• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο καιρός είναι κοντά: Για…κοινή δημιουργική λύση μιλάει ο ΟΗΕ στα Ιεροσόλυμα

Ο καιρός είναι κοντά: Για…κοινή δημιουργική λύση μιλάει ο ΟΗΕ στα Ιεροσόλυμα

Του Άρη Δημόπουλου

Μετά και τα νέα μεμονωμένα επεισόδια στην ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά και την ένταση που δεν λέει να κοπάσει σε όλη τη Δυτική Όχθη, η διεθνής κοινότητα επιστρέφει στον ρόλο του…”πυροσβέστη”, προειδοποιώντας ξεκάθαρα το εβραϊκός κράτος του Ισραήλ για ηχηρή επέμβαση.

Τα γεγονότα πλέον τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Φτάνει μόνο να δούμε τις βαρύνουσας σημασίας ,και σίγουρα όχι τυχαίες, δηλώσεις του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ για την Παλαιστινιακή Επικράτεια, Michael Lynk:

“Η βραχυπρόθεσμη αντίδραση του Ισραήλ  στα επεισόδια, πρέπει να προσελκύσει τη διεθνή προσοχή στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ιερουσαλήμ προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι αυτή η μεταχείριση είναι απαράδεκτη.

Η μακροπρόθεσμη λύση πρέπει να είναι μία και ολοκληρωμένη, χωρίς κενά και ατέλειες. Τέλος στην κατοχή, και μια κοινή δημιουργική λύση στην Ιερουσαλήμ που τιμά τα πλήρη και ίσα δικαιώματα όλων των όσων κατοικούν πέριξ αυτής”.

Μάλιστα σε άλλο σημείο ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ τόνισε πως πλέον το Ισραήλ είναι…πλήρως ανίκανο να διαχειριστεί την κατάσταση γύρω από το ναό, αφού και μόνο η παρουσία των ισραηλινών αρχών προκαλεί εντάσεις. Από δω και στο εξής οποιαδήποτε έκρηξη βίας στην περιοχή θα λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη για τέτοιες τοποθετήσεις. 

Άραγε μήπως η λύση θα δοθεί αφού εγκατασταθεί στην πόλη….ξένη φρουρά; Και πιο συγκεκριμένα του ΟΗΕ; 

Μόνο αυτό δεν είπε στην χθεσινοβραδινή του παρέμβαση ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ, αναφερόμενος ουσιαστικά σε μία…βιώσιμη λύση για τους “ιερούς τόπους”. 

Μία λύση που θα πηγαίνει πακέτο με το παγκόσμιο κράτος, του παγκόσμιου ηγέτη.