Τα πρωτόκολλα του Σαμαέλ 12

(μέρος 12ο)
 • 12.1. Την λέξη ελευθερία μπορεί να την ερμηνεύσει κανείς με διάφορους τρόπους, εμείς όμως την καθορίζουμε ως εξής. Ελευθερία είναι το δικαίωμα να κάνουμε ότι μας επιτρέπει ο νόμος. Μια τέτοια ερμηνεία διευρύνει ουσιαστικά το πεδίο δράσης μας, προσφέροντάς μας τελικά απόλυτη ελευθερία, γιατί οι νόμοι ακολουθώντας το πρόγραμμά μας θα καταστρέψουν ή θα δημιουργήσουν οτιδήποτε είναι σύμφωνο με τα συμφέροντά μας. Οι νόμοι πρέπει να προωθούνται στις κρατικές τοπικές κυβερνήσεις μέσα από μια ανώτερη, ομοσπονδιακή για παράδειγμα αρχή, ώστε οι πρωθυπουργοί να δικαιολογούν κάθε παράλογο νόμο, ως προερχόμενο από την ανώτερη αρχή, οπότε οποιαδήποτε βελτίωσή του ξεφεύγει από τη δική τους αρμοδιότητα. Έτσι θα συνηθίσουν και οι λαοί να διοικούνται από την αόρατη αρχή μας και την κρυμμένη μας κυβέρνηση.
 • 12.2 Απέναντι στον Τύπο και τα Μ.Μ.Ε. θα ενεργούμε με τον εξής τρόπο. Ας εξετάσουμε πρώτα το ρόλο που παίζει ο Τύπος και τα Μ.Μ.Ε στις μέρες μας, αφού ήδη υπάρχουν, και ο οποίος υπάρχει μόνο για να υποδαυλίζουν τα πάθη, ή για να συντηρούν τους εγωισμούς των κομμάτων. Ο Τύπος σήμερα ειναι μάταιος , άδικος , ψεύτης, και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν καθόλου σε τι χρησιμεύει.
  Εμείς θα του φορέσουμε σαμάρι και θα του βάλουμε γερά χαλινάρια, και την ίδια τακτική θα ακολουθήσουμε και με όλα τα άλλα έντυπα, προκειμένου να αποτρέψουμε την πιθανότητα να αποτελέσουμε το στόχο διάφορων φυλλαδίων και βιβλίων.
 • 12.3 Η δημοσιοποίηση και φαινομενικά ελεύθερη διακίνηση των πληροφοριών που τόσο ακριβά μας στοιχίζει σήμερα θα μετατραπεί σε υπολογίσιμη πηγή εσόδων για τη διοίκησή μας. Όλα τα ποσά που σήμερα ξοδεύουμε προσπαθώντας να περάσουμε μέσα από την λογοκρισία τις επιθυμητές για εμάς πληροφορίες, θα ξαναγυρίσουν σε εμάς, όταν θα έρθουμε στην εξουσία. Θα δημιουργήσουμε ειδικό φόρο για τον Τύπο και τα Μ.Μ. Ε, και θα απαιτούμε εγγυήσεις για την ίδρυση των εφημερίδων και των τυπογραφείων, και των ραδιοφωνικών, και τηλεοπτικών σταθμών. Έτσι θα προφυλάσσεται η κυβέρνησή μας από κάθε επίθεση εκ μέρους του τύπου. Σε κάθε ευκαιρία θα επιβάλλουμε πρόστιμα χωρίς οίκτο από τα συμβούλια τύπου και ραδιοτηλεόρασης. Χαρτόσημα εγγυήσεις και πρόστιμα θα δίνουν τεράστιο εισόδημα στη διοίκησή μας.
 • 12.4 Είναι αλήθεια ότι οι εφημερίδες των κομμάτων θα μπορούσαν να αντέξουν τις χρηματικές απώλειες. Εμείς όμως θα απαγορεύουμε την κυκλοφορία αυτών των εφημερίδων αμέσως μετά την όποια δεύτερη επίθεση επίθεση εναντίον μας. Κανείς δεν θα παραμείνει ατιμώρητος, αν θίξει το κύρος του κυβερνητικού μας αλάθητου.
 • 12.5 Το πρόσχημα που θα χρησιμοποιήσουμε για να δικαιολογήσουμε την απαγόρευση της κυκλοφορίας κάποιας εφημερίδας ή το κλείσομο κάποιου σταθμού θα είναι το εξής: το μέσο για το οποίο θα γίνεται λόγος ξεσηκώνει τα πνεύματα χωρίς αιτία και λόγο. Σας παρακαλώ να σημειώσετε ότι ανάμεσά σ’ κείνους που θα μας επιτίθενται α υπάρχουν και όργανα δημιουργημένα από εμάς, αλλά αυτά θα προσβάλλουν αποκλειστικά ορισμένα μόνο σημεία, εκείνα των οποίων εμείς θέλουμε την μεταβολή.
 • 12.6 Τίποτε δεν δημοσιεύεται και δεν θα ανακοινώνεται στο κοινό χωρίς τον έλεγχό μας. Ο έλεγχος αυτός έχει ήδη επιτευχθεί στις μέρες μας και αποκαλύπτεται πλέον από τη δυνατότητα συλλογής και ειδήσεως από όλα τα πρακτορεία στα διάφορα μέρη του κόσμου.Τα πρακτορεία αυτά μετά την επικράτησή μας θα είναι εξ’ ολοκλήρου δικά μας και δεν θα δημοσιεύουν τίποτε άλλο, εκτός από αυτά που εμείς διατάζουμε.
 • 12.7 Γιατί αν ήδη από τώρα μπορέσουμε να κυριαρχήσουμε των ανθρωπίνων κοινωνιών σε τέτοιο βαθμό, ώστε σχεδόν όλοι οι άνθρωποι να αντιλαμβάνονται τα γεγονότα μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς που εμείς τοποθετήσαμε, αν ήδη από τώρα σε κανένα κράτος δεν υπάρχουν συρτάρια που να μας κρύβουν -τα με ανότο τρόπο- λεγόμενα από τους ανθρώπους μυστικά του κράτους, τι θα γίνει όταν εμείς θα είμαστε οι αναγνωρισμένοι κυρίαρχοι του σύμπαντος στο πρόσωπο του παγκόσμιου βασιλιά μας;
 • 12.8 Όποιος θελήσει να γίνει εκδότης βιβλιοθηκάριος, τυπογράφος, ή καναλάρχης θα υποχρεωθεί να αποκτήσει μια άδεια, η οποία και θα του αφαιρείται σε περίπτωση που ο κάτοχός της ενοχοποιηθεί για οποιαδήποτε παράβαση ή κακή πράξη. Με τέτοια μέτρα το όργανο της σκέψης θα γίνει ένα μέσο αγωγής στα χέρια της κυβέρνησής μας, η οποία δεν θα επιτρέπει πια τις λαικές μάζες να παρεκτρέπονται από τα αγαθά της προόδου. Το τι είναι πρόοδος βέβαια το ορίζουμε εμείς και προοδευτικούς θα ονομάσουμε εκείνους που προσπαθούν την εφαρμογή του σχεδίου μας χωρίς απαραίτητα να το γνωρίζουν ή να το αποδέχονται.
 • 12.9 Ποιός από μας αγνοεί ότι τα απατηλά αγαθά οδηγούν άμεσα σε παράλογα όνειρα και ότι από αυτά τα όνειρα γεννιούνται οι αναρχικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και της εξουσίας. Η πρόοδος ή μάλλον η ιδέα της προόδου δημιουργεί τάσεις για κάθε λογής χειραφετήσεις, χωρίς όμως να καθορίζει και τα ορια αυτών των χειραφετήσεων. Όλοι εκείνοι που ονομάζονται φιλελεύθεροι και αναρχικοί, αν όχι έμπρακτα, τουλάχιστον στη σκέψη. Ο καθένας από αυτούς επιδιώκοντας τις φαντασιοπληξίες της ελευθερίας καταλήγει στην αναρχία. Οι αναρχικοί διαμαρτύρονται απλά γιατί τους αρέσει να διαμαρτύρονται.
