Ο περιούσιος λαός

 Ονομάζονται στα Εβραϊκά Charedim (από τη λέξη Chared=τρέμω μπρος στο λόγο του Θεού).

Στα Ελληνικά και γενικά στη Δυτική κουλτούρα είναι γνωστοί σαν Ορθόδοξοι ή Υπερ-ορθόδοξοι Ιουδαίοι. Είναι οι, μάλλον, γραφικές φιγούρες με τα κοτσιδάκια, τα μαύρα κοστούμια και τα περίεργα καπέλα.

Γιατί όμως είναι ο περιούσιος λαός;

      Κατ’ αρχάς να δούμε πώς και πότε δημιουργήθηκε το κίνημα των Charedim. Δημιουργός του είναι ο ραββίνος Ισραέλ Μπεν Ελεάζαρ ή αλλιώς Baal Shem Tov (προσέξτε το όνομα!), ο οποίος ίδρυσε τον 18ο αιώνα στην Ανατολική Ευρώπη τον Χασιδισμό, έναν από τους προγόνους του Chared (τα πράγματα και οι τάσεις στην Ιουδαϊκή θρησκεία είναι κυριολεκτικά χαοτικές). Ο σκοπός της κίνησης αυτής ήταν η δημιουργία ομάδων Ιουδαίων που θα ζούσαν απορρίπτοντας την κοσμική γνώση και κουλτούρα, αφοσιωμένοι πιστά στη μελέτη των Ιουδαϊκών ιερών κειμένων (ιδίως της Τορά-Πεντατεύχου). Πρόκειται για κοινότητες προσκολλημένες σε παλιομοδίτικους τρόπους ζωής, αυστηρά προσηλωμένους στον Μωσαϊκό νόμο και απομονωμένες από τη μοντέρνα κοινωνία. Οι ιστορικές λεπτομέρειες της πορείας τους στο χρόνο είναι πολλές και κουραστικές, και δεν έχουν νόημα τόσο, όσο οι πεποιθήσεις και οι πρακτικές τους. Τι κάνουν λοιπόν οι Υπερ-Ορθόδοξοι Ιουδαίοι;

1)      Είναι πολύ οικογενειοκεντρικοί. Παντρεύονται αρκετά συχνά με προξενιό και κάνουν πολλά παιδιά (ιδανικά 12, συμβολίζοντας τα παιδιά του Ιακώβ). Αυτό τους δίνει μια δημογραφική ώθηση, κάνοντας τους αριθμούς τους να αυξάνονται κατακόρυφα. (Θυμίζει πρακτικές Ισλάμ)

2)      Τα αγόρια και τα κορίτσια πηγαίνουν σε διαφορετικά σχολεία, και από την εφηβεία τους αρχίζουν να διδάσκονται συστηματικά την Τορά και το Ταλμούδ. Οι κοσμικές σπουδές αποθαρρύνονται, αν και δεν απαγορεύονται τελείως.

3)      Οι περισσότεροι δεν εργάζονται, τροφοδοτούμενοι από το κράτος (Σας θυμίζει τίποτα;). Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότεροι άνδρες δεν δουλεύουν (μόλις το 37% εργάζεται), ενώ το 49% των γυναικών εργάζεται.  

4)      Είναι ενάντια στη χρήση τηλεόρασης, διαβάσματος εφημερίδων και κοσμικών βιβλίων, καθώς επίσης ενάντιοι και στη χρήση ίντερνετ. Ακόμα και κινητά τηλέφωνα με δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ, εάν δεν φέρουν ειδικά διαδικτυακά φίλτρα, απαγορεύονται από κάποιους σκληροπυρηνικούς ραββίνους (το διαδίκτυο επιτρέπεται μόνο για μπίζνες, τα σχόλια περιττεύουν…) .

