• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο δήμος της Ιερουσαλήμ διώχνει υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Ο δήμος της Ιερουσαλήμ διώχνει υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) ,

εξέφρασε σήμερα την «ανησυχία» του για το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Ισραηλινός δήμαρχος της Ιερουσαλήμ να εκδιώξει την υπηρεσία του ΟΗΕ εκτός της πόλης όπου δραστηριοποιείται στο ανατολικό τμήμα της που έχει προσαρτήσει.

Με ανακοίνωσή της η UNRWA εξήγησε ότι λειτουργεί «σε συμφωνία» με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και με βάση μια συμφωνία με το Κράτος του Ισραήλ που «παραμένει σε ισχύ».

Δηλώνοντας «αποφασισμένη» να συνεχίσει το έργο της που αναγνωρίζεται ως «σημαντικό» η υπηρεσία ανέφερε ότι έχει μια συγκεκριμένη εντολή του ΟΗΕ «να παρέχει προστασία και βοήθεια σε Παλαιστίνιους πρόσφυγες στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Χθες Πέμπτη, ο δήμος της Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε ότι έχει καταρτίσει ένα «λεπτομερές σχέδιο» για την απομάκρυνση της UNRWA, και αντικατάσταση των υπηρεσιών του Γραφείου Αρωγής με δημοτικές υπηρεσίες, είτε αφορά σχολεία, κλινικές, ή ακόμη και συλλογή αποβλήτων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διέκοψαν το Σεπτέμβριο κάθε χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ, σε μια απόφαση που όξυνε περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ της παλαιστινιακής ηγεσίας και της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο δήμαρχος Νιρ Μπαρκάτ τόνισε ότι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να περικόψει τη χρηματοδότηση στην Unrwa και να αμφισβητήσει την ίδια της την ύπαρξη«δημιουργεί μια σπάνια ευκαιρία».

«Βάζουμε ένα τέλος στο ψέμα του ‘προβλήματος των Παλαιστινίων προσφύγων’ και τις προσπάθειες για την εδραίωση μιας ψεύτικης κυριαρχίας μέσα σε μια άλλη κυριαρχία», δήλωσε ο δήμαρχος.

Το τελικό καθεστώς της ιερής πόλης συγκαταλέγεται στα πιο ακανθώδη ζητήματα της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης, καθώς οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει η πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους που οραματίζονται.

Το Ισραήλ χαρακτηρίζει την πόλη «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του αφότου την κατέλαβε το 1967 και την προσάρτησε. Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την ισραηλινή κυριαρχία σε ολόκληρη την πόλη.

 

Οι οργανώσεις υπέρ των Παλαιστινίων καταδικάζουν την άνιση μεταχείριση της Δυτικής Ιερουσαλήμ και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από τη δημαρχία.

Όλα τα σχολεία της Unrwa στην Ανατολική Ιερουσαλήμ θα κλείσουν στο τέλος του σχολικού έτους το καλοκαίρι του 2019 και οι μαθητές θα επιστρέψουν στα δημοτικά σχολεία από το νέο σχολικό έτος, σύμφωνα με τη δημαρχία.

Ο δήμος σκοπεύει να συνεχίσει με απαλλοτριώσεις, μισθώσεις ακινήτων και μεταφορές δραστηριοτήτων σε άλλες υποδομές.

Το UNRWA, που ιδρύθηκε το 1949, προσφέρει βοήθεια σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους που έχουν καταγραφεί στους καταλόγους των προσφύγων στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στην Ιορδανία, στον Λίβανο και στη Συρία, επιζήσαντες ή απόγονους των Παλαιστίνιων που έφυγαν για να σωθούν όταν ξέσπασε ο πρώτος ισραηλινοαραβικός πόλεμος (1948), που ακολούθησε την εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ.