• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η ολλανδική εταιρεία σιδηροδρόμων δίνει €50 εκατ. για το ρόλο της στο Ολοκαύτωμα

Η ολλανδική εταιρεία σιδηροδρόμων δίνει €50 εκατ. για το ρόλο της στο Ολοκαύτωμα

Το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ θα δώσει η ολλανδική εταιρεία σιδηροδρόμων (Nederlandse Spoorwegen-NS) σε συγγενείς 102.000 ανθρώπων που μετέφερε με τρένα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως δήλωσε ο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ήρθε η ώρα για να γίνει μια κίνηση προς όσους εμπλέκονται άμεσα στην υπόθεση.

Έκθεση που συντάχθηκε για το λόγο αυτό αναφέρεται σε 500 επιζήσαντες και σε 5.500 απογόνους θυμάτων των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Σύμφωνα με το σχέδιο αποζημιώσεων που συμφωνήθηκε κάθε επιζήσαντας θα αποζημιωθεί με 15.000 ευρώ, κάθε χήρα ή χήρος με 7.500 ευρώ ενώ ένα πόσο από 5.000 έως 7.500 ευρώ θα πάρουν τα παιδιά θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

Πρόκειται για την κατάληξη μιας τριετούς δικαστικής διαμάχης που ξεκίνησε ο 83χρονος πρώην φυσιοθεραπευτής του Άγιαξ, Σάλο Μίλερ. Οι γονείς του 83χρονου μεταφέρθηκαν με συρμούς της ολλανδικής εταιρείας αυτοκινητοδρόμων από το Άμστερνταμ στο Άουσβιτς όπου και εκτελέστηκαν σε θάλαμο αερίων.

Το 2005 η ολλανδική εταιρεία είχε ζητήσει συγγνώμη αλλά είχε απορρίψει το ενδεχόμενο καταβολής αποζημιώσεων.

Οι Ναζί είχαν καταβάλει στην ολλανδική εταιρεία 2,45 εκατ. ευρώ (σε σημερινή αξία χρημάτων) για την παράδοση 102.000 Εβραίων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη την Ευρώπη. Το τελευταίο δρομολόγιο είχε πραγματοποιηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου 1944.

Από Πρώτο Θέμα, ΦΩΤΟ pexels