 • 12.10 Ας επανέλθουμε στα Μ.Μ.Ε, τα οποία θα πλήξουμε, όπως θα πλήξουμε και κάθε έντυπο με δασμούς , χαρτόσημα, και ενέχυρα για κάθε φύλλο. Τα βιβλία κάτω των τριάντα φύλλων θα φορολούνται διπλάσια, θα τα κατατάξουμε στην κατηγορία των περιοδικών, τα οποία είναι το χειρότερο δηλητήριο, αφετέρου για να υποχρεώσουμε τους συγγραφείς να παράγουν συγγράμματα τόσο μεγάλα που λίγοι θα μπορούσαν να διαβάζουν και ακόμη λιγότεροι θα μπορούσαν να αγοράζουν. Οι δασμοί αυτοί θα περιορίσουν την κούφια επιθυμία του γραψίματος, ενώ ο φόβος της τιμωρίας θα θέσει τους συγγραφείς κατω από την εξάρτησή μας.
  Εμείς όμως αντίθετα θα εκδίδουμε κάτω από το πρόσχημα της πνευματικής ωφέλειας φθηνές εκδόσεις που θα διαβάζονται και θα αγοράζονται από όλο τον κόσμο.
 • 12.11 Εάν βρεθούν πρόσωπα που θα θελήσουν να γράψουν κάτι εναντίον μας, δεν θα βρεθεί κανείς για να τυπώσει τα γραπτά τους. Ο εκδότης ή ο τυπογράφος πρίν τυπώσει ένα κείμενο , θα υποχρεώνεται να πηγαίνει πρώτα στις αρχές, για να πετύχει την έγκρισή του. Με αυτόν τον τρόπο θα εξουδετερωθεί η βλαπτική επιρροή του ιδιωτικού τύπου και θα αποκτήσουμε τεράστια επιρροή πάνω στην κοινή γνώμη. Αν εγκρίνουμε την έκδοση δέκα εφημερίδων, θα ιδρύουμε τριάνατα δικές μας και ούτω κάθεξής.
 • 12.12 Το κοινό δεν θα υποπτευθεί τίποτε. Όλες οι εφημερίδες που θα εκδίδονται από εμάς, θα έχουν φαινομενικά μεταξύ τους τις πιο αντίθετες τάσεις και γνώμες. Το κοινό θα αποκτήσει εμπιστοσύνη σ’αυτές και εμείς εξουδετερώνοντας την δυσπιστία των αντιπάλων μας, θα έχουμε την ευκαιρία να τους προσελκύσουμε πρός το μέρος μας. Οι αντίπαλοί μας θα πέσουν στην παγίδα μας και θα καταστούν αβλαβείς. Τα όργανα επισήμου χαρακτήρα θα βρίσκονται πάντα στην πρώτη σειρά. Θα επαγρυπνούν για τα συμφέροντά μας και η επιρροή τους θα είναι μηδαμινή.
 • 12.13 Σε δεύτερη γραμμή θα έρχονται τα ημιεπίσημα όργανα τα οποία σύμφωνα με το ρόλο τους θα προσελκύουν τους αδιάφορους και τους χαλαρούς.
 • 12.14 Στην τρίτη γραμμή θα βρίσκεται η υποτιθέμενη αντιπολίτευσή μας, η οποία θα αποτελεί τον αντίποδα των ιδεών μας. Οι αντίπαλοί μας θα θεωρήσουν αυτή την ψευδοαντιπολίτευσή μας σαν ουσιαστικό τους σύμμαχο και θα μας αποκαλύψουν τα σχέδιά τους.
 • 12.15 Τα Μ.Μ.Ε θα ανήκουν σε όλες τις αποχρώσεις. Άλλα θα είναι αριστοκρατικά, άλλα δημοκρατικά, επαναστατικά, ή ακόμη και αναρχικά εφόσον το σύνταγμα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ. Θα έχουν όπως οι Νεφελίμ Βισνού, εκατό χέρια, και καθένα από αυτά θα προωθεί την μεταβολή της κοινωνίας. Τα χέρια αυτά θα καθοδηγούν την κοινή γνώμη σε κατευθύνσεις που εμείς επιθυμούμε και σε στόχους που ταιριάζουν με τους σκοπούς μας. Είναι πολύ εύκολο για μας να ελέγξουμε και να κατευθύνουμε την κοινή γνώμη στους στόχους μας, γιατί ένας πολύ ταραγμένος άνθρωπος χάνει εύκολα τη δυνατότητα να σκεφθεί λογικά και παραδίνεται εύκολα στην υποβολή. Οι ηλίθιοι θα πιστεύουν ότι επαναλαμβάνουν τη γνώμη της εφημερίδας του κόμματός τους, ενώ θα επαναλαμβάνουν απλά τη γνώμη μας, ή τη γνώμη που εμείς επιλέξαμε. Οι ίδιοι θα συνεχίσουν να φαντάζονται ότι ακολουθούν τις γραμμές του κόμματός τους ενώ στην πραγματικότητα θα ακολουθούν τη σημαία που εμείς σηκώσαμε για αυτούς.
 • 12.16 Για να κατευθύνουμε τις στρατιές των δημοσιογράφων στα δικά μας βήματα, θα χρειαστεί να οργανώσουμε αυτό το έργο με ιδιαίτερη προσοχή. Κάτω από το όνομα κεντρικό γραφείο του τύπου, θα διοργανώσουμε φιλολογικές συγκεντρώσεις, στις οποίες οι πράκτορές μας θα δίνουν χωρίς κανείς να το αντιλαμβάνεται, το σύνθημα και τα σημεία.
  Στη συνέχεια τα όργανά μας θα συζητούν και θα καταπολεμούν την πρωτοβουλία μας αυτή με έναν εντελώς επιπόλαιο τρόπο, χωρίς να εξετάζουν το βάθος των πραγμάτων, ενώ παράλληλα θα αναπτύσσουν μια ματιά πολεμική κατά των επίσημων Μ.Μ.Ε για να μας δίνουν την αφορμή να εκφράζουμε σαφέστερα τις θέσεις μας πολύ πριν τις επίσημες δηλώσεις μας.
 • 12.17 Οι επιθέσεις αυτές παίζουν και έναν ακόμη σημαντικό ρόλο: από τη μια μεριά θα δημιουργήσουν τη βεβαιότητα στους υπηκόους μας, οτι θα μπορούν να μιλούν ελεύθερα, και από την άλλη θα επιτρέψει τους κρόνιους πράκτορές μας να διαβεβαιώνουν συνεχώς τον κόσμο ότι τα όργανα που στρέφονται εναντίον μας δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να φλυαρούν, εφόσον αδυνατούν να παρουσιάσουν επιχειρήματα ικανά να αντικρούσουν τις θέσεις μας ή έστω να τις ανασκευάσουν.
 • 12.18 Αυτοί οι μη αντιληπτοί από την κοινή γνώμη αλλά σαφείς τρόποι, θα τραβήξουν βεβαίως προς εμάς την προσοχή και την εμποστοσύνη του κοινού. Χάρη σε αυτούς τους τρόπους εμείς άλλοτε θα εξαπατούμε και άλλοτε θα καταπραύνουμε, ανάλογα με τις περιστάσεις, τα πνεύματα στην πολιτική ζωή πείθοντάς τα, παραπλανώντας άλλοτε την αλήθεια, και άλλοτε το ψέμα επιβεβαιώνοντας ή αμφισβητώντας γεγονότα, ανάλογα με την εντύπωση που προκαλούν στο κοινό, ψηλαφίζοντας πάντοτε προσεκτικά το έδαφος, προτού πατήσουμε το πόδι μας πάνω σε αυτό.. ασφαλώς. Χάρη στα μέτρα που αναφέραμε, θα νικήσουμε τους αντιπάλους μας, γιατί δεν θα έχουν στη διάθεσή τους δημοσιογραφικά όργανα με τα οποία θα μπορούν να εκφράζουν τις γνώμες τους μέχρι το τέλος τους. Έτσι δεν θα έχουμε καν ανάγκη να τους αντικρούσουμε εκ βάθρων.