5)      Ντύνονται ομοιόμορφα, με συγκεκριμένο κώδικα ενδυμασίας. Οι άνδρες φέρουν το γνωστό μαύρο κοστούμι και το παράξενο καπέλο, ενώ σχεδόν ποτέ δεν είναι εντελώς ξυρισμένοι. Οι γυναίκες ντύνονται συντηρητικά, με μη-προκλητικά στοιχεία (μακριές φούστες, μακριά μανίκια, όχι ντεκολτέ) και αν είναι παντρεμένες, φέρουν και κάλυμμα κεφαλής. Δεν φορούν ποτέ παντελόνια. Συνήθως μέσα στο σπίτι ντύνονται λίγο πιο ελεύθερα, όσο όμως δεν παραβιάζουν τον κανόνα ένδυσης «halakha».

6)      Μένουν σε γειτονιές αποκλειστικά για αυτούς, απομονωνόμενοι σχεδόν από τον έξω κόσμο. Οι γειτονιές τους έχουν σχεδόν μηδενική εγκληματικότητα (το «ου κλέψεις» και «ου φονεύσεις» σε πλήρη ισχύ ανάμεσα στα παιδιά του Ισραήλ…). Σε κάποιες από αυτές, στις εισόδους τους, υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν τον εισερχόμενο, να μπαίνει ντυμένος σεμνά, ενώ σε άλλες περιοχές υπάρχουν ειδικές περίπολοι που κακομεταχειρίζονται όσους τολμήσουν να εισέλθουν χωρίς συμμόρφωση στον ενδυματολογικό κώδικά τους. Μέχρι και διαφημίσεις που θα θεωρηθούν προκλητικές (πχ με κάποιο μοντέλο με μαγιό) θα δεχτούν επίθεση και βανδαλισμό (φανταστείτε τι θα πάθαινε κάποιο αρχαιοελληνικό άγαλμα της Αφροδίτης, ή κάποιου ηρωικού γυμνού πολεμιστή). Μέχρι και διαφημίσεις που απεικονίζουν…εξωγήινους έχουν αφαιρεθεί, για να μη προσβάλλουν τις ευαισθησίες των Charedim!!! Τα Σάββατα έχουν ζητήσει να κλείνουν οι δρόμοι τους, για να μη κυκλοφορούν αυτοκίνητα και αισθάνονται προσβεβλημένοι.

7)      Πολλές από τις ομάδες τους διατηρούν τον διαχωρισμό φύλων. Για παράδειγμα, σε δημόσιο χώρο αποφεύγεται να βαδίζει μαζί ένας άντρας και μια γυναίκα. Οι στάσεις λεωφορείων έχουν ξεχωριστό σημείο για κάθε φύλο. Σε κάποια περίπτωση κιόλας, άνδρες και γυναίκες περπατούν σε διαφορετικά πεζοδρόμια! Λεωφορεία είναι ειδικά σχεδιασμένα, ούτως ώστε οι άνδρες να κάθονται στο μπροστινό μέρος και οι γυναίκες στο πίσω.  

8)      Τα έντυπά τους (εφημερίδες, περιοδικά) είναι αυστηρά προσηλωμένα στις θρησκευτικές αρχές τους, απέχοντας από ειδήσεις που αφορούν κοσμικές διασκεδάσεις, εκδηλώσεις κτλ. Κάθε έκδοση ελέγχεται από ειδική επιτροπή ραββίνων. Έχει αναφερθεί μέχρι και το ότι έχουν παραμορφώσει με pixels πρόσωπα γυναικών σε φωτογραφίες εφημερίδων!!! Οι θεματολογίες τους δεν καλύπτουν το έγκλημα, το σεξ, τη βία, τα ναρκωτικά, και ελάχιστα καλύπτονται θέματα που αφορούν τα μη Ορθόδοξα κινήματα ή ζητήματα των Ιουδαίων. Αποφεύγονται δημοσιεύσεις «ανήθικου» περιεχομένου, και όταν είναι απαραίτητο να δημοσιευτούν, γράφονται πολύ…αφαιρετικά και αόριστα.

