -αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους του Δήμου και τους ομοθρήσκους με καταγωγή από την Άρτα, τόνισε ότι η Κοινότητα είναι περήφανη για τον πληθυσμιακό πλούτο των μελών της καθώς μεταπολεμικά συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα Εβραίοι από διάφορες πόλεις, των οποίων οι Κοινότητες αποδεκατίστηκαν στο Ολοκαύτωμα.

 Στην συνέχεια απηύθυναν προσφωνήσεις ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης και ο αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Χαρακλιάς τονίζοντας τη σημασία που ο Δήμος αποδίδει στη διατήρηση της εβραϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς στην Άρτα. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε πρόσφατες εκδηλώσεις Μνήμης των Αρτινών Εβραίων, στη δέσμευση του Δήμου να προβάλει την ιστορία αλλά και σε μελλοντικές πρωτοβουλίες όπως η σήμανση των εβραϊκών κατοικιών με επιγραφές κ.ά. Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος κ. Χαρακλιάς παρουσίασε, με φωτογραφίες και βίντεο, τη ζωή της σημερινής Άρτας, τα αξιοθέατα και τις φυσικές ομορφιές του πολυποίκιλου ηπειρώτικου τοπίου επισημαίνοντας ότι η Άρτα αποτελεί πλέον έναν ενδιαφέροντα τουριστικό προορισμό. Και οι δύο εκπρόσωποι του Δήμου κάλεσαν την εβραϊκή κοινότητα να επισκέπτεται συχνά την Άρτα, συνεχίζοντας τους άρρηκτους δεσμούς της πόλης με το εβραϊκό στοιχείο.

Με πληροφορίες από ΚΙΣΕ