Εργασίες συντήρησης στην Αρχαία Συναγωγή στην Αίγινα

Μετά την αναστήλωση της κεντρικής συναγωγής Μοναστηριωτών της Θεσσαλονίκης, την ανακαίνιση της συναγωγής Γιαντ Λεζικαρόν στην αγορά της Θεσσαλονίκης και καθώς οι εργασίες επισκευής της συναγωγής Γιαβανίμ στα Τρίκαλα ολοκληρώνονται, σειρά έχει η ανάδειξη, προστασία, συντήρηση και διατήρηση του ψηφιδωτού δαπέδου της συναγωγής στην Αίγινα.

Μαζί με τον Δρ. Ηλία Μεσσίνα, αρχιτέκτονα απόφοιτο της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Yale και με διδακτορικό πάνω στην Ιστορία και την Αρχιτεκτονική των Συναγωγών της Ελλάδας απο το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων του Υπουργείου Πολιτισμού, ξεκινάμε ένα πολύ ξεχωριστό έργο: να αναδείξουμε, να διατηρήσουμε και να προβάλουμε την ιστορία του ψηφιδωτού της συναγωγής στην Αίγινα. Συγκεντρώνοντας τα απαραίτητα χρήματα θα αναλάβουμε τη συντήρηση του ψηφιδωτού δάπεδου της συναγωγής – που βρίσκεται σήμερα στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αίγινας, την προστασία του με νέο στέγαστρο και την ανάδειξή του με νέες επιγραφές για την ιστορία και αρχιτεκτονική του.

Το εγχείρημα αυτό δεν είναι καινούργιο για μας: Ο Ηλίας, συγγραφέας του “Οι Συναγωγές της Θεσσαλονίκης και της Βέροιας” (Γαβριηλίδης, 1997) και “The Synagogues of Greece” (Bloch, 2011), μαζί με τους συνεργάτες του, ήταν ο αρχιτέκτονας που ανέλαβε την αναπαλαίωση των συναγωγών στη Θεσσαλονίκη και την επισκευή της συναγωγής Τρικάλων. Μαζί και σε συνεργασία με ένα επιτελείο φίλων και συνεργατών, δημιουργήσαμε το πάρκο φιλίας ‘Αθήνα 2004’ στο Ισραήλ, στο μοσάβ Τσουρ Μωσέ που ιδρύθηκε από Έλληνες τη δεκαετία του 1930, για τον εορτασμό των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και σαν γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Το πάρκο πραγματοποιήθηκε με δωρεές φορέων και ιδιωτών από την Ελλάδα και το Ισραήλ, ενώ αντίστοιχο πάρκο φιλίας πρόκειται να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα.

Το έργο της συντήρησης του ψηφιδωτού της συναγωγής στην Αίγινα, αφορά στη συντήρηση και συμπληρωματική ανάδειξη ενός μνημείου που εκτίθεται στον αύλειο χώρο του αρχαιολογικού χώρου Κολώνας στην Αίγινα, ο οποίος υπάγεται στη χωρική αρμοδιότητα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιά και Νήσων του Υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με τον Αρχαιολογικό Νόμο 3028/2002, η Υπηρεσία έχει την ευθύνη και την υποχρέωση της προστασίας και ανάδειξης του μνημείου. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για τη συμμετοχή τους στο έργο.

Το έργο στοχεύει στη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, καθώς η ανάδειξη του ψηφιδωτού θα συμβάλει θετικά στον τουρισμό στο νησί και θα ενισχύσει την τοπική οικονομία.

Το έργο περιλαμβάνει μελέτη για εργασίες συντήρησης και επισκευής του ψηφιδωτού από την Εφορεία και το σχεδιασμό στεγάστρου, για την προστασία του ψηφιδωτού από τη φθορά. Επιπλέον, θα περιλαμβάνει επεξηγηματική επιγραφή που θα παρουσιάζει την ιστορία της εβραϊκής παρουσίας στο νησί και καθίσματα γύρω από το ψηφιδωτό που θα επιτρέπουν στους επισκέπτες να παραμένουν περισσότερο χρόνο στο χώρο.