• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Τραμπ βάζει τέλος στα “όνειρα” των παγκοσμιοποιητών για την Ιερουσαλήμ

Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Τραμπ βάζει τέλος στα “όνειρα” των παγκοσμιοποιητών για την Ιερουσαλήμ

Του Άρη Δημόπουλου

Αποφασισμένος να θέσει και άλλα εμπόδια στα σχέδια της παγκόσμιας εξουσίας για την περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι ο -ανεπιθύμητος στον Λευκό Οίκο- Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φαίνεται να έχει κατασταλάξει ως προς την πολιτική του απέναντι στο εβραϊκό κράτος του Ισραήλ.

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πολύ πιθανόν να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ σε μια ομιλία που θα εκφωνήσει την ερχόμενη Τετάρτη, όπως αποκάλυψε νωρίτερα σήμερα ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Η αναγνώριση αυτή θα ανατρέψει την πολιτική δεκαετίων που ακολουθούν οι ΗΠΑ και ενδέχεται να πυροδοτήσει νέες εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Πέμπτη ότι μολονότι ο πρόεδρος σκέφτεται σοβαρά να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αναμένεται ότι και πάλι θα αναβάλει την υλοποίηση της προεκλογικής υπόσχεσής του να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους ενώ η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει τις αξιώσεις του Ισραήλ σε ολόκληρη την πόλη.

Θυμίζουμε πως επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, κυρίως δε στα τελευταία χρόνια της θητείας του, οι ΗΠΑ στράφηκαν πολλάκις κατά του πάλαι πότε συμμάχου Ισραήλ, αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο διεθνών κυρώσεων προς το Τελ Αβίβ. 

Αν η απόφαση αυτή του “αντισυστημικού” Ντόναλντ Τραμπ υλοποιηθεί, τότε το χτύπημα στα θεμέλια του -κρυφού για την ώρα- παγκοσμίου κράτους θα είναι καίριο, μιας και οι ίδιες οι ΗΠΑ θα έχουν αναγνωρίσει πως τα Ιεροσόλυμα επί της ουσίας ανήκουν μόνο στο Ισραήλ. 

Το αν τα σχέδια για την “παγκόσμια πρωτεύουσα” αναμένεται να ναυαγήσουν, μένει να το δούμε το ερχόμενο διάστημα, καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και τα γεγονότα τρέχουν.