Οι απόλυτοι Εβραιοχριστιανοί

Η ιστορία μας πηγαίνει αρκετούς αιώνες πίσω, στην Αγγλία του 17ου αιώνα.

Εκεί, μια μερίδα Προτεσταντών επαναστατεί ενάντια στην επίσημη Καθολική Εκκλησία, επιθυμώντας την κάθαρσή της από τις καθολικές πρακτικές. Από την κάθαρση που επιθυμούσαν (purify) βγήκε και το όνομα με το οποίο έγιναν γνωστοί: Πουριτανοί. Μια ομάδα από αυτούς, χωρίζεται και αναχωρεί από τα Βρετανικά νησιά για την Αμερική, θεωρώντας ότι το Κοινοβούλιο, και όχι ο Βασιλιάς, θα πρέπει να έχει το τελευταίο λόγο (σαφής ένδειξη επηρρεασμού Λ. Αδελφότητας) και πως η ανώτατη αρχή για κάθε δικαστική απόφαση, αλλά και ηθικού βίου, πρέπει να είναι η Βίβλος. (Σε αυτό το σημείο να θυμηθούμε ότι Βίβλος είναι η Παλιά και Καινή Διαθήκη μαζί, με την πρώτη να κατέχει τη μερίδα του λέοντος σε έκταση και –απ’ ότι φάνηκε- σε επηρρεασμό).

      Οι Πουριτανοί είχαν μια εμμονή με τη Βίβλο και είδαν την αντιπαλότητά τους με την Αγγλία, σαν την εχθρότητα των Εβραίων με το Φαραώ ή τους Βαβυλώνιους. Στα μάτια τους, όλη τους η ζωή ήταν μια αναπαράσταση της βιβλικής Εβραϊκής ιστορίας. Η Αγγλία ήταν η Αίγυπτος, ο Ατλαντικός η Ερυθρά Θάλασσα, η Αμερικάνική Ήπειρος η γη της επαγγελίας, οι Ινδιάνοι οι Χαναναίοι και αυτοί οι Εβραίοι. Επειδή λοιπόν ταυτίζονταν τόσο έντονα με τους Εβραίους, προσκολλήθηκαν φανατικά στην Παλιά Διαθήκη. Όπως είναι επόμενο, έδειχναν μια συμπάθεια προς τους Εβραίους, με αποτέλεσμα να τους αποκαλούν οι πάστορές τους «Αγαπημένο λαό του Θεού». Όλη τους η ζωή ήταν βαθιά συνδεδεμένη πλέον με το αμφίβολο αυτό σύνολο βιβλίων, που ονομάστηκε Παλιά Διαθήκη. Και δείτε σε τι επίπεδο:

      Πριν την αναχώρηση από την Αγγλία, νήστεψαν (κάτι που θυμίζει πρακτικές Εβραίων πριν κάθε τους επιχείρηση), διαβάστηκε απόσπασμα από το βιβλίο Α’ Σαμουήλ και παρομοίως, κατά την άφιξη στη Νέα Γη. Πίστευαν ότι είχαν σαν αποστολή να δημιουργήσουν εκεί, στη νέα τους πατρίδα, ένα μοντέλο κοινωνίας εμπνευσμένο από τα διδάγματα της Παλιάς Διαθήκης. Μπορεί τυπικά να ήταν Χριστιανοί, αλλά όλη τους η ζωή ήταν ταυτισμένη με τις συνήθειες των Εβραίων. Χαρακτηριστικά δε, όλοι προτιμούσαν Εβραϊκά ονόματα (Ραχήλ, Ενώχ, Ιωνάθαν, Εσθήρ κτλ) και δεν χρησιμοποιούσαν Χριστιανικά ονόματα (τα οποία είναι κατά βάση Ελληνικά και Λατινικά). Επίσης, απαγορεύονταν να εορτάζονται τα Χριστούγεννα (!!!!!!) θεωρούμενα ως παγανιστικά και ότι στερούνται βιβλικού ερείσματος.

      Επιπλέον, η πεποίθησή τους ήταν ότι σύμφωνα με την Παλιά Διαθήκη η Εκκλησία αποτελείται από μία Διαθήκη μόνο (μαντέψτε ποια), την οποία απαγορεύονταν ρητώς και επί σωματική ποινή να αμφισβητίσει κάποιος. Όποιος τολμούσε να αναφερθεί υποτιμητικά σε αυτήν ή να αμφισβητήσει το αλάθητό της, τιμωρούνταν με πρόστιμο ή μαστίγωμα. Δεν ήταν ανεκτικοί σε διαφορετικές θρησκευτικές δοξασίες. Το πιο γνωστό θύμα της μισαλλοδοξίας τους ήταν η Κουακέρη Mary Dyer, η οποία απαγχονίστηκε  στη Βοστώνη, γιατί επανειλημμένως αψήφησε έναν Πουριτανικό νόμο που απαγόρευε σε «αλλόπιστους» να αποικίσουν τα μέρη τους. Φυσικά, όπως είναι επόμενο, το νομοθετικό τους σύστημα ήταν εξαιρετικά παρόμοιο με το αντίστοιχο Ιουδαϊκό.

      Δεν γιόρταζαν την Κυριακή, αλλά το Σάββατο, θεωρώντας το ημέρα ανάπαυσης και περισυλλογής. Κάθε εργασία, ακόμα και οι δουλειές του σπιτιού, απαγορεύονταν, και η τήρησή του ελέγχονταν αυστηρά από τοπικούς αξιωματούχους.

      Η Παλιά Διαθήκη έπαιξε επίσης αργότερα σημαντικό ρόλο στην ίδρυση διαφόρων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Yale, Harvard, Princeton και άλλα), καθώς σε αυτά διδάσκονταν η Εβραϊκή γλώσσα και παράδοση. Λέγεται δε, ότι κάποιοι γερουσιαστές των ΗΠΑ είχαν θέσει θέμα αντικατάστασης των Αγγλικών με τα Εβραϊκά σαν επίσημη γλώσσα του κράτους. Πάντως, η θεσμοθετημένη και πασίγνωστη πια γιορτή των Ευχαριστιών, που καθιερώθηκε να εορτάζεται στις ΗΠΑ (το Thanksgiving), είναι καθαρά Εβραϊκής προέλευσης, προερχόμενη από την Εβραϊκή «γιορτή της χαράς», Σουκότ. Άλλο ένα «δώρο» των Πουριτανών…

      Όσο για σήμερα; Σήμερα, αν και έχει χαθεί (σχεδόν) αυτή η σέκτα, έχει  διεισδύσει σε κάθε είδους προτεσταντική Εκκλησία των ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο, που αυτές οι Εκκλησίες έχουν τόσο ψηλά την Παλιά Διαθήκη, φτάνοντας μέχρι το σημείο να υπάρχουν σήμερα στις ΗΠΑ 55 εκατομμύρια Χριστιανοί Σιωνιστές, δηλαδή υποστηρικτές του κράτους του Ισραήλ.    

 ΔΙΟΝΥΣΟΣ1991ΕΛ 

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.