9)      Παραδόξως δεν είναι πατριώτες. Οι περισσότεροι ας πούμε, δεν γιορτάζουν την Ημέρα Ανεξαρτησίας του Ισραήλ. Επίσης, δεν στρατεύονται, προκαλώντας τη ζήλια και την περιφρόνηση των μη Ορθόδοξων Εβραίων. Εξαίρεση αποτελεί μια ειδική στρατιωτική μονάδα, το Τάγμα Netzah Yehuda, το οποίο στελεχώνεται από Ορθόδοξους Ιουδαίους που κατατάσσονται εθελοντικά. 

10)  Μόλις το 1/3 πληρώνει φόρους. Επίσης, οι μισοί από αυτούς βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Ζουν σε σπίτια που ανήκουν στη κυβέρνηση, λαμβάνουν τακτικά επιδόματα και ουσιαστικά υπάρχουν για να προσεύχονται υπέρ της επικράτησης του Ισραήλ και της ανοικοδόμησης του Τρίτου Ναού του Σολομώντα (δίνοντας εξουσίες με τις προσευχές τους στον προστάτη του Ισραήλ, Γιαχβε-Σαμαέλ;;;).

      Απ’ ότι είδαμε παραπάνω, στον κυκεώνα πρακτικών και πεποιθήσεων αυτής της ομάδας ανθρώπων, διακρίναμε σαφείς ιδεολογικές προσεγγίσεις με την έτερη θρησκεία της Λευκής Αδελφότητας, το Ισλάμ (έστω και σε διαφορετική έκταση και ένταση). Μέχρι ένα σημείο θυμίζουν και Χριστιανικές Αδελφότητες ή τέλος πάντων προσωπικές νοοτροπίες πουριτανισμού που υπάρχουν σε κάποιους Χριστιανούς, ιδιαίτερα άλλων ομολογιών (κυρίως στις ΗΠΑ). Αν μάλιστα σας θύμισε και πρακτικές, νοοτροπίες και διδασκαλίες των πρώτων αιώνων της επικράτησης του Εβραιχριστιανισμού, ίσως να μην είστε λάθος. Όπως και να έχει, εστιάζουμε στα παρακάτω σημεία: τους ταίζει ουσιαστικά το κράτος, καθώς πολλοί είναι άεργοι, προσευχόμενοι μόνο υπέρ του Ισραήλ και του θεού τους («Υμείς ιερείς Κυρίου κληθήσεσθε, λειτουργοί θεού, ισχύν εθνών κατέδεσθε και αν τω πλούτω αυτών θαυμασθήσεσθε»), είναι δεισιδαίμονες, είναι φτωχοί (κομμουνιστικό στυλ), είναι αδιάλλακτοι φανατικοί (οι καλύτεροι οπαδοί ενός καθεστώτος ή θρησκείας είναι οι φανατικοί του) και αυξάνουν ταχέως τους αριθμούς τους (όπως το Ισλάμ).

      Είπατε τίποτα; Τα σχέδια της Νέας Τάξης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και την παραγκώνιση των φτωχών και απαίδευτων ανθρώπων από κάθε παραγωγική διαδικασία, με ταυτόχρονη λατρεία του θεού αυτού του κόσμου, του Σαμαέλ-Γιαχβέ-Αλλάχ, μπροστά στα μάτια μας, δεκαετίες τώρα! Τελικά, απ’ ότι φαίνεται, οι γιοι του Αβραάμ, τα παιδιά του Ισραήλ και του Ισλάμ, είναι πιο μπροστά απ’ ότι νομίζει ο πολύς κόσμος. Πιο μπροστά, σε ένα μέλλον που κανείς δεν θέλει να φαντάζεται…

 ΔΙΟΝΥΣΟΣ1991ΕΛ