• Αρχική
  • Άρθρα
  • Έρχονται «αραβικά αντίμετρα» για τα Ιεροσόλυμα – Δεν δέχονται να τα χάσουν

Έρχονται «αραβικά αντίμετρα» για τα Ιεροσόλυμα – Δεν δέχονται να τα χάσουν

Επανειλημμένως τα αραβικά κράτη προειδοποιούσαν για τις εξελίξεις στους "Αγίους Τόπους", χωρίς όμως να έχουν αναλάβει δράσει.

Του Άρη Δημόπουλου

Αυτή τη φορά, τα κράτη που πλαισιώνουν τον Αραβικό Σύνδεσμο είναι αποφασισμένα να πάρουν μέτρα που θα «τιμωρούν» τις μεταφορές πρεσβειών στα Ιεροσόλυμα.

Η αρχή θα γίνει φυσικά με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, αν και είναι παντελώς άγνωστο για την ώρα το ποια θα είναι οι κυρώσεις που θα επιβληθούν από τα αραβικά κράτη.

Σε καμία περίπτωση πάντως δεν θέλουν να σκέφτονται πως θα…χάσουν τους “Αγίους Τόπους”, αφού με κάθε μεταφορά πρεσβείας στα Ιεροσόλυμα, καταδικάζεται αυτόματα και η λεγόμενη «οικουμενικότητά» της.

Χθες Πέμπτη, στο Κάιρο της Αιγύπτου, έλαβε χώρα μία έκτακτη συνεδρίαση από εκπροσώπους της Ένωσης των Αραβικών Κρατών, με το κείμενό της που δημοσιεύτηκε να προαναγγέλλει μία σειρά από αντίμετρα κατά της αναγνώρισης των Ιεροσολύμων ως “πρωτεύουσα του Ισραήλ”.

Διαβάζουμε στο εν λόγω κείμενο:

«Η γραμματεία της οργάνωσης έχει ήδη φροντίσει για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης το οποίο περιλαμβάνει μέτρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών ή οποιουδήποτε άλλου κράτους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ μεταφέροντας την πρεσβεία τους στην πόλη αυτή».

Το εν λόγω σχέδιο, το οποίο θα δημοσιευτεί σε δύο περίπου βδομάδες, θα περιλαμβάνει πολιτικά, δικαστικά και οικονομικά αντίμετρα, που θα έχουν τη μορφή κυρώσεων.

Σημειώνεται πως πέρα από προφορικές επιπλήξεις και ψηφίσματα στον ΟΗΕ, κανένας άλλος οργανισμός κρατών δεν έχει επιβάλλει συντονισμένα -για την ώρα- κυρώσεις κατά της αναγνώρισης των Ιεροσολύμων ως “πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους”. 

Η αρχή γίνεται από την ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με τα αραβικά κράτη και συλλήβδην τον μουσουλμανικό κόσμο να αντιδρά έντονα στις εξελίξεις γύρω από τα Ιεροσόλυμα.

Και έπεται συνέχεια…