Απέκτησε ραβίνο στην Ρόδο η εβραϊκή κοινότητα

Ραβίνο, που διαμένει μόνιμα στην Ρόδο,

απέκτησε προσφάτως, μετά από πολλά χρόνια, η δραστήρια εβραϊκή κοινότητα του νησιού, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα ετών, των μελών της. Μέχρι πρότινος η εβραϊκή κοινότητα μετακαλούσε ραβίνο για την τέλεση των λειτουργιών, όμως πλέον μετά την εγκατάσταση του ραβίνου στη Ρόδο με την οικογένειά του, λύθηκε το πρόβλημα και μπορούν οι Εβραίοι της Ρόδου να τελούν απρόσκοπτα τις θρησκευτικές τους τελετές.

Η «Kahal Kadosh Shalom» (Ιερό Εκκλησίασμα της Ειρήνης) είναι η πιο παλιά Συναγωγή στην Ελλάδα και η μοναδική εν λειτουργία που απέμεινε στο νησί της Ρόδου από τις έξι Συναγωγές που υπήρχαν στην Εβραϊκή συνοικία , «La Juderia».

Η Συναγωγή Σαλώμ, κτίστηκε το 1577, βρίσκεται στο τέλος της οδού Δωσιάδου και στην αρχή της οδού Σιμμίου στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και κάθε καλοκαίρι την επισκέπτονται εκατοντάδες Εβραίοι τουρίστες καθώς αποτελεί ιστορικό Μνημείο, ενώ πολλοί πρώην κάτοικοι της Ρόδου αλλά απόγονοί τους έρχονται στο νησί μας για να τελέσουν κάποια θρησκευτική τελετή όπως γάμο, ενηλικίωση κλπ.

Η Ρόδος έχει διατηρήσει, για πολλούς αιώνες, αναλλοίωτα τα στοιχεία της εβραϊκής παρουσίας. Στα στενά, αψιδωτά, πλακόστρωτα μεσαιωνικά δρομάκια της συνοικίας «Τζουδερία» διατηρούνται μέχρι σήμερα εβραϊκά σύμβολα. Οι Εβραίοι της Ρόδου ζούσαν σε δυο συνοικίες, διατηρούσαν δυο Συναγωγές και οι περιηγητές που επισκέπτονταν το νησί αναφέρονται στην ευσέβεια των κατοίκων και στην ενασχόλησή τους με θεολογικά θέματα.

Το 1941 ζούσαν στη Ρόδο 1.800 περίπου Εβραίοι, οι οποίοι διατηρούσαν τέσσερις Συναγωγές. Η Συναγωγή «Σαλώμ» στη διασταύρωση των οδών Δοσιάδου και Σιμίου, επέζησε του Β Παγκοσμίου Πολέμου, όπως και το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο.

Σήμερα ζουν στη Ρόδο περίπου 40 Εβραίοι. Η Συναγωγή δεν εξυπηρετεί μόνο τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, αλλά παραμένει ανοικτή για τους τουρίστες που την επισκέπτονται λόγω του μεγάλου ιστορικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει.

Από την τοπική εφημερίδα «Δημοκρατική»