• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Αν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να αναγνωριστεί η Ιερουσαλήμ»

«Αν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να αναγνωριστεί η Ιερουσαλήμ»

Σε αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα ο Βενιαμίν Νετανιάχου από την πρωτεύουσα της Γαλλίας και έχοντας δίπλα του τον Πρόεδρο της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν.

O πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημες επισκέψεις σε ευρωπαϊκές χώρες με στόχο να εξασφαλίσει την στήριξη των ισχυρών της Ευρώπης ώστε να τροποποιήσει τη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και να επιτύχει την απομάκρυνση των δυνάμεων του Ιράν από τη Συρία, συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας. Στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου ερωτηθείς για την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, ανέφερε πως δεν υπάρχει ειρήνη στην περιοχή. «Ειρήνη στην περιοχή δεν υπάρχει και δεν υπάρχει επειδή η Χαμάς δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ» τόνισε, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι η χώρα του δεν έχει καμιά άλλη επιλογή από το να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα και να καταστέλλει κάθε είδους απειλή εναντίον του Ισραήλ.
Επιπρόσθετα κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα από το Παρίσι, έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο της Γαλλίας, στενό του σύμμαχο και πρωτοστάτη της νέας εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., σε αναγνώριση της Ιερουσαλήμ, ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. «Εφόσον θέλουμε να προωθήσουμε την ειρήνη και να κάνουμε βήματα εμβάθυνσης πρέπει να αναγνωρίσουμε το Ισραήλ με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ», δήλωσε εμφαντικά ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη θέση που εξέφρασε και χθες από το Βερολίνο, στην παρουσία της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ότι τόσα χρόνια το Ισραήλ στέκεται μόνο του απέναντι στην ιρανική απειλή και πλέον «είναι καιρός να γίνει κάποια αλλαγή προς το καλύτερο».
Η επιχείρηση γοητείας του Βενιαμίν Νετανιάχου στην Ευρώπη ολοκληρώνεται αύριο στο Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε σήμερα όλα τα μέρη ενάντια σε μια «κλιμάκωση» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σύγκρουση», έπειτα από την ανακοίνωση του Ιράν να αυξήσει τις δυνατότητες παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου.
«Προσκαλώ όλους να σταθεροποιήσουν την κατάσταση και να μην ενδώσουν σε αυτή την κλιμάκωση επειδή στο μόνο που θα οδηγήσει είναι στη σύγκρουση», τόνισε ο Μακρόν μετά από την συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση των ιρανικών αρχών δεν σημαίνει ότι η Τεχεράνη τοποθετείται εκτός της διεθνούς συμφωνίας του 2015 που καθορίζει το πυρηνικό της πρόγραμμα (ΚΟΣΔ).