• Αρχική
  • Άρθρα
  • Παρέμβαση Ρωσίας, ΟΗΕ και Αράβων για τα πρωτόγνωρα επεισόδια στο Όρος του Ναού στα Ιεροσόλυμα – Ακυβερνησία στο Ισραήλ

Παρέμβαση Ρωσίας, ΟΗΕ και Αράβων για τα πρωτόγνωρα επεισόδια στο Όρος του Ναού στα Ιεροσόλυμα – Ακυβερνησία στο Ισραήλ

Έρχονται εξελίξεις.

Η Ρωσία εξέφρασε σήμερα την “ανησυχία” της και κάλεσε να αποφευχθεί “κλιμάκωση της βίας” στην Ιερουσαλήμ, όπου οι μεγαλύτερες ταραχές των τελευταίων χρόνων ξέσπασαν χθες, Παρασκευή, μεταξύ Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας.

“Στη Μόσχα, αυτή η εξέλιξη προκαλεί ανησυχία”, δήλωσε σε ανακοίνωση η ρωσική διπλωματία, προσθέτοντας ότι καλεί “όλες τις πλευρές να απόσχουν από ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της βίας”.

Περισσότεροι από 175 Παλαιστίνιοι και έξι Ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν χθες, οι περισσότεροι στην Πλατεία των Τζαμιών — η οποία ονομάζεται ‘Ορος του Ναού από τους Εβραίους — στις μεγαλύτερες ταραχές των τελευταίων χρόνων στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Νέες συγκεντρώσεις αναμένονται σήμερα, έπειτα από πρωτοβουλία κυρίως της Ύπατης Επιτροπής Παρακολούθησης των Αράβων του Ισραήλ, ομάδας άσκησης πίεσης που έχει καλέσει σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους στην Ιερουσαλήμ.

Στην ανακοίνωσή της, η Μόσχα επανέλαβε τη θέση της σύμφωνα με την οποία “η απαλλοτρίωση γης και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και η δημιουργία οικισμών εποίκων από το Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, δεν έχουν καμιά νομική αξία”.

Τέτοιες ενέργειες συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και εμποδίζουν μια ειρηνική διευθέτηση που βασίζεται στη δημιουργία δύο κρατών, της Παλαιστίνης και του Ισραήλ”, προσθέτει η ρωσική διπλωματία.

Οι διαδηλώσεις είναι οι πιο βίαιες στην Ιερουσαλήμ μετά τις ταραχές στις οποίες τραυματίστηκαν 125 άνθρωποι στα τέλη Απριλίου, αλλά και μετά τις συμπλοκές που είχαν σχέση με τη μεταφορά το 2018 της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην πόλη που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους, ή ακόμη και από εκείνες το καλοκαίρι 2017 που σχετίζονταν με την εγκατάσταση από το Ισραήλ ανιχνευτών μετάλλων στην είσοδο της Πλατείας των Τζαμιών, του τρίτου ιερότερου τόπου του Ισλάμ.

.

Ανακοίνωση ΟΗΕ για «εγκλήματα πολέμου»

Ο ΟΗΕ κάλεσε χθες το Ισραήλ να τερματίσει τις αναγκαστικές εξώσεις Παλαιστινίων από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, προειδοποιώντας ότι οι ενέργειες αυτές ενδέχεται να αποτελούν “εγκλήματα πολέμου”.

Ζητάμε από το Ισραήλ να τερματίσει αμέσως όλες τις αναγκαστικές εξώσεις”, δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ καθημερινά διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τις παλαιστινιακές οικογένειες που κινδυνεύουν να εκδιωχθούν από τα σπίτια τους στη συνοικία Σέιχ Τζάρα προκειμένου να μείνουν εκεί Εβραίοι έποικοι, με αποτέλεσμα να ξεσπούν συχνά συγκρούσεις με την αστυνομία.

Επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ εξακολουθεί να αποτελεί κατεχόμενη παλαιστινιακή περιοχή, στην οποία ισχύει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”, εξήγησε ο Κόλβιλ.

“Η κατοχική δύναμη (…) δεν μπορεί να κατάσχει ιδιωτική περιουσία σε μια κατεχόμενη περιοχή”, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι “η μεταφορά αμάχων από την κατοχική δύναμη προς μια κατεχόμενη περιοχή είναι παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου και “ενδέχεται να αποτελεί έγκλημα πολέμου”.

.

Και οι Άραβες κατά του Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ καταδίκασαν σήμερα τα σχέδια του Ισραήλ για την έξωση των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους,
αλλά και την απομάκρυνσή τους από τα εδάφη τους, τα οποία διεκδικούν Εβραίοι έποικοι, μετά από μια νύχτα ταραχών στην Ιερουσαλήμ.

Η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε ελαστικές σφαίρες και βομβίδες κρότου κατά νεαρών Παλαιστινίων στο Τέμενος Αλ-Ακσα στην Ιερουσαλήμ, χθες το βράδυ.

Τα επεισόδια στο τρίτο ιερότερο σημείο του Ισλάμ και γύρω από την

Ανατολική Ιερουσαλήμ, με συνέπεια τον τραυματισμό 205 Παλαιστινίων και 17 Ισραηλινών αστυνομικών, προκλήθηκαν από τη συσσώρευση θυμού, σχετικά με τις προγραμματισμένες εξώσεις, σε βάρος των Παλαιστινίων.

