Τα τατουάζ της Ιερουσαλήμ

Σε ένα μαγαζάκι στην καρδιά της Ιερουσαλήμ,

στην Παλιά Πόλη εντός των τειχών, οι χριστιανοί προσκυνητές αποκτούν ένα ανεξίτηλο ενθύμιο της επίσκεψης τους στους Άγιους Τόπους: ένα τατουάζ με πανάρχαια θρησκευτικά μοτίβα.

Ο Νόελ Χίβι είναι Ιρλανδός. Μια μέρα, εκεί που «έκοβε βόλτες» στο ίντερνετ, σκόνταψε πάνω στον ιστότοπο της οικογένειας Ραζούκ. Ποτέ δεν πέρασε απ’ τον νου ότι ήθελε ένα τατουάζ, αλλά αυτό που είδε «τον συνάρπασε, πραγματικά». Στο πρώτο του ταξίδι στην Ιερουσαλήμ, κι ενώ οι Χριστιανοί της άγιας πόλης ετοιμάζονταν για τα Χριστούγεννα, ο Νοέλ διάλεξε ως μοτίβο του τατουάζ του έναν Σταυρό της Ιερουσαλήμ, όπως είναι γνωστός: έναν κεντρικό σταυρό με τέσσερις μικρότερους, διακοσμημένο με κλαδιά φοινικιάς και τον αριθμό 2017, τη χρονιά της επίσκεψής του εκεί και χρονιά που έφυγε απ’ τον κόσμο η μανούλα του.

Οι Ραζούκ ξεκίνησαν την τέχνη τους στην Αίγυπτο, όπου οι Κόπτες κατά παράδοση σημαδεύουν τους καρπούς των χεριών τους με έναν σταυρό. Το ηλικίας 44 χρόνων αφεντικό, ο Ουαζίμ Ραζούκ (Wassim Razzouk), εξομολογήθηκε ότι για χρόνια αντιστεκόταν στο να ακολουθήσει την οικογενειακή παράδοση. Τώρα, όμως, διδάσκει την τέχνη του τατουάζ στον 14χρονο γιο του.

Κάποια από τα μοτίβα που χρησιμοποιούν στο μαγαζάκι των Ραζούκ πάνε πίσω στα χρόνια των Σταυροφοριών κι ο Ουαζίμ λέει ότι «είναι κάτι που ποτέ δεν θα μετανιώσεις, γιατί είσαι υπερήφανος γι’ αυτό. Κι επιπλέον, είναι αυτό που ζητά η παράδοση».

Από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»