ΈΚΤΑΚΤΟ: Κάλεσμα για επέμβαση της Ρωσίας στα Ιεροσόλυμα!

Του Άρη Δημόπουλου

Τα γεγονότα των Ιεροσολύμων έχουν καταστεί αντικείμενο συζητήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζοντας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την διεθνή κοινότητα. Απόδειξη είναι και η “στενή παρακολούθηση” των γεγονότων από τα Ηνωμένα Έθνη, που δηλώνουν έτοιμα να επέμβουν ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να επιβάλλουν την…τάξη στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Μετά και τα νέα επεισόδια με το νεκρό παιδί χθες Παρασκευή, η Ιερουσαλήμ δεν φαίνεται να βρίσκει ηρεμία, με το εβραϊκό κράτος του Ισραήλ να διακρίνει τον ασφυκτικό κλοιό που δημιουργείται από τους ίδιους τους πρώην συμμάχους.

Ωστόσο εδώ έρχεται η μεγάλη είδηση της ημέρας, που μπορεί πραγματικά να ανατρέψει το σκηνικό στους “ιερούς τόπους”, δίνοντας μεγάλο πάτημα στην ισχυρή Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν να επέμβει. 

Ο Πρεσβευτής του Ισραήλ στη Ρωσία, Γκάρι Κόρεν, αναφέρει ότι η κατάσταση γύρω από το Όρος των Ναών στην Ιερουσαλήμ θα είναι απίθανο να διευθετηθεί στο εγγύς μέλλον και οι εξωτερικοί παράγοντες και η Ρωσία ειδικότερα θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την επίλυση κρίσεων.

“Υπάρχει μεγάλο δυναμικό όσον αφορά τη διπλωματική εργασία με χώρες που πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο υπεύθυνη προσέγγιση. Μιλώ για τους γείτονές μας και η Ρωσία μπορεί επίσης να διαδραματίσει καλό ρόλο σε αυτό το θέμα, ιδίως προτρέποντας την τουρκική ή την ιορδανική ηγεσία να χαμηλώσουν τον τόνο τους, να ενεργήσουν εποικοδομητικά για να επιλύσουν την κατάσταση και να εκτονώσουν αυτή την επικίνδυνη ατμόσφαιρα. 

Θέλω να τονίσω πως και πάλι είμαστε πολύ ευγνώμονες προς τη ρωσική πλευρά”.

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Ρωσία, σημειώνοντας πως μία ρωσική επέμβαση στην κρίση των Ιεροσολύμων θα ήταν καταλυτική προκειμένου να καταλαγιάσει η κατάσταση στην περιοχή. 

Το ποια θα είναι η “λύση” που ενδεχομένως δώσει η Ρωσία πάνω στο θέμα, ουδείς γνωρίζει. Κανείς πάντως δεν μπορεί να την αμφισβητήσει ως προς την παγκόσμια επιρροή της, ως το αντίπαλο δέος της Δύσης και των εκπροσώπων της.