«Η Σαουδική Αραβία απορρίπτει τα σχέδια του Ισραήλ και τα μέτρα για την έξωση δεκάδων Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στην Ιερουσαλήμ και την επιβολή ισραηλινής κυριαρχίας σε βάρος τους» ανάφερε σε μία ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου, την οποία μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya που εξυπηρετεί συμφέροντα του Ριάντ.

.

Ακυβερνησία και αναταραχές στο Ισραήλ

Θυμίζουμε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση εντός προθεσμίας, ανοίγοντας το δρόμο στους αντιπάλους του που επιδιώκουν να τον εκδιώξουν από την εξουσία.

Τη Δευτέρα 3 Μαϊου, ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα ανταγωνίζοταν σε σενάρια, με ορισμένα να εμφανίζουν τον Νετανιάχου και το δεξιό κόμμα του, Likud να παραμένει στην εξουσία ενώνοντας όλες τις δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις, ακόμη και τους ισλαμιστές, επιτυγχάνοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Έχοντας κερδίσει τις περισσότερες έδρες (30) από τις 120 στην Κνεσέτ (ισραηλινό κοινοβούλιο), στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Μαρτίου – τις τέταρτες που διεξήχθησαν μέσα σε σχεδόν δύο χρόνια στο Ισραήλ – ο Νετανιάχου έλαβε εντολή από τον πρόεδρο Ρεουβέν Ρίβλιν τον περασμένο μήνα για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αλλά μετά από εβδομάδες ίντριγκας, παρασκηνιακές συνομιλίες και ορισμένες φορές αντιφατικές φήμες, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας απέτυχε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 61 βουλευτών για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο Νετανιάχου πληροφόρησε την Προεδρία ότι δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση και ως εκ τούτου επέστρεψε την εντολή στον πρόεδρο”, ανέφερε χθες βράδυ το γραφείο του προέδρου Ρίβλιν σε μια σύντομη ανακοίνωση.

Ο κεντρώος Γιαΐρ Λάπιντ, πρώην δημοσιογράφος και οικοδεσπότης τηλεοπτικών εκπομπών, επικεφαλής για σχεδόν δέκα χρόνια του σχηματισμού Yesh Atid (“Υπάρχει ένα μέλλον”), δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι έτοιμος να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

“Έχει φτάσει η ώρα για μια νέα κυβέρνηση (…) αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια που χωρίζουν την ισραηλινή κοινωνία, για την ένωση θρησκευτικών και κοσμικών, αριστερών, δεξιών και κεντρώων”, είπε ο Λάπιντ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Νετανιάχου επιχείρησε να σχηματίσει μια “δεξιά κυβέρνηση” με τους συμμάχους του από τα υπερ-ορθόδοξα κόμματα και τους σχηματισμούς του ριζοσπαστικού δεξιού Yamina και του ακροδεξιού “Θρησκευτικός Σιωνισμός”.

Αλλά ακόμη και με την υποστήριξη αυτών των σχηματισμών, το πολιτικό άθροισμα σταμάτησε στους 59 βουλευτές, δύο λιγότερους από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει αυτό το κατώφλι, ο πρωθυπουργός προσπάθησε ανεπιτυχώς να επαναπατρίσει δεξιούς αντάρτες που έφυγαν από το Likud για να σχηματίσουν το συντηρητικό κόμμα “Νέα Ελπίδα” και πλεύρισε το ισλαμικό κόμμα Ραμ του Μανσούρ Αμπάς, που εξαγριώνει την ακροδεξιά.

Αλλά θα πετύχει τώρα η αντιπολίτευση εκεί ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέτυχε χθες; Αρχικά, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης πρέπει να διασφαλίσει ότι θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο απόστρατος στρατηγός Μπένι Γκαντς τόνισε χθες το βράδυ ότι “συνομίλησε με όλους τους ηγέτες των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της αλλαγής για να τους ζητήσει να συστήσουν ο Λάπιντ να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης”, και στη συνέχεια να σχηματίσουν μια κυβέρνηση μαζί “μέσα σε λίγες ώρες”.

Αλλά και να συνενωθούν αυτές οι ανοιχτές φωνές κατά του Νετανιάχου, από την αριστερή, την κεντρώα και τη δεξιά πλευρά, το άθροισμα για αυτό το “μπλοκ αλλαγής” σταματά σε 51 βουλευτές.

Και επομένως θα πρέπει να συγκεντρωθούν δέκα ακόμη βουλευτές μεταξύ των αραβικών κομμάτων (10 έδρες) ή του ριζοσπαστικού δεξιού σχηματισμού Yamina με επικεφαλής τον Ναφτάλι Μπένετ, στον οποίο Νετανιάχου έφτασε τη Δευτέρα να του προσφέρει, αλλά χωρίς επιτυχία, την θέση του πρωθυπουργού σε μια εναλλαγή εξουσίας.

Αν η αντιπολίτευση καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, μια σελίδα στην ιστορία του Ισραήλ θα γυρίσει με την αποχώρηση του Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται στην πρωθυπουργία τα τελευταία 12 χρόνια.

Διαφορετικά, οι Ισραηλινοί κινδυνεύουν να επιστρέψουν στις κάλπες… για πέμπτη φορά μέσα σε μόλις πάνω από δύο χρόνια.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.