 • 12.19 Σε περίπτωση ανάγκης θα αποκρούσουμε δραστήρια μέσω του ημιεπίσημου τύπου μας, τις δοκιμαστικές σφαίρες που θα εκσφενδονίζονται από την τρίτη κατηγορία του τύπου μας για σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης.
 • 12.20 Από τώρα πλέον, υπάρχει μια κρόνια αλληλεγγύη. Όλα τα όργανα του τύπου είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους με το λεγόμενο επαγγελματικό μυστικό, και όπως στους αρχαίους μάντεις, κανένα μέλος δεν προδίδει το μυστικό των πληροφοριών του, έτσι και στον κύκλο των δημοσιογράφων κανείς δεν προδίδει το μυστικό των πληροφοριών του, αν δεν πάρει διαταγή για αυτό. Όπως είναι αναμενόμενο κανείς δημοσιογράφος δεν θα αποφασίσει ποτέ από μόνος του να προδώσει αυτό το μυστικό, διότι κανείς τους δεν γίνεται δεκτός στο σύνδεσμο παρά μόνο αν υπάρχει κάποια κηλίδα στο παρελθόν του. Οι κηλίδες αυτές είναι το μυστικό ορισμένων και αποκαλύπτονται κάθε φορά που κάποιος δημοσιογράφος επιδεικνύει ανυπακοή.
 • 12.21 Τα συμφέροντά μας επεκτείνονται προπαντός στις επαρχίες. Είναι ανάγκη στην περιφέρεια να εγείρουμε στόχους, βλέψεις και ελπίδες αντίθετες με εκείνες που επικρατούν στην πρωτεύουσα. Οι τάσεις όμως αυτές στην πρωτεύουσα θα παρουσιάζονται σαν καθαρά επαρχιώτικες. Είναι φανερό ότι η πηγή όλων αυτών των χαρακτηρισμών θα προέρχεται από μας. Εφόσον θα έχουμε αποκτήσει ακόμη ολοκληρωτικά την εξουσία, υπάρχει ανάγκη οι πρωτεύουσες να περιβάλλονται από τη γνώμη της πλειοψηφίας, μιας πλειοψηφίας που καθοδηγείται και επηρεάζεται από τους πράκτορές μας. Για μας είναι αναγκαίο κατά την κρίσιμη στιγμή της εξέλιξης των γεγονότων οι πρωτεύουσες να μην συζητούν και να μην αναλύουν τα γεγονότα, εφόσων οι επαρχίες θα τα έχουν ήδη αποδεχθεί.
  Όταν θα οδηγηθούμε στο νέο καθεστώς που θα προπαρασκευάσει τη βασιλεία μας, δεν θα επιτρέψουμε στον τύπο να αποκαλύψει την δημόσια ατιμία. Πρέπει να γίνει πιστευτό ότι το νέο καθεστώς έχει ιακανοποιήσει όλο τον κόσμο, σε βαθμό που και τα εγκλήματα ακόμη να έχουν εξαφανιστεί. Τα περιστατικά εγκληματικότητας θα πρέπει να παραμείνουν γνωστά μόνο στα θύματά της, και στους τυχόν μάρτυρές της.

(συνεχίζεται)
Απο τη σειρά βιβλίων “Γιατί και Πως Ζουν Ανάμεσά μας” του Δημοσθένη Λιακόπουλου Τόμος ΕΛ
Δέσπω