Παγκόσμια «σύγκρουση» σε όλα τα επίπεδα: Βγήκαν «μαχαίρια» στην Ορθοδοξία (ΒΙΝΤΕΟ)

Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει τις τελευταίες ώρες ο ιερός «πόλεμος» ανάμεσα σε Φανάρι και Μόσχα με αφορμή την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία.

 

«Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως τώρα πάτησε ανοιχτά στο μονοπάτι του πολέμου», τονίζει το Πατριαρχείο της Μόσχας, το οποίο απειλεί αντίποινα.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς πως η Ρωσική Εκκλησία θα επιλέξει την μετωπική σύγκρουση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο αρνούμενη να αποδεχτεί την αυτοκεφαλία των Ουκρανών.

Ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, που είναι και πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, άσκησε δριμεία κριτική στον κ.κ. Βαρθολομαίο κάνοντας λόγο για «ύπουλο και δόλιο σχέδιο» και αμφισβήτησε ανοιχτά το ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως του Πρώτου στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Εάν φέρουν εις πέρας αυτό το ύπουλο θα έλεγα και δολερό σχέδιο, η πλειοψηφία των ορθοδόξων χριστιανών της Ουκρανίας δεν θα αποδεχθεί το αυτοκέφαλο αυτό. Ούτε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας θα δεχθεί την εν λόγω απόφαση. Αναγκαστικά θα διακόψουμε την κοινωνία με την Κωνσταντινούπολη, και τότε η Κωνσταντινούπολη δεν θα έχει απολύτως κανένα δικαίωμα πλέον να διεκδικεί την ηγεσία στον ορθόδοξο κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 «Σήμερα το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αυτοπαρουσιάζεται ως sui generis επικεφαλής των 300 εκατομμυρίων ορθοδόξων του πλανήτη, και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως τον βλέπουν σχεδόν ως ένα ορθόδοξο Πάπα. Και όμως, τουλάχιστον ένα ήμισυ του ορθοδόξου πληθυσμού δεν θα τον αναγνωρίζει πλέον ούτε ως πρώτον μέσα στην οικογένεια των Ορθοδόξων Εκκλησιών», πρόσθεσε.

«Οι ΗΠΑ έχουν κάποια επίδραση στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Βλαντίμιρ Λεγκόιντα, εννοώντας φυσικά το Βαθύ Κράτος των ΗΠΑ, (Νέα Τάξη, Ομπάμα Χίλαρι, Ροκφέλερ κτλ. μέρος ελληνικής ομογένειας που στηρίζει τον διεθνισμό) το οποίο στηρίζει την Πανθρησκεία εις βάρος της παραδοσιακής ορθόδοξης πίστης, την οποία στηρίζει η Εθνική Δεξιά στην Ρωσία.

Οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα μετά την αποτυχία των συνομιλιών κατά την πρόσφατη συνάντηση Βαρθολομαίου-Κυρίλλου πριν από μία εβδομάδα.

Οι δύο παγκόσμιες παρατάξεις (Νέα Τάξη, Εθνική Δεξιά) επιθυμούν την επιρροή στην ουκρανική Εκκλησία. 

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu