• Αρχική
  • Άρθρα
  • Διαβάστε γιατί ξεσηκώθηκαν Εβραίοι και μουσουλμάνοι στο Βέλγιο

Διαβάστε γιατί ξεσηκώθηκαν Εβραίοι και μουσουλμάνοι στο Βέλγιο

Η περιφέρεια της Φλάνδρας στο Βέλγιο απαγόρευσε τις μεθόδους σφαγής κοσέρ και χαλάλ, με αποτέλεσμα Εβραίοι και τους Μουσουλμάνοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο μέτρο ισοδυναμεί με θρησκευτική διάκριση, να ασκήσουν αγωγές.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επιτρέπουν την παραγωγή κρέατος με τις μεθόδους κοσέρ και χαλάλ παρόλο που οι κανονισμοί της ΕΕ για τα ζώα επιβάλουν την αναισθητοποίησή τους πριν τη σφαγή, ώστε να μην μπορούν να αισθανθούν πόνο.

Δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες μέθοδοι δεν προβλέπουν την αναισθητοποίηση των ζώων, καθώς απαιτούν τα ζώα να είναι απολύτως υγιή και ζωντανά όταν σφαγιάζονται το Βέλγιο έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία προκάλεσε έντονη αντίδραση από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες των δύο θρησκειών αμφισβητούν το νέο νόμο, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει τη θρησκευτική τους ελευθερία και επιμένουν ότι οι δύο μέθοδοι είναι πιο ανθρώπινες.

Ο ραβίνος Πίντσας Γκόλντσμιτ, πρόεδρος της Διάσκεψης των Ευρωπαίων ραβίνων, υποστηρίζει πως στην πραγματικότητα η απαγόρευση είναι ένα σημάδι ότι το «ριζοσπαστικό Ισλάμ έχει κερδίσει».

«Είμαστε στο μέσον μιας επίθεσης εναντίον της ανεξιθρησκίας. Η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, με τους νόμους της και την έλλειψη ανοχής για τις μειονότητες, απέδειξε ότι έχει κερδίσει το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Καταφέραμε να μπλοκάρουμε παρόμοιες νομοθεσίες σε άλλες χώρες της Ευρώπης και προσπάθειες να περάσει νομοσχέδιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρωτοβουλίες σε διάφορους φορείς της ΕΕ».

Ένας άλλος Ραβίνος, ο Μεναχέμ Μαργκολίν, πρόεδρος της Εβραϊκής Ένωσης Ευρώπης (EJA), δήλωσε στο i24NEWS ότι αυτό το είδος δράσης «αποτελεί κακό παράδειγμα για άλλες χώρες».

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί μουσουλμανικούς φορείς, Γιους Ρόετς, δήλωσε στους Times ότι η απαγόρευση οφείλεται σε θρησκευτικές διακρίσεις και όχι στα δικαιώματα των ζώων.

«Η κυβέρνηση ζήτησε τη συμβουλή μας για την απαγόρευση, απαντήσαμε αρνητικά, αλλά η συμβουλή δεν ελήφθη υπόψιν. Η απαγόρευση αυτή εμφανίζεται ως αποκάλυψη από τους ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων αλλά η συζήτηση για την καλή μεταχείριση των ζώων στο Ισλάμ γίνεται επί 1.500 χρόνια. Ο τρόπος τελετουργικής σφαγής είναι ανώδυνος», ανέφεραν στους Times θρησκευτικός ηγέτης του Ισλάμ στο Βέλγιο.

Η Αν Ντε Γκριφ, διευθύντρια της Παγκόσμιας Δράσης για τα Ζώα, μία ομάδα στο Βέλγιο για τα δικαιώματα των ζώων, δήλωσε στους New York Times ότι η αναισθητοποίηση δεν έρχεται σε σύγκρουση με τις μεθόδους κοσέρ και χαλάλ και ότι «θα μπορούσαν ακόμα να θεωρούν τελετουργική τη σφαγή» αλλά οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν πρόκειται να το δεχτούν.

ΠΗΓΗ: Sputnik